Nie ściemniaj. Co zasiałem? Co ty opowiadasz? To wam wolno lżyć prezydenta, premiera, innych ludzi polityki z prawicy, i to jest ok, a jak ja napiszę coś obelżywego na waszych liderów, to już coś nie tak? Nie bądź hipokrytą. To tak ma wyglądać ta Wasza Kultura?
Polityka
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: Polityka
- Szelak
Większość krajów zachodu ma znacznie hojniejsze i szersze systemy socjalne niż u nas, które nazywasz rozdawnictwem. Ja wiem, w Polsce nic nikomu się nie należy, co innego w Niemczech, Francji. Rząd PiS jest pierwszym, który otworzył się z takimi benefitami dla społeczeństwa. I bardzo dobrze. Ja wiem, że Tusk ma to wszystko w dupie i dalej chce żebyśmy byli batustanem, kierowanym z zewnątrz.
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Aby patologie ograniczyć, jest to możliwe.
Ostatnio czytałem że w Niemczech czteroosobowej rodzinie opłaca się być na zasiłku niż pracować.
https://wiadomosci.wp.pl/niemcy-nagminn ... 252727488a
Ostatnio zmieniony 14 lis 2023, 15:07 przez Ryszard13, łącznie zmieniany 1 raz.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Tak tylko wtrącę, bo bardzo jestem ciekawy kogo miałeś na myśli pisząc o politykach prawicy?

Jak się opłaca brać socjal a nie pracować to patologia pierwszej wody, prawda?
Ja bym tam socjale ciął lepiej niż mistrz fryzjerski w swoim salonie. Ważne by ludzie mieli możliwość zarobić, i państwo nie powinno w tym przeszkadzać. I o tym powinni przekonywać politycy prawicy, a nie o konieczności kolejnych rozdawanek za cudze.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2023, 15:07 przez MaciejT, łącznie zmieniany 1 raz.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Obawiam się że za mało mnie znasz, żeby wiedzieć kto jest "moim" liderem. Natomiast doskonałą definicją hipokryzji było osiem lat rządów pisu, daleko mi do tego.
Dziękuję za troskę, moja kultura ma się dobrze.
Poczekaj, "weź na wstrzymanie", pół roku rząd popracuje i znowu sytuacja w tym wątku się zmieni. No może rok... ludzie muszą zapomnieć...
- Szelak
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Cóż, jestem tylko człowiekiem, ze wszystkimi tego ułomnościami. Takim mnie stworzyła natura/Bóg. Myślę, że też nie jesteś wolny od wad, jak każdy z nas.
Jeśli ktoś się tym wpisem poczuł zniesmaczony to przepraszam. Mateckiego nie przeproszę.
Nie ma we mnie nienawiści Tarkusie. Pogarda jest i owszem. Gardzę ludźmi, którzy w imię korzyści politycznych, materialnych, osobistych i z wszelkich innych niskich pobudek krzywdzą innych ludzi. A w szczególności dzieci. Jak matecki.
Czy mu źle życzę? W sensie sprawiedliwej kary za to co robił - tak, jak najbardziej. I liczę, że zostanie wymierzona szybko i bez pobłażania.
A że cieszyłem się z jego bólu... również odpowiedź brzmi - tak, potraktowałem to jako namiastkę tej czekającej go sprawiedliwości. Nie ja mu ten ból przecież zadałem.
Wszak niezbadane są nam maluczkim ścieżki i znaki, którymi Pan okazuje swoją wolę i nie nam je oceniać. Może nam i jemu dał taki znak?
Napiszesz, że to tak nie działa, że Bóg tak nie działa? Ja nie wiem jak działa i w jaki sposób okazuje swoją wolę i chyba nikt nie wie.
Dla chętnych - Petycja o pociągnięcie do odpowiedzialności karnej i uchylenie immunitetu parlamentarnego Dariuszowi Mateckiemu.
https://www.petycjeonline.com/petycja_o ... kiego#form
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- MaciejT
Odniosłem się do słów Ryszarda:
Tak jeszcze raz zapytam, serio identyfikujesz obóz PiS z prawicą? Bo jak patrzę na politykę socjalną odchodzącej formacji to nijak mi się to nie klei.
-
Powiem szczerze ja już nie odróżniam lewicy od prawicy, to wszystko jest tak zmieszane.
Tradycyjnym podziałem jest podział na lewicę i prawicę. Określenia te wywodzą się z czasów Rewolucji Francuskiej – lewicę stanowili politycy chcący wprowadzić nowy porządek społeczny i ekonomiczny, prawicę zaś ci, którzy byli przeciwni radykalnym zmianom. Nazwy te są do dziś używane do określania partii politycznych.
- MaciejT
Tak, a centrum nazywano bagnem.
Mimo to rozbudowany socjal w żadnym razie nie kojarzy mi się z prawicą, stąd wątpliwości.
Mimo to rozbudowany socjal w żadnym razie nie kojarzy mi się z prawicą, stąd wątpliwości.
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Chcesz powiedzieć że za chwil kilka będziesz jeździł po PiSie i odpuścisz KO? Czy całkiem opuścisz wątek?
Bo przecież
-
Nie będę jeździł po nikim,jeżeli już coś piszę czy podaje jakiś link, to nie jest jazda po kimś,daje tylko do zrozumienia że są też inne punkty widzenia.
- amrowek
Ok, tylko może tak rzetelniej , bo uważnie niektórych za opiniotwórczych to tak jakoś kulą w płot.
Ja wychowałem dzieci i nikt mi nic nie dał. Nie mówię aby nie dawać, bo dać a dawać to dwie różne rzeczy. Takie dawanie za free gdzie nic nie trzeba , nie stać jest naszego społeczeństwa , nie jesteśmy w stanie porównać się do Niemiec czy Francji no chyba , że tak jak zapewnia nas rząd jesteśmy mocarstwem gospodarczym. Widać umknęło mi coś przez te 8 lat.
Wystarczy , ze zamiast ciągle 500 + będą dostawać osoby pracujące w zwolnieniu w podatku ,ale też z uwzględnieniem zarobków a osoby nie pracujące przez około 5-6 miesięcy , inna kwestia kiedy rodzice się opiekują niepełnosprawnymi dziećmi.
Czy to takie trudne?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
Akurat 500+ zostawił bym w spokoju,jest to praktykowane w Unii Europejskiej i nie tylko, jest zgodne z unijną praktyką koordynacji systemów zabezpieczenia społecznegoamrowek pisze: ↑14 lis 2023, 16:00Ok, tylko może tak rzetelniej , bo uważnie niektórych za opiniotwórczych to tak jakoś kulą w płot.
Ja wychowałem dzieci i nikt mi nic nie dał. Nie mówię aby nie dawać, bo dać a dawać to dwie różne rzeczy. Takie dawanie za free gdzie nic nie trzeba , nie stać jest naszego społeczeństwa , nie jesteśmy w stanie porównać się do Niemiec czy Francji no chyba , że tak jak zapewnia nas rząd jesteśmy mocarstwem gospodarczym. Widać umknęło mi coś przez te 8 lat.
Wystarczy , ze zamiast ciągle 500 + będą dostawać osoby pracujące w zwolnieniu w podatku ,ale też z uwzględnieniem zarobków a osoby nie pracujące przez około 5-6 miesięcy , inna kwestia kiedy rodzice się opiekują niepełnosprawnymi dziećmi.
Czy to takie trudne?
- MaciejT
A ja bym zlikwidował natychmiast.
W zamian podatek dochodowy liniowy od wysokości wynagrodzenia na członka rodziny. W ten sposób w gospodarstwach domowych gdzie się nie przelewa, podatek nie przekroczy kwoty wolnej. Jak sobie pomyślę że dokładam się do patologicznej daniny "dla każdego" kto ma dziecko do 18 roku życia, bez wyjątku i żadnego progu dochodowego, to mnie strzela bo to jest po prostu nieuczciwe. I takiego stawiania rzeczy oczekuję od posłów prawicy.