Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Re: Polityka

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
04 sie 2023, 21:02
Tzw. "kwestia żydowska" to szerszy temat i antysemityzm był wtedy popularny praktycznie wszędzie, także u nas.
U nas pojawiał się od średniowiecza, z różnym natężeniem, często lokalnie, ale mimo wszystko Polska była dla nich przyjaznym krajem. Zawsze. Nigdy, poza okresem sterowanego komunizmu, nie działała systemowo.
Natomiast w Niemczech hitlerowskich była wpisana w ideologię. Taka drobna różnica.
Wojtek pisze:
04 sie 2023, 21:02
Odnosiłem się do tezy że Niemcy i tak zniszczyliby okupowaną Warszawę nawet jakby PW nigdy nie wybuchło.
Wiadomo że to trochę gdybologia historyczna, ale argument "bo Niemcy to szatany i zawsze nienawidzili Polaków" to po mojemu ksenofobia i przeinaczanie faktów.
To również było wpisane w ich plany, zniszczyć wszelkie symbole, historii i tożsamości narodowej. Myślisz że zostawili by zabytki świadczące o wielkości Polski? Że zostawili by stolicę w jej niezniszczonej formie? To nie było ich celem. Małe miasteczka, wsie, te mieli w planach dostosować do własnych potrzeb, jako miejsca pracujące na wielką rzeszę, potrzebowali niewolników i przestrzeni życiowej do ułożenia pod siebie. To że nie zdążyli tego zrobić, nie znaczy że takich założeń nie mieli...
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

dale masz pojęcie w jakim stopniu miasto został zniszczone w trakcie powstania i po jego upadku? Możesz przytoczyć przykłady innych dużych miast z których Niemcy się wycofali zostawiając takie zgliszcza? Było drugie miasto przez nich tak sukcesywnie i z premedytacją zniszczone w takim zakresie?
Awatar użytkownika
pedro9

Post autor: pedro9 »

pw-44
pw_44.jpg
i hucpa-23
hucpa.jpg
Z poważaniem...
Piotr
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dale pisze:
04 sie 2023, 22:15
To również było wpisane w ich plany, zniszczyć wszelkie symbole, historii i tożsamości narodowej. Myślisz że zostawili by zabytki świadczące o wielkości Polski? Że zostawili by stolicę w jej niezniszczonej formie?
dale pisze:
To że nie zdążyli tego zrobić, nie znaczy że takich założeń nie mieli...
Aha. Chcemy porozmawiać o Paryżu chociażby? :morda:
MaciejT pisze:
04 sie 2023, 22:22
Możesz przytoczyć przykłady innych dużych miast z których Niemcy się wycofali zostawiając takie zgliszcza? Było drugie miasto przez nich tak sukcesywnie i z premedytacją zniszczone w takim zakresie?
Dokładnie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Argumenty i wasze oczekiwania są trochę dziecinne, nie ma dwóch takich samych miast, znajdujących się w takiej samej sytuacji w tamtym okresie, dodatkowo porównujecie Polskę z Francją - nie będę tego nawet komentował, szkoda mojego czasu, jeśli sami tego nie rozumiecie...
Sporo na temat planów hitlerowców opowiadał, wskazując jak to ma w zwyczaju na źródła, Bogusław Wołoszański.
To że nie zostały zrealizowane, nie znaczy że nie istniały i w sytuacji gdyby hitlerowcy mieli czas, nie zostały by zrealizowane. To są dwie niezależne sytuacje - zniszczenie Warszawy w odwecie za Powstanie i plany hitlerowców, co do niej.
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

No cóż chyba nie trzeba nic więcej...
Załączniki
pis.jpg
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
MaciejT

dale pisze:
Myślisz że zostawili by zabytki świadczące o wielkości Polski? Że zostawili by stolicę w jej niezniszczonej formie?
Myślę że nie przeprowadziliby planowego zniszczenia miasta, dom po domu, podobnie jak nie robili tego nigdzie indziej. Myślenie że zrobiliby wyjątek jest w mojej ocenie dziecinne i naiwne. Faktycznie szkoda czasu nas wszystkich skoro tego nie rozumiesz.
Awatar użytkownika
dale

MaciejT pisze:
05 sie 2023, 11:06
Myślę że nie przeprowadziliby planowego zniszczenia miasta, dom po domu, podobnie jak nie robili tego nigdzie indziej
Ale znany ci jest tzw. Plan Pabsta?
Widzę że faktycznie szkoda mojego czasu...
Awatar użytkownika
MaciejT

Znany. Nie ma nic wspólnego z katastrofą jaka spotkała miasto po upadku powstania.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

dale pisze:
05 sie 2023, 13:07
Ale znany ci jest tzw. Plan Pabsta?
nie został wcielony w życie m.in. dlatego, że Niemcy zaczęli po '42 dostawać w dupę z każdej strony... nie mając wystarczających zasobów do jego wcielenia w życie uznali właśnie wybuch Powstania za doskonały powód do unicestwienia miasta (plan Pabsta tego nie zakładał). dopiero podczas narady w którymś z początkowych dni PW padło: "każdego mieszkańca należy zabić, nie wolno brać żadnych jeńców. Warszawa ma być zrównana z ziemią i w ten sposób ma być stworzony zastraszający przykład dla całej Europy" - cytat za: Jerzy Sawicki - Zburzenie Warszawy. Zeznania generałów niemieckich przed polskim prokuratorem członkiem polskiej delegacji przy Międzynarodowym Trybunale Wojennym w Norymberdze. Warszawa: Instytut wydawniczy „Kolumna”, 1949.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
dale

No ale ja nie neguję że zniszczenie Warszawy i eksterminacja Warszawiaków nie była zemstą za Powstanie. Znane mi są fakty, nie tylko ze wspomnianej przez Ciebie pozycji. Natomiast skoro wprowadzono już tutaj gdybanie i "co by było gdyby", dziwiło mnie że pominięto milczeniem założenia co do Warszawy, jakie Hitlerowcy mieli na wstępie, za to radośnie porównując ją do takiego Paryża,
Awatar użytkownika
MaciejT

dale, moja teza była jasna. Decyzja o wybuchu PW była błędna i opłakana w skutkach. Jednym ze skutków było zniszczenie miasta. Barbarzyńskie równanie Warszawy z gruntem było faktem, i nie ma znaczenia jakie plany mieli Niemcy wcześniej. W innych stolicach do takiego zrywu nie doszło i Niemcy wycofali się z nich bez równania zabudowy z ziemią. Zdałeś się temu zaprzeczyć sugerując, że i tak by zniszczyli i tak, więc jak rozumiem PW w tej kwestii nie miało znaczenia. Pozwalam sobie z tym nie zgadzać, i stąd spór. Teraz jesteś zdziwiony że pominięto milczeniem założenia co do Warszawy, jakie Hitlerowcy mieli na wstępie. Pominięto bo nie o tym była mowa.
Żeby nie było niedomówień, uważam że jedną z konsekwencji nieszczęsnego PW było obrócenie miasta w pył. Tyle.
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

MaciejT pisze:
04 sie 2023, 17:16
- Skąd pomysł że 3 miliony ludzi zginęło usiłując ratować "tych pierwszych" (w domyśle żydów)? O czym Ty piszesz, skąd bierzesz takie dane?
Z jakiegoś powodu zostali zamordowani i jest to dużo bardziej prawdopodobny powód niż powszechna kolaboracja i pomaganie Niemcom w zagładzie Żydów, a o tym bredzą Grabowski z Engelking i niestety wielu im daje wiarę, chociaż takie wnioski stoją w sprzeczności z prawami przyrody, fizyki i logiki. Jeżeli po 80-ciu latach "odkryli" dzieseątki, czy setki tysięcy świadectw potwierdzających powszechną kolaborację i udział w mordowaniu Żydów, to świadkowie i autorzy tych świadectw musieliby przeżyć okupację niemiecką, ukrywając się przed Polakami po lasach, ochraniani przed AK i dożywiani przez oddziały SS. Qrwa, jakieś uniwersum rodem z Marvela, gdzie nie wszystkich dotyczy prawo grawitacji, albo ordynarne i parszywe kłamstwo. Nie wiem w jaki sposób przeżyli okupację rodzice pani Engelking, ale tym, którzy nadstawili dupy swoje i swoich rodzin, trzeba teraz powiedzieć ... Nie warto było. A i przodkowie tej "badaczki" pewnie dumni nie są, kiedy z góry widzą, jak ich pomiot, dla kariery sra na ich historie, tragedie i męczeństwo.
Więcej bluzgów nie pamiętam, więc kończe.
Awatar użytkownika
MaciejT

Naprawdę wierzysz że 3 miliony Polaków zostało zamordowanych przez Niemców z powodu niesienia pomocy Żydom? Odważnie, dlatego prosiłem o źródła.
Zablokowany