Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Polityka

Post autor: chudy_b »

Ale się Duda rozgadał. Ciekawe czy robi to złośliwie czekając aż prezes spłynie na glebę na tych swoich nowych kolanach ;)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
21 cze 2023, 11:20
Ty zdajesz sobie sprawę że dyskutowaliśmy o kwestii poczęcia dziecka, czy nie?
Dość zabawnie to brzmi w tym kontekście, ale kto wie, może tak jest

Co do dorośnięcia Kościoła to powiem tak, co mówi Kościół to jedno, ale przy chrzcie nikt nie pyta czy było in vitro czy surogatka czy nic z tych rzeczy. Na tym etapie to nie jest ważne w ogóle. Ważne żeby koperta przeszła z ręki do ręki
Tak dokładnie wiem czego dotyczyło. To zależy od księdza koperta czy jednak wiara. To tak jak z urzędnikami jedni biorą drudzy nie. Nie splycal bym tematu do kopert. Bo skoro argumentem jest koperta to żaden argument. Bo podobno brat sąsiada szwagra którego kolega kolegi też podobno słyszał od znajomej siostry która to znajoma podobno słyszała od koleżanki to.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

No właśnie mam wątpliwości czy wiesz. Nie spłycam tematu do kopert. Robisz nadinterpretację zamiast jakkolwiek odnieść się do sedna sprawy.

Bronisz kapłanów którzy udzielają sakramentów bez dodatkowych opłat (przydałaby się jakaś lista parafii w sieci, może znasz?), a zupełnie nie komentujesz hipokryzji którą wskazałem, że jak rodzice chrzczą dziecko to NIKT nie pyta w jaki sposób zostało poczęte.

Skoro NIKT nie pyta to gdzie niby są te dylematy moralne i warunki?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

Należy rozróżnić sakrament chrztu od tego w jaki sposób urodziło się dziecko , a Ty sprowadzasz to do równego mianownika .A znam tylko czy bez zgody zainteresowanego mogę podać. Uważam , że kościół ma większe problemy niż koperty. Wiesz wg mnie ta rozmowa jest jak o przepisach PRD , kierowców którzy 10 lat temu zdawali na prawo jazdy. Tylko że przez te 10 lat to się dużo zmieniło. Rozumiem że konczyłeś teologię i studiowaleś wszystkich doktorów kościoła katolickiego i masz moralny obowiązek piętnowania wszystkich duchownych i podciągania ich pod jedną kreskę. Czy można ochrzcić dziecko którego rodzice są niewierzący? Proszę tylko nie pisz o kopertach. Bo będziesz miał takie same argumenty jak osoby którym to wytykasz.
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

Tak czytam te dyskusje o kościele... kto ma problem z kościołem to niech nie chodzi, nie chrzci dzieci, jest apostazja itp ciągle kościół to kościół tamto. nie ma też nakazu dawania ta tacę, nigdy jeszcze nie słyszałem żeby ksiądz na mszy grzmiał dawać na tacę!:) a jeśli ktoś chce wziąć ślub lub inne sakramenty to są księża Marianie u nich jest co łaska można rzucić 20zł i dadzą ślub. "biedni" ci Polacy muszą chodzić do kościoła nie jak na zachodzie wooolność pełną gębą:)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Doman pisze:
21 cze 2023, 14:18
kto ma problem z kościołem to niech nie chodzi,
Jasne, ale nie o to chodzi w dyskusji. Problemem jest to, że ze stanowiskiem kościoła liczy się partia rządząca w nadziei na pomoc kk w wyborach do tego stopnia, że wprowadza w życie prawo które dotyczy wszystkich, nie tylko tych wierzących. Jeszcze pół biedy gdyby finansowanie in vitro dotyczyło tylko zadeklarowanych katolików, ludzie by mieli wybór. Ale zostali tego wyboru pozbawieni, i to jest najważniejsze. Z tematem aborcji jest podobnie, prawo dotyczy wszystkich obywateli RP i trzeba wyjeżdżać za granicę, na co znowu nie wszystkich po prostu stać. W kraju mamy dyktat kościoła. Nikt nie zgodzi się na referendum w spawie in vitro czy aborcji, bo wynik byłby niepomyślny, to się mami społeczeństwo niebezpieczeństwem konieczności relokacji uchodźców i przekonuje ze jak Jarek powiedział że referendum w tej sprawie jest konieczne to tak musi być.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

amrowek pisze:
21 cze 2023, 14:07
Należy rozróżnić sakrament chrztu od tego w jaki sposób urodziło się dziecko , a Ty sprowadzasz to do równego mianownika .
No tak, sprowadzam, bo albo coś jest "be niedobre" albo "luzik arbuzik nie ma problemu, im więcej wiernych tym lepiej".
Ty nie widzisz w tym hipokryzji? :)
amrowek pisze:
Czy można ochrzcić dziecko którego rodzice są niewierzący?
Szczerze mówiąc to biorąc pod uwagę powyższe to... nie wiem? Raczej można, nie?
Jeśli nie można to dopiero byłaby hipokryzja :D
amrowek pisze:
A znam tylko czy bez zgody zainteresowanego mogę podać
Ty tak na poważnie? :D

Wybacz, ale jeśli musisz prosić jakiegoś kapłana o zgodę by gdzieś powiedzieć że nie nalicza dodatkowych opłat od sakramentów bo jest to jakieś tajne info to chyba nie muszę nic więcej mówić ze jednak jest z tym problem w instytucji.
amrowek pisze:
Wiesz wg mnie ta rozmowa jest jak o przepisach PRD , kierowców którzy 10 lat temu zdawali na prawo jazdy. Tylko że przez te 10 lat to się dużo zmieniło.
Nie bardzo wiem do czego pijesz, co się zmieniło przez te 10 lat?
amrowek pisze:
Rozumiem że konczyłeś teologię i studiowaleś wszystkich doktorów kościoła katolickiego i masz moralny obowiązek piętnowania wszystkich duchownych i podciągania ich pod jedną kreskę.
Yyyy nie bardzo rozumiem co ma jedno do drugiego, chyba popłynąłeś.

Nie organizuję krucjaty.
amrowek pisze:
Proszę tylko nie pisz o kopertach. Bo będziesz miał takie same argumenty jak osoby którym to wytykasz.
Gdybym wiedział że dostaniesz aż takiej kurwicy na hasło "koperta" to bym pominął to jedno zdanie z poprzedniego postu, szczerze.

Aż można pomyśleć że taka pierdoła Ciebie bardziej oburza niż to że ktoś tutaj szerzy nieprawdy o in vitro, zakrapiając to przy okazji "wyższą moralnością".
Doman pisze:
"biedni" ci Polacy muszą chodzić do kościoła nie jak na zachodzie wooolność pełną gębą:)
Ja bym tylko chciał takiej samej "wolności" i u nas :) Ty nie?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

MaciejT pisze:
21 cze 2023, 14:33
Problemem
Problemem to jest to że KK nie wyciąga wniosków i się nie uczy że taki mariaż z polityką niedobrze im wychodzi. Politykom to jest obojętne bo dla nich liczy się elektorat i koryto. A tamci myśla że złapali pana Boga za nogi ....a to nogi Jarka

Wojtek
nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem . Muszę cię zawieść qurwicy nie dostałem, a sądząc po sposobie wypowiedzi bardziej dotyczy to ciebie niż mnie i takie pisanie żeby sprowokować i obrazić a potem napisać a nie mówiłem😁. Tak nie prowadzi się merytorycznej dyskusji. A spłycanie tak tematu fe nie ładnie myślałem , że dyskusja jest na poważnie a nie dla jaj. Sprawdź ustal i podziel się wiedzą można czy nie można. Czemu zakładasz że ochrzczony będzie chodził do kościoła i płacił całe życie ? Czy chciałbyś aby każdy na rzucone pytanie o SAV podawał twoje imię i nazwisko bez twojej wiedzy i zgody?
Ostatnio zmieniony 21 cze 2023, 15:46 przez amrowek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Doman pisze:
Tak czytam te dyskusje o kościele... kto ma problem z kościołem to niech nie chodzi, nie chrzci dzieci, jest apostazja itp ciągle kościół to kościół tamto
Wiesz, gdyby to było takie proste, kościół nie było by połowy tej dyskusji. A jest, dlatego że wyszli poza budynki kościoła i całemu społeczeństwu mówią co jest dobre, a co złe, jak mają myśleć i jak żyć.
Zauważ że ja nie wchodzę do kościoła i nie wtrącam się, czy to w system wartości czy zasady wyznawane przez obecnych tam.
Uważam że mam prawo bronic swojego światopoglądu, systemu wartości czy stylu życia skoro nie łamię prawa.
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Doman pisze:
Tak czytam te dyskusje o kościele... kto ma problem z kościołem to niech nie chodzi, nie chrzci dzieci, jest apostazja itp ciągle kościół to kościół tamto. nie ma też nakazu dawania ta tacę, nigdy jeszcze nie słyszałem żeby ksiądz na mszy grzmiał dawać na tacę!:) a jeśli ktoś chce wziąć ślub lub inne sakramenty to są księża Marianie u nich jest co łaska można rzucić 20zł i dadzą ślub. "biedni" ci Polacy muszą chodzić do kościoła nie jak na zachodzie wooolność pełną gębą:)
A jak ktoś ma problem z kościołem i nie chodzi to może korzystać z in vitro? Osoby LGBT mogą wziąć ślub cywilny? Kobiety niewierzące mogą decydować o zagrożonej ciąży czy wlasnym życiu? Klauzula sumienia wyżej niż przysięga Hipokratesa? O kościele nie mozna dyskutować ale kościół może układać ludziom życie? :D Ludzie którzy chcą żyć wg zasad kościoła MOGĄ to robić a ludzie przeciwni MUSZĄ. No ale nie mogą się wypowiadać krytycznie :D
Awatar użytkownika
MaciejT

amrowek pisze:
21 cze 2023, 15:26
Problemem to jest to że KK nie wyciąga wniosków i się nie uczy
Nie ma to dla mnie żadnego znaczenia czy się uczy czy nie. Ma natomiast zasadnicze znaczenie to, że zostałem pozbawiony prawa wyboru w imię światopoglądu bo polityka poszła pod ramię z kościołem. I to jest najważniejsze, przynajmniej dla mnie.
Awatar użytkownika
MaciejT

Peter007 pisze:
21 cze 2023, 15:41
A jak ktoś ma problem z kościołem i nie chodzi to może korzystać z in vitro? Osoby LGBT mogą wziąć ślub cywilny? Kobiety niewierzące mogą decydować o zagrożonej ciąży czy wlasnym życiu? Klauzula sumienia wyżej niż przysięga Hipokratesa? O kościele nie mozna dyskutować ale kościół może układać ludziom życie? Ludzie którzy chcą żyć wg zasad kościoła MOGĄ to robić a ludzie przeciwni MUSZĄ. No ale nie mogą się wypowiadać krytycznie
Ano właśnie, ja o tym samym tylko Ty jakoś tak lepiej :)
Doman
Gramofon: Hitachi HT-354

Post autor: Doman »

nie mam czasu każdemu odpisywać ale... sorki in vitro, surogatki, banki sztucznych macic a potem adopcje przez homoseksualistów itd. w niektóych miejscach na ziemi, krajach to wszystko już zaszło za daleko. człowiek poczuł się że jest Bogiem na ziemi...
ja z tej dyskusji uciekam chyba jestem zbyt staroświecki, mam dziwne poglądy takie "babcine" ale smartfona używam:)
Hitachi HT-354, Nordmende LB550, Kenwood KR-V75R, Nikko NA 390 II, Nikko NT 790
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

Ktoś kiedyś to podpisał,a umowa to umowa.
https://lexlege.pl/konkordat-miedzy-sto ... ta-polska/
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

amrowek pisze:
A spłycanie tak tematu fe nie ładnie myślałem , że dyskusja jest na poważnie a nie dla jaj.
Dla mnie to są poważne tematy. Nawet bardzo.

Jeśli dla Ciebie też to nie chowaj głowy w piasek tylko odpowiedz, śmiało.
Inaczej nigdy się nie zrozumiemy.
amrowek pisze:
Sprawdź ustal i podziel się wiedzą można czy nie można.
Ale po co taka szopka? Zadałeś pytanie, odpowiedziałem, wyprowadź mnie z błędu.
Nawet nie bardzo rozumiem do czego pijesz z tym pytaniem.
Mogę się domyślać, ale po co mam zgadywać skoro DOROSŁA OSOBA amrowek może po prostu powiedzieć o co chodzi?

Mam nadzieję ze nie oczekuję zbyt wiele.
amrowek pisze:
Czy chciałbyś aby każdy na rzucone pytanie o AV podawał twoje imię i nazwisko bez twojej wiedzy i zgody?
Przypomnę że mówimy o księdzu który ponoć nie bierze dodatkowych opłat za udzielenie sakramentu.
Jeśli takie osoby powinny być "kryte" to to na prawdę jest duży problem, nie uważasz?
Nie musi być imię i nazwisko, wystarczy parafia, chyba nie podlega pod RODO? :morda:

Tak na serio to szczegóły mnie nie obchodzą.
Śmieszy mnie robienie z tego tajemnicy przy okazji moralizowania jakim to zły jestem że śmiem śmieć coś wspominać o kopertach dla księży :D
Wsparcie finansowe forum
Zablokowany