A latem? Bo jak nie przytniesz to w liście i pędy idzie a nie w grona wzrost,
Zdjęcie dnia
- amrowek
Re: Zdjęcie dnia
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Od swieta, wiem ze trzeba ale zawsze zapominam albo mi sie nie chce

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
A tak wygląda uprawa pomidora przemysłowego w rejonie Pudliszek, tam gdzie kiedyś robiono wyśmienite ketchupy....
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Mejwi to się nazywa "cięcie na owoc", ale mnie się też nie chce zwykle lub zapominam.
Po latach stwierdziłem, że czasem przydaje się jeden rok puszczenia na żywioł bez cięcia pędów po zbiorach ani w okresie wzrostu następnego sezonu.
Mam sadzonki 25 letnie już prowadzone na pęd dwukierunkowy i przeniesione 70 letnie po dziadkach, które u mnie są 21 lat czyli mają 91 obecnie. Te najstarsze są cwane i nie zmarzły im kwiaty wiosną tegoroczną, a młodzież głupia jeszcze to pomarzła, ale odbiły i owoc jest zarówno czerwone jak i czarne. Normalnie jak u Stendhala (dżizzas co za literatura, facet ten Sorel bzyknął te młódkę dopiero w drugim tomie, a to arcydzieło literatury jako się rzecze), ale chociaż Pani de Renal mu wynagradzała nad to i bez łaski.
No nic wracając do winogron u nas już są jadalne całkiem i teraz nie wiem co z ty m zrobić? Trochę się zje, a reszta? W wino to mi się nie chce, bo trzeba się znac i mieć rekę, a i tak się nie uda, to szkoda czasu. Hmmm??
Po latach stwierdziłem, że czasem przydaje się jeden rok puszczenia na żywioł bez cięcia pędów po zbiorach ani w okresie wzrostu następnego sezonu.
Mam sadzonki 25 letnie już prowadzone na pęd dwukierunkowy i przeniesione 70 letnie po dziadkach, które u mnie są 21 lat czyli mają 91 obecnie. Te najstarsze są cwane i nie zmarzły im kwiaty wiosną tegoroczną, a młodzież głupia jeszcze to pomarzła, ale odbiły i owoc jest zarówno czerwone jak i czarne. Normalnie jak u Stendhala (dżizzas co za literatura, facet ten Sorel bzyknął te młódkę dopiero w drugim tomie, a to arcydzieło literatury jako się rzecze), ale chociaż Pani de Renal mu wynagradzała nad to i bez łaski.
No nic wracając do winogron u nas już są jadalne całkiem i teraz nie wiem co z ty m zrobić? Trochę się zje, a reszta? W wino to mi się nie chce, bo trzeba się znac i mieć rekę, a i tak się nie uda, to szkoda czasu. Hmmm??
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ja tez przycinam dwukierunkowo tzn. tak robilem przez 3 lata a teraz troche zmodyfikowalem i zostawiam kazdego roku dwa - trzy nowe. Ale u mnie rosna przy tarasie i robie to specjalnie zeby oplotły taras z dwoch stron tak aby w lato cien byl bo mam wystawe poludniową.
A co robic z owocami? Sprzedaj na targu moze albo rozdaj sasiadom? Wystaw przed posesje i niech bierze kto chce? Albo daj tablice: winogrona darmo ake trzeba sobie zerwać
A co robic z owocami? Sprzedaj na targu moze albo rozdaj sasiadom? Wystaw przed posesje i niech bierze kto chce? Albo daj tablice: winogrona darmo ake trzeba sobie zerwać

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
O to! to!

W ubiegłym rocku też zrobiłem pergolę z dwóch krzaków i ładnie się pokryła przez lato tak 4x4m, ale potem przyszły śniegi i cosik za słabe te jętki dałem, bo mi j...a na glebę, no i tak sobie leży, bo czekam aż liść opadnie, to podeprę na betonowo już na kolejny rocken roll.
Natomiast te leżące obrodziły jak szalone, bo pewnie przy glebie to nie zmarzły w ów wiosenny armagedon mrozu i szadzi. Uwielbiam te swoje sadzonki. Nawet gdybym się przeprowadzał do jakiegoś ciepłego klimatu, to bym zabrał coś do rozsady na mnożnik. Cudowna roślina. Ja to jeść nie muszę nawet. Lubię patrzeć.
Ale! Może jakiś sok zrobię. Wytłoki wywalę bartkowicą sok zaleję i będzie kopało! A może i sponiewiera. No jest idea!
A tak w ogóle w tym roku robię śliwowicę, bo pigwa całkowicie zmarzła. Zero owoców.
- amrowek
Pigwa czy pigwowiec japoński Darku

- darkman
- Kontakt:
I wielkości. Pigwa właściwa. U mnie ogromne owoce, większe niż gruszki. niestety w tym sezonie ani jednej. Mam 3 drzewa niskie ale rozłożyste.
Pigwowiec też fajny, owoce nie duże ale spoko.
Pigwowiec też fajny, owoce nie duże ale spoko.
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
Kiedy po godzinie ustawiania poziomica gramfonu, kalibracji ramienia i z 15 x zmianą wkładek, to znowu ta paskudna Grace F8 rozłożyła na łopatki swoje koleżanki
1. cinkie najbardziej w ty zestawie AT,
2.nizmiennie trzymająca wysoki poziom V15III
i 3. Empire 4000 co daje po uszach detalem... Konkluzja jedna jest: nowy/stary JVC Ql Y3F z każdą wkładką sie dogadał i każdą potraktował serio wyciagając ja do swojego, wyższego pozimu grania, i to słychać ... No ale co zrobić, Grace wypadła najprzyjemniej....
1. cinkie najbardziej w ty zestawie AT,
2.nizmiennie trzymająca wysoki poziom V15III
i 3. Empire 4000 co daje po uszach detalem... Konkluzja jedna jest: nowy/stary JVC Ql Y3F z każdą wkładką sie dogadał i każdą potraktował serio wyciagając ja do swojego, wyższego pozimu grania, i to słychać ... No ale co zrobić, Grace wypadła najprzyjemniej....
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
To chyba jakieś pozostałości uprawy?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- amrowek
nie , a po co coś z tym zrobić jak to idzie na przemiał, kupujesz kechup, przecier czy soki .. myślisz , ze to z takiego ładnego

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Zawsze myślałem, że uprawa przemysłowa to szklarnie, probówki i te sprawy
A tu takie normalne krzaczory pod gołym niebem - to się zdziwiłem

A tu takie normalne krzaczory pod gołym niebem - to się zdziwiłem

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Dareczku naucz się robić wino.
Prasa do wyciskania i jedziesz.
https://browin.pl/przepisnik/przepis/ja ... k-po-kroku
Tu masz cały proces. Ja mam jeszcze jakieś butelki na leżaku, ale kolega wyciął i nie mam dostępu do surowca.
Mnie łatwiej się robi trójniak (tzn. miód pitny) bo mam surowiec

Teraz robię dereniówkę i lekarstwo na przeziębienie ( 50% bimberem zalewam zrzynki wosku, kitu i miodu po skończonym miodobraniu).
Wychodzi pychota

Okienko dereniówką okraszone
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650