Polityka
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: Polityka
Pojedź gdziekolwiek, w Warszawie były FSO, Kasprzak, Ursus, Waryński, Elektromontaż to takie potężne polskie przedsiębiorstwa. Nie ma nic. Deweloperka pobudowała. W całej Polsce wszystko zostało zaorane. Pafawag, Wrozamet, Zelmer, Polar, Stocznie, Diora, Fonica, FSM, a jak cokolwiek przetrwało to poszło w obcy kapitał.
Kiedyś jeszcze w latach 90, pod koniec miałem gazetę, gdzie wymieniono około 1000 polskich przedsiębiorstw które sprzedano, zamknięto, zaorano.
Kiedyś jeszcze w latach 90, pod koniec miałem gazetę, gdzie wymieniono około 1000 polskich przedsiębiorstw które sprzedano, zamknięto, zaorano.
-
Wojtek czasu... Wszystko inne w nadmiarze

Na chwile wpadłem do chaty i siedze na zamówieniach do kampera - lista rzeczy do przemyslenia i zakupu nie ma końca a kupuje obecnie rzeczy do wyszykowania budy z zewnatrz i od dołu. Do samej kamperowej zabudowy dopiero zaczynam sie rozpedzać - przed chwilą klepnąłem ostanie okno.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
- chudy_b
Żadnego wolnorynkowego państwa na świecie nie byłoby stać na utrzymywanie tych "potężnych" przedsiębiorstw. Wszystkie te firmy produkowały drogie przestarzałe wyroby przy ogromnych przerostach zatrudnienia. A silny polityczny związek zawodowy nie pozwalał nic zmienić. Wypisywanie jak to zaorano polski przemysł to populistyczne farmazony. No chyba że mamy na myśli zaoranie po 1945 przez sowiecki pomysł na ekonomię i gospodarkę.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877

A w temacie cukru to w sumie już chyba nie ma o czy gadać i bić piany, najważniejsza teza o tym, że wszystko jest niemieckie chyba się nie ostała w obliczu faktów. Jak się okazuje prawie połowa polskiego cukru jest nawet nie prywatna, ale państwowa

Najważniejsze o czym trzeba pamiętać to - cukier krzepi!!!

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- Cracker
Re: Zdjęcie dnia
@MacPhisto
Ja nie widzę w tym nic złego, a wręcz przeciwnie, odbieram to jako kolejny krok w pojednaniu narodów.
Ja nie widzę w tym nic złego, a wręcz przeciwnie, odbieram to jako kolejny krok w pojednaniu narodów.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- MacPhisto
A ja postrzegam to zupełnie inaczej. Po ostatnich wpisqch ambasadora(które szybko kasował), dalej widać jak chcą się pojednać. Ja mam swoje powody, żeby się z nimi nie bratać ale nie rozumiem ludzi, którzy mimo tego, że dalej obchodzą 1.01 rocznicę mordercy i śmiecia bandery uważają, że już tacy nie są. Pojednanie powinno być w obie strony a jakoś nasi przewoźnicy dalej nie mają zniesionych pozwoleń... od przeszło roku. Słowo przepraszam im przez gardlo nie może przejść. Jak jakaś afera ukraińcami to nagle nabierają media wody w usta bo przecież jak to tak
to nie dobrze mówic o tym.

JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To może być trochę jak z tym że nie ma czarnoskórych rasistów itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MacPhisto
https://twitter.com/WolnoscO/status/166 ... xGxqw&s=08
Pełne zaszczepienie 230 pln czyli 2 miliardy w dupę Sasinowi kamień spadnie z serca
Pełne zaszczepienie 230 pln czyli 2 miliardy w dupę Sasinowi kamień spadnie z serca

JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
-
Zaraz zaraz proszę się tak nie rozpędzać panie Macieju

Dzisiaj mam czas

Proszę poczytać jak to wyglądało:
https://www.salon24.pl/u/statystyk/7199 ... ukrowniczy
Zresztą dotyczy to jak ktoś wyżej zauważył nie tylko cukrowni i wcale nie jest to populizm jak uważa Chudy_b.
Dobrze pamiętam czasy upadku Diory na Dolnym Śląsku czy Elwro we Wrocławiu... Mam w rodzinie ludzi którzy tam zajmowali istotne stanowiska

Chciałbym Chudy żebyś im powiedział w twarz o populizmie.
Jasne, że nasz przemysł był zacofany ale otwarcie granic otworzyło dostęp do lepszych podzepołów na które za komuny nie było kasy. Zakłady jak diora i elwro były zbyt słabe żeby zaoferować produkty w klasie premium i konkurować na tej płaszczyźnie z zachodem ale oferowały w klasie low end sprzęt lepszy lub porównywalny niż zachód tyle, że o 30-40% tańszy. Tak tani, że był niewiele droższy niż kompletny szit z chin który jakościowo był kilkukrotnie gorszy.
W zasadzie pod koniec ich życia zatrudnienie było już zrestrukturyzowane i można na tym było spokojnie funkcjonować nawet pod brendami własnymi nie mówiąc już o tym gdyby znane zachodnie marki udzieliły brendów własnych - niestety wolały zaorać.
Podam Tobie przykład, że można było - Termet S.A. Firma jak kazda inna w Polsce - moloch z przerostem zatrudnienia i produktami low end ale trafił sie tam uczciwy człowiek na czele zarządu i przekształcił firmę w spółkę pracowniczą pomimo iz kolesie z junkersa walili drzwiami i oknami obiecując inwestycje i złote góry. Jakoś im nie dowierzał, zrestrukturyzował, pobrał minimalne kredyty na modernizacje i co? I Termet działa tak do dzisiaj zatrudniając mnóstwo ludzi i generując zyski pracownikom/akcjonariuszom.
I dzisiaj oferuje kotły czy podgrzewacze w każdej klasie cenowej.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
To może podsumujmy sprawę cukru coby Wojtek mnie nie oskarżał o brak argumentów:
W latach 2001plus niemce przejęły 65% polskich cukrowni w tym te najnowsze.
Dzięki sprzyjającemu prawu UE zarobili (ciekawe, ze zawsze sprzyja im naszym kosztem) w nadchodzącej 5 latce na ich zamknięciu ponad miliard euro.
Najlepszy i najnowszy sprzęt przeszczepili do swoich cukrowni - cięzko oszacować zysk w kazdym razie produkcja cukru u nich skoczyła dzieki temu zabiegowi prawie 2 krotnie. W Polsce zostały ochłapy, które musiał wziąc skarb państwa i doinwestować aby mógł konkurować z niemieckim i francuskim cukrem którego import raz dwa przejął około 40% polskiego rynku.
Rzeczywiście niemiecki cukier to mit
W latach 2001plus niemce przejęły 65% polskich cukrowni w tym te najnowsze.
Dzięki sprzyjającemu prawu UE zarobili (ciekawe, ze zawsze sprzyja im naszym kosztem) w nadchodzącej 5 latce na ich zamknięciu ponad miliard euro.
Najlepszy i najnowszy sprzęt przeszczepili do swoich cukrowni - cięzko oszacować zysk w kazdym razie produkcja cukru u nich skoczyła dzieki temu zabiegowi prawie 2 krotnie. W Polsce zostały ochłapy, które musiał wziąc skarb państwa i doinwestować aby mógł konkurować z niemieckim i francuskim cukrem którego import raz dwa przejął około 40% polskiego rynku.
Rzeczywiście niemiecki cukier to mit

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Faktycznie, dość ciekawa sprawa w tym linku 

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Maćku jeszcze jedno - to porawda, że formalnie platforma dopiero sie formowała w tamtych latach ale z kogo? Głównie uw (donek) i aws (olechowski i płazynski) wszystkie platfusy to esencja tych formacji plus później jeszcze dołaczylo sporo czerwonych z sld... Wybacz ale to dla mnie jeden chu... Ot zwyczajnie w pewnej chwili na bankructwie jednych urosło drugie prawie z tymi samymi kadrami.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Dzisiaj ja nie mam czasu 
Jutro w ogóle to dokładnie przeczytam, tyram na działce

Jutro w ogóle to dokładnie przeczytam, tyram na działce

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
-
Ja wiem czy ciekawa... Zwykła Polska codzienność tamtych lat w każdej dziedzinie. Zachód wszedł i wyruchał nas jak przez dekady robił to w koloniach. Niestety cały czas tak na nas patrzy. Bardzo wygodne dla polityków UE jest posiadanie takich kolonii jak Polska - jak rynek się sypie to główny ciężar ponosi kolonia i jej obywatele a tym samym jej politycy a w centrali skutki dużo łagodniejsze.
W koncu zawsze lepiej zamykać i restrukturyzować montownie na peryferiach niż pod berlinem. Trzeba tylko kontrolować kluczowe stanowiska w UE a tam zawsze germanie - albo teuton albo gal...
Wybaczcie ale zbyt dobrze przyjrzałem się restrukturyzacji naszej najjaśniejszej żeby przestać widzieć czym jest zachód a UE to niestety wygodny bat w ich rękach na nas. Prawda jest taka, że nie mamy alternatywy ale kurwa ze zwieszonym łbem pod topór jak robią to platfusy...