Zalewajkę rzadko pijam, jak już to kubek ze strzykawki/aeropresu. U teściów z kolei przelewowy Melity z dzbankiem typu termos i działa też ok.
Ekspres do kawy
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Ekspres do kawy
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Jasne. Taki Hyundai
Kawę kupuję określonego gatunku, przez internet, oczywiście z datą palenia. Ale na młynek nie wydałem tysięcy pln, więc nie liczy się rodzaj żaren i obroty. Kawa również kosztuje poniżej 100 pln za kilogram, więc pewnie nie jest tego warta
Mam "strzykawkę" i staresso, ale to na wyjazdy, razem z ręcznym młynkiem
Ale zasadniczo, nie znam się, nie robiłem z tego doktoratu, jak moi przedmówcy, wiem co mi smakuje i jest Ok
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Chyba muszę odszczekać co napisałem. Jak wyrzuciło mi pierwszy obrazek to skojarzyłem z tym czymś
i głębiej nie patrzyłem.
A wygląda że tam jest normalna grupa kawowa na kolby 58mm i dwa termo bloki (a nie bojlery). Jak dobrze są zrobione to może być, implementacje termo bloków są różne, chociaż bardziej koszerne są bojlery co niestety wiąże się ze sporymi rozmiarami.
Także pewnie Hyunday to potwarz bo to odnosiło by się do tego co wkleiłem. Raczej Audio-Technica AT-LP120, także już całkiem przyzwoicie. Ale to już trzeba by wziąć płytę testową i zmierzyć stabilność temperatury
.
Kawę rzadko kupuję droższą a jak już tak czy siak tańszą niż 200pln/kg.
i głębiej nie patrzyłem.
A wygląda że tam jest normalna grupa kawowa na kolby 58mm i dwa termo bloki (a nie bojlery). Jak dobrze są zrobione to może być, implementacje termo bloków są różne, chociaż bardziej koszerne są bojlery co niestety wiąże się ze sporymi rozmiarami.
Także pewnie Hyunday to potwarz bo to odnosiło by się do tego co wkleiłem. Raczej Audio-Technica AT-LP120, także już całkiem przyzwoicie. Ale to już trzeba by wziąć płytę testową i zmierzyć stabilność temperatury
Kawę rzadko kupuję droższą a jak już tak czy siak tańszą niż 200pln/kg.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Można wiedzieć jaka kawę kupujesz na necie?dale pisze: ↑01 lut 2026, 18:06Jasne. Taki HyundaiTyle że z dwoma bojlerami (równocześnie robisz kawę i spieniasz mleko), akcesoria 58mm, realne 20 bar ciśnienia, zaprogramowane i konfigurowalne podstawowe rodzaje kaw (czas preinfuzji, ilość wody), dodatkowo niezależna wylewka wody koło kolby do kaw typu "Americano", porządny pomiar i zarządzanie temperaturą wody. No i stalowe elementy bloku.
Kawę kupuję określonego gatunku, przez internet, oczywiście z datą palenia. Ale na młynek nie wydałem tysięcy pln, więc nie liczy się rodzaj żaren i obroty. Kawa również kosztuje poniżej 100 pln za kilogram, więc pewnie nie jest tego warta![]()
Mam "strzykawkę" i staresso, ale to na wyjazdy, razem z ręcznym młynkiem![]()
Ale zasadniczo, nie znam się, nie robiłem z tego doktoratu, jak moi przedmówcy, wiem co mi smakuje i jest Ok. Nie odzywał bym się, ale Bacek, porównanie mnie trochę rozbawiło.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Jaką kawę pijecie?" myślę że zasługuje na osobny temat 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
Nie wiem czy polecać Ci konkretną swoją
, bo z kawą jak z muzyką, każdemu smakuje co innego.
Ja kupuję od lat tutaj: https://sklepkawa.pl - myślę że coś znajdziesz bo podają charakterystykę kawy (jakiś punkt odniesienia jest) i datę palenia oraz przydatności.
Kiedyś, w czasach ograniczonej dostępności brałem Lavazzę, teraz "rodzinnie" smakuje lepiej Melita. Natomiast do kolby i zabawy z nią często kupuje różne wynalazki, między innymi stacjonarnie od https://coffeeandsons.pl/
są dostępne między innymi w sklepie z winami, w lubelskim "Leclercu" na Zana. Ale za dużo eksperymentowałem z grubością, czasem parzenia i ilością wody, by wyrobić sobie zdanie.
Mogę jedynie za pewnym doświadczonym człowiekiem powiedzieć "nie bój się mieszanek", np. arabica z robustą 80-20% albo 60-40 potrafi smakować dobrze.
bo prywatnie uważam że jak na masówkę, są przyzwoicie zrobione.
Masz rację, termobloki, jestem laikiem :/ Model jest relatywnie nowy i miałem problem z zakupem w Polsce.
Spodobał mi się, bo kolba (jest zabawa), a jednocześnie ma automatykę (powtarzalność) i wylewkę wody - ja lubię duże pojemności, nie koniecznie długo przelewane
.
Na razie mierzona była temperatura na wylocie i ciśnienie. Nie wiem jak z powtarzalnością w innych egzemplarzach, bo jeszcze jest ich mało.
No i oczywiście z trwałością. Ale fun jest.
Ja kupuję od lat tutaj: https://sklepkawa.pl - myślę że coś znajdziesz bo podają charakterystykę kawy (jakiś punkt odniesienia jest) i datę palenia oraz przydatności.
Kiedyś, w czasach ograniczonej dostępności brałem Lavazzę, teraz "rodzinnie" smakuje lepiej Melita. Natomiast do kolby i zabawy z nią często kupuje różne wynalazki, między innymi stacjonarnie od https://coffeeandsons.pl/
są dostępne między innymi w sklepie z winami, w lubelskim "Leclercu" na Zana. Ale za dużo eksperymentowałem z grubością, czasem parzenia i ilością wody, by wyrobić sobie zdanie.
Mogę jedynie za pewnym doświadczonym człowiekiem powiedzieć "nie bój się mieszanek", np. arabica z robustą 80-20% albo 60-40 potrafi smakować dobrze.
Z tym się mogę zgodzić
Masz rację, termobloki, jestem laikiem :/ Model jest relatywnie nowy i miałem problem z zakupem w Polsce.
Spodobał mi się, bo kolba (jest zabawa), a jednocześnie ma automatykę (powtarzalność) i wylewkę wody - ja lubię duże pojemności, nie koniecznie długo przelewane
Na razie mierzona była temperatura na wylocie i ciśnienie. Nie wiem jak z powtarzalnością w innych egzemplarzach, bo jeszcze jest ich mało.
No i oczywiście z trwałością. Ale fun jest.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ja kupuję w palarniach. Ostatnio Blue Orca https://blueorcacoffee.pl/?gad_source=1 ... YDEALw_wcB
A jesli w necie to zazwyczaj Cafe Vergnano https://www.caffevergnano.pl/
A jesli w necie to zazwyczaj Cafe Vergnano https://www.caffevergnano.pl/
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
Mogę Ci podpowiedzieć regionalnego "wypalacza" kawy z Batorza. Wpisz w wyszukiwarkę allegro frazę - Adam i Kawa.dale pisze: ↑01 lut 2026, 19:56Nie wiem czy polecać Ci konkretną swoją, bo z kawą jak z muzyką, każdemu smakuje co innego.
- blispx
Zbankrutuję przez Was i tak wypijam ze 3kg na miesiąc
ale choć fajki rzuciłem rok temu
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
- dale
Dziękuję bardzo, chętnie sprawdzę kawę, zwłaszcza jak jest z dostawą
- edycja -
Już zamówione
Gratuluję zdrowia
Ostatnio zmieniony 01 lut 2026, 20:35 przez dale, łącznie zmieniany 1 raz.
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Przez lata korzystałem tylko z kawiarki. Później eksperymentowałem z ekspresem przelewowym, chemexem, french pressem, aero pressem. Po doświadczeniach u rodziców z automatem z Jury za grube tysiące robiącym każdą możliwą kawę, a który był małym koszmarkiem do utrzymania w czystości stwierdziłem, że to nie dla mnie.
Ostatecznie skończyłem z...Tchibo Esperto 2 Caffe. Mały, zgrabny, niedrogi robiący tylko espresso i creme ale za to bardzo dobre. Jest bardzo łatwy do czyszczenia. Mleko robię oddzielnie tak jak lubię. Pomimo, że wszystkie alternatywy dalej mam w domu to korzystamy praktycznie tylko z niego.
Kawę kupuję na westcaffee.pl. Testowałem kilka różnych sklepów z kawami do 100 zł/kg i u nich moim skromnym zdaniem ziarna wyglądają i smakują najlepiej.
Ostatecznie skończyłem z...Tchibo Esperto 2 Caffe. Mały, zgrabny, niedrogi robiący tylko espresso i creme ale za to bardzo dobre. Jest bardzo łatwy do czyszczenia. Mleko robię oddzielnie tak jak lubię. Pomimo, że wszystkie alternatywy dalej mam w domu to korzystamy praktycznie tylko z niego.
Kawę kupuję na westcaffee.pl. Testowałem kilka różnych sklepów z kawami do 100 zł/kg i u nich moim skromnym zdaniem ziarna wyglądają i smakują najlepiej.
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Audiolab 6000CDT | Wiim Ultra | Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature | Atoll AM100 Signature | Infinity RS6000A
Fostex TH-610
Fostex TH-610
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- amrowek
niedaleko Wawy...ale już chyba tylko online zamówienia
https://singleorigin.pl/?srsltid=AfmBOo ... cjREdTQwkW
https://singleorigin.pl/?srsltid=AfmBOo ... cjREdTQwkW
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Dzięki. W takim razie zamawiam i zobaczymy czy taka dobra
Dual 604 | Dual M20E | Buphono
Fostex TH-610
Fostex TH-610
- pavlos