Merrick pisze: ↑06 sty 2023, 02:22
Dobrze byłoby aby inflacja spadała bo wtedy obniżą obniżą stopy procentowe i spadnie wibor który masakruje finanse ludzi z kredytem mieszkaniowym.
To prawda, ale w gruncie rzeczy to nie zwykli zjadacze chleba są ważni. Wysokie stopy to blokada kredytów hipotecznych. A to oznacza zastój w budowlance, jednej z największych branż gospodarki która ciągnie za sobą wielki kawał reszty. Nie zarabiają pracownicy budowlanki, nie zarabiają pracownicy firm od produkcji i sprzedaży materiałów, nie zarabiają pracownicy banków, pracownicy ubezpieczycieli, transportu, architekci, geodeci, itp. itd. Nie można patrzeć na gospodarkę państwa przez pryzmat tylko własnej kieszeni.
Merrick pisze: ↑06 sty 2023, 02:22
Mnie cena diesla w grudniu zaskoczyła mocno negatywnie ale że mam drugie auto na gaz to jeździłem drugim
No i znowu tylko Twoja kieszeń jest ważna. Prywatni driverzy zużywają niewiele paliwa. Większość palą firmy transportowe, przemysł. Dla nich liczy się cena netto. Wysokie ceny paliwa, to wysokie ceny produktów. Za numer pod publiczkę z VATem na paliwa Dyzma powinien zgnić w kiciu. Dziesiątki miliardów zajebane z kieszeni przedsiębiorców i samorządów, w konsekwencji z naszych portfeli wyłącznie w celach PR-owych.