Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Arkadyo

Re: Polityka

Post autor: Arkadyo »

Wojtek pisze:
26 sie 2022, 09:15

W sensie że będzie kontynuować modernizację po obecnej władzy? :morda:
Berlin raczej nie przewiduje dla nas nowoczesnej, licznej i sprawnej armii bo mielibyśmy zbyt głeboko moskwe w dupie i niemiaszki nie miałyby straszaka politycznego na nas. A jak będziemy goli i weseli a car będzie stał u bram to łatwiej im będzie na nas naciskać. Moskawa chce tu widziec pas zdemilitaryzowany a niemiaszkom to na rękę :) bo bat będzie cały czas w gotowości. Tylko jak wyruchać z tego Waszyngton :) Plan był dobry,
Ukraina miała paść w 5 dni i do dzisiaj już wszystko wróciłoby do normalności ale wlodziemierz ilicz putin zwyczajnie zwalił temat i narobił sobie i szolcom syfu co niemiara :D Gdyby nie dramat społeczeństwa ukraińskiego to nawet by mnie to bawiło. Okazało się, że panstwo z dykty, wsparte amerykanskim menadzmentem wojskowym poradzi sobie militarnie z panstwem z paździerza. Hehehehe putin sam chyba uwierzył w propagandę o armii czerwonej którą karmi swój naród od lat. Jemu naprawde sie wydaje, że to armia czerwona wygrała dws. Zapomniał chyba, że dws była wojną manewrową i wygrywał ten kto dysponował szybką łącznością i szybkimi środkami transportu - co dalej jest aktualne. Powienien jeszcze raz przeanalizować operacje MARS i dlaczego pomimo kilkukrotnej przewagi w sprzęcie i ludziach dostali takie wpierdol. Co ciekawe mają własne raporty i to zupełnie celne na ten temat. Ale dzisiaj jakoś ruskim umyka, że podczas marsa poszczególne rodzaje broni porozumiewały sie choragiewkami a krasnaja armia każdy manewr wykonywała na piechotę :D I tez jakos nie pamiętają że rok później w kazdym czołgu i na wyposażeniu praktycznie każdego batalionu była amerykanska, brytyjska czy kanadyjska radiostacja a krasnoarmiejce nie popierdalały na piechotę tylko woziły zawszawione dupska sztudebekerami i fordami w ktorych jak pod moskwa odpalił silnik to bezawaryjnie mogł go wyłaczyc dopiero w berlinie. Im do dzisiaj to umyka i wydaje im się, że to naród swoim poświeceniem wygrał :) Jasne, że bez tego nie ma w ogóle o czym gadać ale bez nowoczesnej logistyki i łącznosci mozna co najwyzej pozwolic czołgom wroga ugrzęznąć w mięsie ludzkim... Chichot losu, że w lutym orkom logistyka sie wykrzaczyła jak niemcom w 41 pomimo, iz mieli jakies drogi asfaltowe na szlaku :D
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Arkadyo pisze:
26 sie 2022, 10:07
Moskawa chce tu widziec pas zdemilitaryzowany a niemiaszkom to na rękę
Tak samo jak chcieli mieć zdemilitaryzowaną Ukrainę ;)
Arkadyo pisze:
26 sie 2022, 10:07
Plan był dobry, Ukraina miała paść w 5 dni i do dzisiaj już wszystko wróciłoby do normalności
Najpierw sobie zaznaczyłem te 2 cytaty, ale potem doszedłem do wniosku, że całość jest dobra. Trafnie ;) :clap: Generalnie Arkadyo zgadzam się w pełni z Twoimi ostatnimi postami tutaj :text-bravo:
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Arkadyo pisze:
26 sie 2022, 08:48
Tyle, że tam partia dysponuje wyszkolonymi kadrami i nie wsadza kolesi bez pojęcia na stołki poszczególnych departamentów.
I tu mamy kolejny problem: koszmar tzw. "układanki personalnej". To nie jest tak, żeby w szeregach czy wśród sympatyków czy to PO (czy jak się to tam teraz nazywa), czy PiS nie było ludzi bardziej kompetentnych. Tylko ktoś jest szefem partii wchodzącej w skład koalicji, więc się go robi np. ministrem sprawiedliwości. Czytałem parę miesięcy temu wywiad z prawniczką (z tytułem, o ile pamiętam, co najmniej doktora) będącą zwolenniczką obecnej władzy, niemniej krytykowała pewne aspekty reformy sądownictwa. Mówiła wg mnie bardzo rozsądnie i śmiem przypuszczać, że byłaby ileś razy lepszym ministrem. Ale niestety to tak nie działa. Ktoś ma za sobą ileś "szabel", więc "musi" być ministrem. Nie ktoś od niego, tylko on, bo ego mu wybujało. (Pod tym względem już bardziej rozsądny wydaje mi się Kaczyński, w zasadzie usatysfakcjonowany rolą "szarej eminencji".) Ktoś inny kandydował np. "od nas" i się nie dostał, więc trzeba mu dać stanowisko, żeby następnym razem też kandydował "od nas". Niestety, karierowiczów w polityce jest pełno. A potem już działa znana zasada, że im ktoś jest mniej kompetentny, tym uważa się za bardziej kompetentnego.
Jak już pisałem tu kiedyś, moim zdaniem demokrację popsuły mass-media. W epoce, kiedy z wszystkiego robi się show, cechy potrzebne do mądrego sprawowania władzy kolidują z cechami potrzebnymi do jej zdobycia. Cechą każdej mądrej władzy jest pokora (jak wiemy, nawet Salomon zgłupiał, gdy wpadł w pychę). Natomiast aby się skutecznie reklamować w mediach, trzeba być bufonem. Po zwycięstwie ta cecha bynajmniej nie ustępuje, lecz przechodzi w trwały besserwiesseryzm (Trump to tylko skrajny przykład - myślał niekiedy dobrze, ale nie potrafił znaleźć i słuchać dobrych doradców). Wydaje mi się, że pierwszym takim "medialnym" politykiem był Nixon: może i dobrze chciał, ale za bardzo wierzył, że sam wie najlepiej, jak zrealizować.
Zastanawiam się, czy to nie czas, by powoli żegnać się z demokracją ustrojową. Ona po prostu przestaje działać jak należy. :(
Ostatnio zmieniony 26 sie 2022, 13:29 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

chudy_b pisze:
25 sie 2022, 10:31
A prezes, zostawiając złośliwości na boku, nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego i natychmiast.
Bo w PiS jest sporo głupich i niekompetentnych ludzi. Poszli do polityki bo nie mieli pomysłu na życie
Arkadyo pisze:
25 sie 2022, 21:41
Oczywiście Niemcy i najlepsze, ze donek oczywiscie poparł berlin... Tyle naszego o ile disney jest w naszym rejonie bo ruchanie na linii berlin moskwa mu sie nie widzi i to bardzo ale te skurwiałe szolce zrobią wszystko żeby disneya wyjebać z europy i dalej ruchać sie z carem.
Donald Tusk raczej został zadarniowany przez BND ( tak jak to sugeruje Wojciech Sumliński w książce Niebezpieczne Związki Donalda Tuska - Wojciech Sumliński, Tomasz Budzyński) i musi w PL zaprowadzić rządy Platformy Obywatelskiej. Donald jest trzecią rurą po Nord Steam 1 i NS2 która ma łączyć interesy Niemiec i Rosji. Bez tej rury (Donald) nie będzie można zablokować pomocy wojskowej USA która napływa do Ukrainy. Nie będzie można zlikwidować Narodowego Banku Polskiego i zamienić złotówki na euro. Ważnym celem Donalda jest zablokowanie polskich roszczeń odszkodowawczych wobec Niemiec.
Tarkus pisze:
26 sie 2022, 00:07
Donek ma głęboki kompleks Zachodu
Gdyby był z WLKP może by nie miał. My tu w WLKP mamy długie tradycje wojny gospodarczej z Niemcami i nie popadamy w kompleksy. Po za tym jesteśmy lepiej zorganizowani od Niemców o czym Donek nie wie :lol: zauważyłem że Donek mało wie. Po za tym jeśli mówisz w jakimś języku zachodnim i możesz uświadomość tępych francuzów, anglików lub inne nacje co to Unia Lubelska i tolerancja religijna w Rzeczpospolitej to kopara im opada.
Tarkus pisze:
Miałem kiedyś takiego szefa, który nam w pracy tłumaczył, że "my ciągle się z kimś biliśmy, bo jesteśmy głupi, a Francja jest mądra i mało z kim się biła".
Ten twój szef nie miał wiedzy historycznej. Francja ciągle toczyła wojny i dlatego w pewnym momencie była potęgą lądową w Europie
Tarkus pisze:
"Unią ktoś musi rządzić, a rządzą najsilniejsi,
W więziennej celi też rządzi najsilniejszy :lol:
Po za tym ... Niemcy to najgłupszy naród w Europie który nigdy nie powinien zajmować się polityką . Wywołał dwie wojny światowe a teraz doprowadził do wojny na Ukrainie i kryzysu energetycznego.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2022, 13:11 przez Merrick, łącznie zmieniany 1 raz.
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
Tarkus

Merrick pisze:
26 sie 2022, 13:28
W więziennej celi też rządzi najsilniejszy :lol:
Po za tym ... Niemcy to najgłupszy naród w Europie który nigdy nie powinien zajmować się polityką . Wywołał dwie wojny światowe a teraz doprowadził do wojny na Ukrainie i kryzysu energetycznego.
Wg mojej - skromnej, przyznaję! - wiedzy historycznej, co najmniej dwie wielkie unie rozwalił egoizm najsilniejszych uczestników. Unia Kalmarska (Dania, Szwecja, Norwegia) upadła przez hegemoniczne zakusy Danii, która zaczęła m.in. układać się z Rosją na niekorzyść współpartnerów (coś nam to przypomina?), na koniec poparła najazd Rosji na Szwecję. Unia Lubelska nie przetrwała, bo Polska i Litwa chciały sobie zrobić z Ukrainy podnóżek.
Morał? Poza celą więzienną nie da się długo marginalizować słabszych, bo ci zawsze mogą powiedzieć "wychodzę" (a na pożegnanie czasem i w mordę dadzą, gdy już nie mają nic do stracenia). I jakkolwiek nie chcę rozpadu UE, mimo wszystko byłby on mniejszym złem od Niemieckiego Imperium Europy Zachodniej.

Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

Tarkus pisze:
26 sie 2022, 13:51
(coś nam to przypomina?)
A no właśnie
Tarkus pisze:
26 sie 2022, 13:51
bo Polska i Litwa chciały sobie zrobić z Ukrainy podnóżek.
To był wielki błąd za który zapłaciliśmy utratą niepodległości
...................................................................................

A tu takie coś z znalazłem :D
Załączniki
FbCjagCWYAEuMtk.jpg
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Tak jęczycie na tę Unię, a pierwsi byście do Berlina spieprzali, gdyby kacapy rynek w Przemyślu albo Suwałkach odwiedzili. Cały myk z tą Unią polega na tym, ze trzeba w jej polityce uczestniczyć, tą politykę kreować. I nie jest prawdą że Berlina i Paryża nie da się przegłosować. No ale jak ktoś woli się obrazić to niech się nie dziwi, że decyzje podejmują inni. Naprawdę nie przeszkadza Wam, że jesteśmy zakładnikami jednego pajaca na Z, który wie, że jak z polityki wyleci, to roboty nie znajdzie w promieniu 5000km? Ja pier... Najlepiej dorobić jakąś przeterminowaną historyczną ideologię do politycznych sympatii, a polityczni sympatycy napychają kieszenie traktorami i mają nas w wydechu.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

jak pizdną w Zaporoże to nie będzie wyjścia innego tylko spierdalać i to dalej niż do Berlina, już na wschodzie PL powietrze przez tą wojnę robi się coraz gorsze
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Tarkus

chudy_b pisze:
26 sie 2022, 16:41
I nie jest prawdą że Berlina i Paryża nie da się przegłosować.
Póki obowiązuje zasada jednomyślności, to można. Jak do władzy dojdzie opozycja, to zgodzi się na wszystko, łącznie ze zniesieniem prawa do veta. Daj Boże, by inni okazali się mądrzejsi!
chudy_b pisze:
26 sie 2022, 16:41
Naprawdę nie przeszkadza Wam, że jesteśmy zakładnikami jednego pajaca na Z, który wie, że jak z polityki wyleci, to roboty nie znajdzie w promieniu 5000km?
Mam nadzieję, że masz na myśli Zbigniewa. Tak, przeszkadza, i to jak! Ale już wolę to od rządu, który zrobi wszystko, co mu zagranica każe.

Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Tarkus pisze:
26 sie 2022, 17:49
Jak do władzy dojdzie opozycja, to zgodzi się na wszystko
Oczywiście, a czarne Wołgi zaczną porywać dzieci i psy będą szczekać dupami. Zacznijcie myśleć o Europie szeroko, jak o wspólnym domu albo dużej bandzie, w której warto być, bo nikt jej nie podskoczy, a na współpracy wygrywają wszyscy. Ale nie - lepiej okopać się pod Garwolinem i krzyczeć że niemiecki gej chce nam zabrać ostatni worek słomy
Awatar użytkownika
Tarkus

chudy_b pisze:
26 sie 2022, 17:58
Oczywiście, a czarne Wołgi zaczną porywać dzieci i psy będą szczekać dupami. Zacznijcie myśleć o Europie szeroko, jak o wspólnym domu albo dużej bandzie, w której warto być, bo nikt jej nie podskoczy, a na współpracy wygrywają wszyscy. Ale nie - lepiej okopać się pod Garwolinem i krzyczeć że niemiecki gej chce nam zabrać ostatni worek słomy
Protekcjonalizm daruj sobie, dobrze? To nie ten poziom dyskusji.
Trzeba pamiętać, że Unia Europejska nie zlikwidowała odwiecznego zjawiska konfliktu interesów, jedynie ten konflikt ucywilizowała. Już nie rozstrzyga się go zbrojnie, ale wojny ciągle się toczą, tylko inaczej. I nie ma co się łudzić, że wszyscy chcą naszego szczęścia i że ich zysk jest zawsze naszym zyskiem. Nie ma się co oszukiwać: Niemcy mają wspólne interesy raczej z Rosją niż z nami. Faktem jest i to, że Niemcy układają się z Rosją ponad głowami nie tylko naszymi i nie, nie jest to dla nas aż takie korzystne. Przy okazji budowy niemiecko-rosyjskich gazociągów już nie złamali, a - nazwijmy rzecz po imieniu - zgwałcili zasadę solidarności energetycznej, zapisaną w traktatach unijnych. I nikt im nic nie zrobił, bo to Niemcy.
Unia Europejska była dobrą ideą, ale taka, jak ją pomyślał Schuman: jako wspólnota narodów. Natomiast teraz forsowana jest - wbrew pierwotnym założeniom - idea superpaństwa, oczywiście pod przewodem potęg. W którym to superpaństwie my nie mielibyśmy nic do gadania, bo po prostu by nas przegłosowano.
Dobrze jest w być w bandzie, o ile nie rządzi nią herszt siłą wymuszający posłuch. A we wspólnym domu też nie jest miło wylądować w służbówce.

Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tarkus pisze:
26 sie 2022, 18:21
Dobrze
Czasem dobrze byc w bandzie niezależnie kto nią rządzi niz byc samotnie poza nią - ze tak nieśmiało wtrące...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Tarkus

Mawis pisze:
26 sie 2022, 18:28
Tarkus pisze:
26 sie 2022, 18:21
Dobrze
Czasem dobrze byc w bandzie niezależnie kto nią rządzi niz byc samotnie poza nią - ze tak nieśmiało wtrące...
Czasem. I na krótką metę. Albo, jak to ujął angielski poeta John Milton, "lepiej jest być panem we własnym piekle, niż sługą w cudzym niebie". Np. Finlandia lepiej wyszła na byciu na marginesie radzieckiej bandy, niż my jako jej "pełnoprawni" członkowie.
Nie zapominaj przy tym, że nie ma tu zasady wyłączonego środka. Istnieje bowiem trzecia możliwość: pilnować, żeby nikt nie wyrósł na herszta-tyrana. Ale do tego trzeba mieć poczucie własnej wartości i umieć powiedzieć "nie", zamiast być dyspozycyjnym lizusem w zamian za osobiste korzyści.

Arkadyo

chudy_b pisze:
E no ale ustalmy, że każdy z nas ma prawo do własnego zdania - nawet błędnego - i ustalmy, że nie kopiemy się po jajach :P Chudy to, że mówie co innego niż TVN to jeszcze nie znaczy, że propaganda z Torunia jest moim światłem życia. Także daruj sobie wycieczki po gejach i czarnych wołgach. Albo politykujemy jak poważni ludzie w czym wezme udział albo włazimy do szamba i zaczynamy rzucac w siebie gównem z czego ja się wypisuję. Chciałbym być w solidarnej i równej europie gdzie wypracowuje się kompromisy czasem nawet jak sie nie uda, że wilk syty i owca cała. Ale to co od długiego czasu robi unia nie ma z tym wiele wspólnego - wystarczy, że tylko trochę wstaliśmy z kolan. Jest plan na hegemonię dwóch mocarstw, które widza przyszłośc unii pod swoim przewodnictwem politycznym wynikającym z wpływu ekonomicznego jak zawsze. Poprostu dzisiaj zamiast podbijać czołgami robi się to banknotami. Nie podoba mi sie polityka berlina i to jak wykorzystuje unijne struktury do budowy 4 rzeszy.
Masz świeży przykład - szambo energetyczne w jakim jest unia wpakowali nas niemcy. Nie pozowilili budowac rurek z południa ani przez Polskę tylko taki żeby być hubem energii na europę, co oczywiscie miałoby swoje walory przemocy politycznej na uzależnionych. Polska na szczęście się wyłamała ale europa jest w gównie w które wpedzili ją niemcy i oni powuinni za to zapałacić a jak jest? Już po głosowaniu, że w europie trzeba byc solidarnym i wszyscy musimy sie dzielic energią. Co najmniej kurwa jakby mozna było w europie sie nia dzielić :D. Jedyny kto moze sie w europie podzielic to polacy z niemcami bo oni mają rurkę tylko z nami a my mamy jeszcze gazo port :)
Szolc juz wie, że za ich błąd trzeba berdzie zapłacić ze 20% spadkiem w gospodarce. Ale wie też, że tego 20% spadku wcale nie musza zapłacic niemcy bo mozna to przepchnąć na innych barci europejczyków i kurwa teraz najlepsze - zgadnijcie kto jest "over the top" niemieckiej listy do ujebania gospodarczego - a najlepsze bedzie to, że w tvnie powiedza ze to wina obecnego rządu :D A za rok moi drodzy pojedziemy na wakacje po kursie 7 zł jeden jurek :D
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Arkadyo

Co do uciekania na berlin to za stary jestem na forsowne marsze. Ostatnio wlazłem z buta na Kasprowy i pewnie będę przez to z 5 lat krócej żył.
Jak coś, to wiem że jarek da mi pełny sturmgewehr i nigdzie nie zamierzam łazić ani uciekać bo z pełnym wyposażeniem na drugim lub 3 kilometrze marszu i tak dostane zawału albo wylewu. Zonie już powiedziałem - jak cos idę w pierwszej linii i nie zdechnę dopóki przynajmniej 10 skurwieli nie zabiorę ze sobą. i nie robi mi różnicy czy będę strzelał na wschód czy na zachód...
Zablokowany