Polityka
-
Re: Polityka
I byłby to ogromny problem wizerunkowy dla stalina (celowo z małej) i w chu... problem dla zachodu - może by chociaż nasze zachodnie dywizje wtedy podesłali.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Merrick
- Gramofon: Thorens TD-160 Super
- Kontakt:
Nadal będę twierdził że moja wiedza na temat przemieszczania broni w strukturach AK tuż przed Powstaniem Warszawskim jest szczątkowa

No to teraz tym bardziej będę umieszczał

Ty tylko wiesz co piszesz a nie wiesz co wiesz ?

A ja pisze to co wiem i dlatego piszę

Bardzo mądre i fajnie napisane
Mówią że na szacunek należy sobie zasłużyć więc ta pisownia i lekceważący ton wypowiedzi o ruskich wcale mnie nie dziwi
Pogląd mi bliski gdyż moja rodzina od wielu pokoleń mieszka w WLKP a my na naszych ziemiach jesteśmy bardziej ostrożni i zawsze lepiej zorganizowani od Niemców
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jak zawsze mnie irytowało hasło, że Polska jest krajem z kartonu, tak przy aferze z Odrą jestem skłonny się zgodzić.
Nic nie robić mimo sygnałów, udawać że nic się nie dzieje, nie informować Niemców, nie wydawać żadnego ostrzeżenia, bagatelizować, a jak już gówno wpadło w wentylator to... pobierać próbki wody raz na tydzień, dumać i zastanawiać się nad źródłem problemu tygodniami i dalej nie mieć odpowiedzi mimo że ilość zakładów działających nad rzeką nie jest jakaś zatrważająca (dodatkowo część z nich jest państwowa), żadnych konkretnych informacji dla społeczeństwa, a rząd na wakacjach.
Ile dekad to się teraz będzie regenerowało?
Nic nie robić mimo sygnałów, udawać że nic się nie dzieje, nie informować Niemców, nie wydawać żadnego ostrzeżenia, bagatelizować, a jak już gówno wpadło w wentylator to... pobierać próbki wody raz na tydzień, dumać i zastanawiać się nad źródłem problemu tygodniami i dalej nie mieć odpowiedzi mimo że ilość zakładów działających nad rzeką nie jest jakaś zatrważająca (dodatkowo część z nich jest państwowa), żadnych konkretnych informacji dla społeczeństwa, a rząd na wakacjach.
Ile dekad to się teraz będzie regenerowało?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Krajem z kartonu dopiero będziemy
Najlepsze dopiero przed nami jak nam 4 rzesza wstrzyma fundusze strukturalne od września zeby juz zadusic obecny rząd na cacy. Narazie nas wyruchali z KFO pomimo praktycznie całkowitych ustępstw rządu w sprawie "praworzadności"
. W kazdym razie droga do drugiej Grecji zmienia sie powoli w HIGHWAY.
Co do Odry to niesamowite jest to że oni wszyscy zwyczajnie nie wiedzą co się stało - ogladam ten cyrk od 3 tygodni i kurwa łapy opadają. Badania nic nie wykazuja poza troszke zwiekszonym zasoleniem natomiast gównoburza o niekompetencji lokalnej administracji... Wszystko jest rozgrywane politycznie i szkoda tylko tej Odry, bo pomijając pierdolenie od rzeczy polityków, pomysłów dalej brak.

Co do Odry to niesamowite jest to że oni wszyscy zwyczajnie nie wiedzą co się stało - ogladam ten cyrk od 3 tygodni i kurwa łapy opadają. Badania nic nie wykazuja poza troszke zwiekszonym zasoleniem natomiast gównoburza o niekompetencji lokalnej administracji... Wszystko jest rozgrywane politycznie i szkoda tylko tej Odry, bo pomijając pierdolenie od rzeczy polityków, pomysłów dalej brak.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
- chudy_b
Źródłem problemów jest, jak mi się wydaje, postawienie na głowie struktury zarządzania państwem. Normalnie w firmie czy państwie uprawnienia, zakresy odpowiedzialności i decyzje są delegowane z góry do dołu. I każdy wie za co jest odpowiada, kiedy i jak ma działać, co może, czego nie może. U nas jest odwrotnie. Każdy z dołu patrzy do góry, czy może coś zrobić, czy nie dostanie po łbie jak się wychyli. I to idzie aż do ministrów i premiera, który bez zgody prezesa do kibla nie wyjdzie. A prezes, zostawiając złośliwości na boku, nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego i natychmiast. No ale sam sobie tak to poukładał.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"praktycznie" to kluczowe słowo.
Ja wiem że fajnie jest mieć sądy i TK w kieszeni, ale już by sobie odpuścili.
@chudy_b
Bardzo trafna obserwacja.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
ciężko się zgodzić z tym, co piszesz Arkadyo, to raczej samogwałt z udziałem większości parlamentarnej, prezydenta, rządu i pani prezes SN.
a tu już pełna zgoda. przy okazji - prezes ZUS chwaliła się dziś rozpoczęciem wypłat 14. emerytury. a za chwilę kolejna rewaloryzacja - inflacja prognozowana przez jaszczembia na koniec IVQ br. ma wynieść 17,9%, na koniec IQ 2023 - 18,8%, więc najciekawsze jeszcze przed nami...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
Widzę to trochę inaczej. Unia to głównie Berlin choć grubo podparty Paryżem. W tej unii nie ma miejsca dla równouprawnionej Warszawy czy kogoś innego. Niemcy bezwzględnie realizują swoją politykę rękami unii i anglicy jako pierwsi tego nie wytrzymali. Szkoda bo to był nasz naturalny sojusznik przeciw Berlinowi a chichot losu jest taki że twardy breksit został zrobiony rękami rudego donka... Szkoda gadać. Nie wiem, że mozna nie widzieć do czego zmierzał zielony ład + nordstream pomimo iz był 8 krotnie drozszy niż gdyby szedł lądem. A był taki czas, że Hiszpanie, Włosi proponowali żeby szedł lądem i rozdział był dla wszystkich po równo tak zeby jak jednemu braknie to mógł podebrac od dowolnego drugiego w unii... Taka kurwa unijna solidarnośćbms01pl pisze: ciężko się zgodzić z tym, co piszesz Arkadyo, to raczej samogwałt z udziałem większości parlamentarnej, prezydenta, rządu i pani prezes SN.

-
Jeżeli myślicie, że pomiędzy układem berlin moskwa będziecie jakimkolwiek partnerem to wam kurwa szczerze gratuluje...
-
Pierwsze co donki odjebią jak dojdą do władzy to program modernizacji naszej armii...
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
ja tam się nie znam, zresztą już jeden cymbał robił tu wykład o mojej ignorancjiArkadyo pisze: ↑25 sie 2022, 21:41A Madryt rozjebał to wozami bojowymi i co? I co zrobiła Unia w spawie podstawowych praw człowieka? A kurwa wyciągnęła art. 6 i przysłała komisje do Warszawy w sprawie praworządności bo rzad nie uznaje wyroków TK. Ale to, że platfusiaki wsadzili sedziów do TK niezgodnie z Polską konstytucją to jakos im kurwa nie przeszkadzało

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- Tarkus
To prawda, ale niecała. Reszta prawdy jest taka, że Donek ma głęboki kompleks Zachodu, jak praktycznie wszyscy polscy liberałowie. I to zjawisko ciągnie się od dawna, od czasów komuny. Polski liberał wierzy, że Polacy są biedniejsi od Zachodu nie dlatego, że po nich kacap przejechał, tylko dla tego, że "są głupsi od Zachodu". I w związku z tym ktoś mądrzejszy (bogatszy) powinien nas prowadzić za rączkę jak niedorozwinięte dzieci. I ta ciągła gadka, że "Polska nie jest mocarstwem, więc nie może prowadzić własnej polityki i powinna znać swoje miejsce w szeregu; najlepsze, co może osiągnąć, to bycie wykonawcą woli potężniejszych od siebie, czyli Niemiec i Francji".
Miałem kiedyś takiego szefa, który nam w pracy tłumaczył, że "my ciągle się z kimś biliśmy, bo jesteśmy głupi, a Francja jest mądra i mało z kim się biła". To mój kolega, z wykształcenia historyk, odpowiedział mu, że on by się chętnie zamienił z Francją na położenie geograficzne. A potem spytał gościa, jak sądzi, dlaczego najmniej zatargów terytorialnych mieliśmy na południowej granicy. Gość nie wiedział, co odpowiedzieć, ale i tak bełkotał, że "to mniej ważne, ważniejszy rozum polityczny". Często spotykam takich ludzi, zwłaszcza w starszym pokoleniu, którzy mi tłumaczą, że "Unią ktoś musi rządzić, a rządzą najsilniejsi, więc Polska powinna ich słuchać i nie kopać się z koniem". To ich pytam, czy odróżniają unię od imperium. Z tego, co mówią, wynika, że nie odróżniają.
Mówisz, jakby to była specjalność obecnej władzy, a to się też ciągnie od dawna. Źródłem problemów jest brak dobrej ustawy o służbie cywilnej. A na uchwalenie takowej zawsze ktoś się nie zgodzi, bo nie ma takiej opcji, żeby "nieusuwalne" stanowiska nie zostały obsadzone z klucza politycznego.chudy_b pisze: ↑25 sie 2022, 10:31Źródłem problemów jest, jak mi się wydaje, postawienie na głowie struktury zarządzania państwem. Normalnie w firmie czy państwie uprawnienia, zakresy odpowiedzialności i decyzje są delegowane z góry do dołu. I każdy wie za co jest odpowiada, kiedy i jak ma działać, co może, czego nie może. U nas jest odwrotnie. Każdy z dołu patrzy do góry, czy może coś zrobić, czy nie dostanie po łbie jak się wychyli. I to idzie aż do ministrów i premiera, który bez zgody prezesa do kibla nie wyjdzie. A prezes, zostawiając złośliwości na boku, nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego i natychmiast. No ale sam sobie tak to poukładał.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- chudy_b
Można wiedzieć z kogo to cytat?Tarkus pisze: ↑26 sie 2022, 00:07"Polska nie jest mocarstwem, więc nie może prowadzić własnej polityki i powinna znać swoje miejsce w szeregu; najlepsze, co może osiągnąć, to bycie wykonawcą woli potężniejszych od siebie, czyli Niemiec i Francji"
-
W administracji wszystko co kierownicze jest przynoszone w teczkach. Tak było za czerwonych, różowych i teraz za czarnych. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego bo tak to wygląda w wielu krajach - choćby w stanach gdzie zwycięzca bierze wszystko. Tyle, że tam partia dysponuje wyszkolonymi kadrami i nie wsadza kolesi bez pojęcia na stołki poszczególnych departamentów. Od lat pracuje w administracji i to jest żal.pl Pół biedy jak trafi się koleś, co jest na tyle niegłupi, że wie - że nie wie, i pozwala pracować innym. Ale jak się trafi reformator bez pojęcia... A taki przede wszystkim chce pokazać jaki on mądry to... Niektóre, "tłuste" departamenty nie mają prawie nic do roboty - np sztaby kryzysowe i tam w całości siedzą ludzie "z dupy" i dramat się zaczyna jak jest jakiś kryzys i trzeba zacząć działać... Musielibyście zobaczyć jak wyglądała pomoc rządowo-samorządowa uchodźcom z Ukrainy w pierwszych tygodniach konfliktu tj. chodzi mi o sztaby kryzysowe na naszych dworcach kolejowych i rozdział uchodźców po gminach...Tarkus pisze: Mówisz, jakby to była specjalność obecnej władzy, a to się też ciągnie od dawna. Źródłem problemów jest brak dobrej ustawy o służbie cywilnej. A na uchwalenie takowej zawsze ktoś się nie zgodzi, bo nie ma takiej opcji, żeby "nieusuwalne" stanowiska nie zostały obsadzone z klucza politycznego.
Nic kurwa planu i pomysłu. Wrzucili ludzi z samego dołu administracji i - no róbcie tam coś żeby pokazać, że działamy. I najlepsze jest to, że szeregowi pracownicy administracji, jednej i drugiej siedli razem w kilka godzin wypracowali plan i poszło wszystko gładko bez najmniejszego komentarza w mediach o nieudolności władzy. Niestety ale władza nawet nie zapłaciła nadgodzin...
Psioczy się dzisiaj na administrację, że w sprawie Odry nic nie zrobili ale o tym, że urzędy nadzoru jak wiosie, sanepidy, urząd miar, wszelkie inspekcje to urzędy skrajnie biedne i niedofinansowane to się już nie wspomina. To jest część administracji, która tylko generuje koszty i nie bardzo jest co ukraść podczas jej działalności - nie rozdziela to funduszy żadnych ani przetargów itp. nic w niej nie da się ukraść na tłusto - dlatego wszyscy mają je w dupie - jedynie co to na kierowniczych stanowiskach siedzą kolesie z 3 czy 4 rzędu ważności bo pensyjka 8-12 koła za nic też zła nie jest dla romka który ma za krótkie rękawy żeby wbić się glębiej...
Wojtku to jest państwo z kartonu choc narazie ten karton w miarę gruby bo stanowią go przede wszystkim świetne kadry w prywatnym biznesie choć jest to trochę psu w dupę bo większość tego biznesu to raczej GmbH. W wielu miejscach administracji na samym dole a nawet na średnim szczeblu też jest nie najgorzej ale im wyżej tym...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sensie że będzie kontynuować modernizację po obecnej władzy?

Zdaję sobie z tego sprawę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum