Arkadyo pisze: ↑09 sie 2022, 08:54
Myślę, że ocena PW to zadanie dla historyków a nie dla laików
A mnie się wydaje, że możemy sobie chociaż próbować o tym rozmawiać i oceniać, takie moje zdanie.
hochsztaplerów jak zychowicz i jego obłęd 44
Mocna, zdecydowana ocena. Faktem jest że człowiek skończył studia historyczne, "Obłęd 44" przeczytałem i myślę że było warto.
Ciekawe, że nie brakuje u nas w kraju rzetelnych informacji na ten temat a mieli się ciągle zychowiczopodobne gnioty.
Dyskutujemy, mamy do dyspozycji jak piszesz "rzetelne informacje", oraz "zychowiczopodobne gnioty". Znaczy chyba dobrze?
Brakuje u nas w kraju w sferze publicznej wyważenia - jest albo gloryfikacja albo silna demitologizacja.
Faktem jest, że PW budzi często skrajne emocje. Ale nie tylko PW, mogę wymienić wiele wydarzeń historycznych z naszej historii, które mają podobnie (np. król Staś-bohater czy zdrajca, bić się czy nie bić? - o powstaniach narodowowyzwoleńczych, Unia lubelska-sukces czy klęska Korony Polskiej itd.)
Szkoda, że w przestrzeni publicznej merytorykę zastępuje jazda po emocjach.
Uważam, że emocje mogą być skutkiem rozważań merytorycznych. Jak sobie pomyślę ile cywilów zginęło w Warszawie w 1944 r., to targają mną emocje.
Myślę, ze mamy prawo oceniać PW
Jednak? Bo pisałeś że to zadanie nie dla laików.....
bez atakowania innych forumowiczów.
Nie było moją intencją nikogo atakować. Jeśli ktoś poczuł inaczej, bo w tym miejscu bardzo serdecznie przepraszam. Arkadyo, proszę nie traktuj też tego postu jako jakikolwiek atak

, po prostu dyskutujemy, a ja postanowiłem się odnieść do tego, co napisałeś cytując moje słowa.