Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
metallsnow
Gramofon: Wega 301P

Re: Polityka

Post autor: metallsnow »

Merrick pisze:
08 sie 2022, 15:52
Ginąc nie zakładali rodziny i nie posiadając dzieci przyczynili się do powstania w polskim społeczeństwie ogromnej ilości chołoty
Krew mnie zalewa jak czytam takie rzeczy. Jestem ze wsi to jestem "chołotą"? O to Ci chodzi @Merrick ? A w ogóle to jakim prawem oceniamy Powstańców? Jakim? Oni walczyli o Honor, Boga i Ojczyznę (nie ważne w jakiej kolejności), a o co walczymy dzisiaj? Kto z nas byłby gotów na takie poświęcenie?
Merrick pisze:
08 sie 2022, 11:44
Niepotrzebnie wchodzisz z polemikę z bms01pl. bms01pl wspiera ludowe wojsko polskie i cytuje gazetę wyborczą. To inny stan umysłu. Ja już go zablokowałem i zachęcam ciebie do tego samego gdyż głową muru nie rozbijesz tym bardziej gdy jest on z betonu
Brak mi sił, Ty na prawdę uważasz się za jedyną, słuszną wyrocznie? Każdy ma prawo myśleć, podejmować decyzję czy nawet polemikę według własnego uznania. Chociaż niektórym to nie w smak, ciągle mamy wolność i czytając takie wypowiedzi, boję się, co stanie się z tym krajem, jeśli nic się nie zmieni w narodzie.

BTW
To forum bez polityki było o wiele lepsze.
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Post autor: pawlos »

Zacznijmy od początu , najpierw był Covid ,wystraszeni ludzie pozamykali się w domach oczekując na eliksir , zamknięto gospodarkę , stworzono fundusz kowidowy poza kontrolą budżetową i nadrukwano pieniążki , dużo pieniążków ...... , co będzie dalej już było wiadomo . Dziękuję
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

metallsnow pisze:
09 sie 2022, 00:17
A w ogóle to jakim prawem oceniamy Powstańców?
Ale kto ocenia powstańców? No chyba że masz na myśli kadry dowódcze i decyzyjne. No ale ci ludzie brali na swoje barki decyzje dotyczące istnień wielu, to chyba możemy próbować ich rozliczyć i oceniać? :think:
Ja akurat uważam że decyzja Bora była zbrodnicza (już nie wspominając, że było to złamaniem rozkazów Naczelnego Wodza, spotkałem się z opiniami, że decyzja ta była inspirowana przez Sowiety). To mam prawo Bora oceniać czy jednak nie? Bo bohaterstwa żołnierzy PW nikt tutaj chyba nie negował?
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

MaciejT pisze:
09 sie 2022, 07:41
metallsnow pisze:
Ale kto ocenia powstańców? No chyba że masz na myśli kadry dowódcze i decyzyjne. No ale ci ludzie brali na swoje barki decyzje dotyczące istnień wielu, to chyba możemy próbować ich rozliczyć i oceniać? :think:
Ja akurat uważam że decyzja Bora była zbrodnicza (już nie wspominając, że było to złamaniem rozkazów Naczelnego Wodza, spotkałem się z opiniami, że decyzja ta była inspirowana przez Sowiety). To mam prawo Bora oceniać czy jednak nie? Bo bohaterstwa żołnierzy PW nikt tutaj chyba nie negował?
Myślę, że ocena PW to zadanie dla historyków a nie dla laików jak my czy hochsztaplerów jak zychowicz i jego obłęd 44. Ciekawe, że nie brakuje u nas w kraju rzetelnych informacji na ten temat a mieli się ciągle zychowiczopodobne gnioty. Brakuje u nas w kraju w sferze publicznej wyważenia - jest albo gloryfikacja albo silna demitologizacja. Szkoda, że w przestrzeni publicznej merytorykę zastępuje jazda po emocjach.
Myślę, ze mamy prawo oceniać PW ale dobrze byłoby to robić merytorycznie i bez atakowania innych forumowiczów.
a o co walczymy dzisiaj?
O to czy decyzje w sprawie m. in. naszego regionu będą zapadać w Berlinie-Paryżu czy w Berlinie-Paryżu-Warszawie :)
Kto z nas byłby gotów na takie poświęcenie
Każdy z nas - 4 lata na kolanach pod butem nazistów zmieniłoby każdego diametralnie.
A teraz - osią PW była akcja militarna i jako taka to była katastrofa pod każdym względem. W zasadzie na tle całej akcji Burza, największej i najlepiej zorganizowanej i przeprowadzonej operacji partyzanckiej, chyba w całych dziejach świata, zamiast być jej ozdobą stała się jej grobem.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
MaciejT

Arkadyo pisze:
09 sie 2022, 08:54
Myślę, że ocena PW to zadanie dla historyków a nie dla laików
A mnie się wydaje, że możemy sobie chociaż próbować o tym rozmawiać i oceniać, takie moje zdanie.
Arkadyo pisze:
hochsztaplerów jak zychowicz i jego obłęd 44
Mocna, zdecydowana ocena. Faktem jest że człowiek skończył studia historyczne, "Obłęd 44" przeczytałem i myślę że było warto.
Arkadyo pisze:
Ciekawe, że nie brakuje u nas w kraju rzetelnych informacji na ten temat a mieli się ciągle zychowiczopodobne gnioty.
Dyskutujemy, mamy do dyspozycji jak piszesz "rzetelne informacje", oraz "zychowiczopodobne gnioty". Znaczy chyba dobrze?
Arkadyo pisze:
Brakuje u nas w kraju w sferze publicznej wyważenia - jest albo gloryfikacja albo silna demitologizacja.
Faktem jest, że PW budzi często skrajne emocje. Ale nie tylko PW, mogę wymienić wiele wydarzeń historycznych z naszej historii, które mają podobnie (np. król Staś-bohater czy zdrajca, bić się czy nie bić? - o powstaniach narodowowyzwoleńczych, Unia lubelska-sukces czy klęska Korony Polskiej itd.)
Arkadyo pisze:
Szkoda, że w przestrzeni publicznej merytorykę zastępuje jazda po emocjach.
Uważam, że emocje mogą być skutkiem rozważań merytorycznych. Jak sobie pomyślę ile cywilów zginęło w Warszawie w 1944 r., to targają mną emocje.
Arkadyo pisze:
Myślę, ze mamy prawo oceniać PW
Jednak? Bo pisałeś że to zadanie nie dla laików.....
Arkadyo pisze:
bez atakowania innych forumowiczów.
Nie było moją intencją nikogo atakować. Jeśli ktoś poczuł inaczej, bo w tym miejscu bardzo serdecznie przepraszam. Arkadyo, proszę nie traktuj też tego postu jako jakikolwiek atak :hand: , po prostu dyskutujemy, a ja postanowiłem się odnieść do tego, co napisałeś cytując moje słowa.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

metallsnow pisze:
BTW
Przynajmniej teraz te dyskusje nie przeplatają się w wątkach muzycznych, sprzętowych czy "Ale jaja", bo jest jeden zsyp :morda:
Taka była intencja.

Merrick chyba nie ma problemu z dzieleniem ludzi na tych lepszych i tych gorszych co generalnie raczej nie jest fajną cechą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Osobiście jestem daleki od oceniania dowództwa PW i stawiania dzisiaj tak kategorycznych ocen jak ta, że to byli zbrodniarze, którzy dodatkowo kolaborowali z sowietami (!!!). Dzisiaj bardzo prosto i łatwo jest to oceniać, robiąc to z perspektywy kanapy w salonie, najedzeni i z dostępem do wszelkich wygód, gdzie Warszawa i warszawiacy, w dniu 01.08.1944 r., byli w "nieco" innej sytuacji, od 5 niemal lat pod butem niemieckim, umęczeni, terroryzowani ciągłymi łapankami, wywózkami i egzekucjami.
Arkadyo

MaciejT [quote=Arkadyo pisze:
Myślę, ze mamy prawo oceniać PW
Jednak? Bo pisałeś że to zadanie nie dla laików.....
Pisałem o sobie - ja tam laikiem nie jestem :P
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Arkadyo

Wojtek pisze: Merrick chyba nie ma problemu z dzieleniem ludzi na tych lepszych i tych gorszych co generalnie raczej nie jest fajną cechą.
Jaaa... To murzyni i żydzi nie są w połowie drogi ewolucyjnej za aryjczykami?
Się porobiło w tej lewackiej europie... Ale 4 rzesza nadejdzie, szybciej niż się spodziewacie :D
W zasadzie już jest choc dobrze zamaskowana i gada w drugą stronę.
Jeden dobry kryzysik i szybko znajdą winnych. Wtedy spadnie lewacki płaszczyk...
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Śmieszy mnie ocenianie decyzji podejmowanej przeszło 70 lat temu w innych okolicznościach , realiach politycznych itp. No bo skąd mogli np wiedzieć że zachód nas sprzeda Rosji? Lepiej umierać stojąc czy na kolanach ? Z drugiej strony ile zyskaliśmy dzięki Powstaniu Warszawskiemu.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Merrick
Gramofon: Thorens TD-160 Super
Kontakt:

Post autor: Merrick »

metallsnow pisze:
Jestem ze wsi to jestem "chołotą"?
Hehe. Nie chodzi o ludzi ze wsi. Bardziej o "polskich" przybyszy ze wschodu... z Kraju Rad
metallsnow pisze:
estem ze wsi
a ja chętnie zamieszkałbym na wsi ale takiej prawdziwej z daa od aglomeracji miejskiej
metallsnow pisze:
Nie oceniamy powstańców a dowódców powstania. Powstańcy z 1944 a także ci z Getta w 1943 roku to bohaterowie i patrioci
MaciejT pisze:
09 sie 2022, 07:41
spotkałem się z opiniami, że decyzja ta była inspirowana przez Sowiety
Też o tym gdzieś czytałem i myślę że to dość prawdopodobne
metallsnow pisze:
Trochę polityki nie zaszkodzi
Arkadyo pisze:
zychowicz i jego obłęd 44
Dobrze że napisał tą książkę i parę innych mimo iż wiele osób wypowiada się bardzo krytycznie na temat jego książek
Arkadyo pisze:
09 sie 2022, 09:57
To murzyni i żydzi nie są w połowie drogi ewolucyjnej za aryjczykami?
popłynąłeś :lol:
Wojtek pisze:
09 sie 2022, 09:38
Merrick chyba nie ma problemu z dzieleniem ludzi na tych lepszych i tych gorszych co generalnie raczej nie jest fajną cechą.
Podzielenie ludzi na patriotów i nie patriotów chyba nie jest złym podziałem ?
Thorens TD-160 Super, SME Series III, OM 30 -> Staccato OS-> Dyskretniok -> Hafler DH-100, Hafler DH-220, Dynaudio Audience 40

https://www.discogs.com/user/Merrick-Pl/collection
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

amrowek pisze:
09 sie 2022, 10:40
Z drugiej strony ile zyskaliśmy dzięki Powstaniu Warszawskiemu
Prawdę mówiąc nic nie zyskaliśmy :(
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
MaciejT

tuczi77 pisze:
Osobiście jestem daleki od oceniania dowództwa PW
Ja to rozumiem i nie mam z tym problemu.
tuczi77 pisze:
tórzy dodatkowo kolaborowali z sowietami (!!!)
Nie pisałem o kolaboracji tylko o możliwej inspiracji, bez wiedzy i świadomości inspirowanego.
tuczi77 pisze:
Dzisiaj bardzo prosto i łatwo jest to oceniać, robiąc to z perspektywy kanapy w salonie
Oczywiście że dzisiaj jest łatwiej oceniać niż wcześniej, mamy dostęp do źródeł, wiemy jakie były konsekwencje itp.
tuczi77 pisze:
warszawiacy, w dniu 01.08.1944 r., byli w "nieco" innej sytuacji
Pełna zgoda, tylko że to nie Warszawiacy łamali rozkazy i podejmowali decyzję o wybuchu powstania, tylko osobiście zrobił to Bór (w znacznej mierze pod wpływem Montera).
Arkadyo pisze:
09 sie 2022, 09:48
Pisałem o sobie - ja tam laikiem nie jestem
spoko, jesteś fachowcem to możesz oceniać wydarzenia z przeszłości. Laikom nie wolno, dobrze rozumiem?
amrowek pisze:
Śmieszy mnie ocenianie decyzji podejmowanej przeszło 70 lat temu w innych okolicznościach
Taka rola choćby historyków, oni siłą rzeczy zajmują się przeszłością. My też możemy podyskutować, nie?
amrowek pisze:
No bo skąd mogli np wiedzieć że zachód nas sprzeda Rosji?
To prawda, nie mogli. Takie rzeczy przewidywał co prawda Cat Mackiewicz pisząc dzienniki londyńskie, ale mało kto go czyta dzisiaj, siłą rzeczy niemal nikt w kraju nie mógł czytać wtedy. Zresztą i tak nikt mu nie wierzył.
amrowek pisze:
Lepiej umierać stojąc czy na kolanach ?
Lepiej przeżyć choćby chowając się w piwnicach. Naczelny Wódz wiedział czym się skończy PW i dlatego robił co mógł by do niego nie dopuścić. A że Bór złamał rozkaz to skończyło się tak a nie inaczej.
Arkadyo

amrowek pisze:
Śmieszy mnie ocenianie decyzji podejmowanej przeszło 70 lat temu w innych okolicznościach , realiach politycznych itp.
Tylko głupcy oceniaja PW w oderwaniu od realiów tamtego czasu - a te były dobrze znane. Jedyne z czego dowództwo PW mogło sobie nie zdawać sprawy to z "bestialstwa" niemców jakie spadnie na mieszkańców Warszawy. To co robiły dirlewingerowe skurwiele chyba nikomu sie w głowie nie mieściło pomimo "pewnych" doświadczeń w tym zakresie.
No bo skąd mogli np wiedzieć że zachód nas sprzeda Rosji?
Nikt w naszych kręgach politycznych (i w wojsku na wyższym szczeblu również) nie miał złudzeń w tej sprawie - cała akcja Burza była w ten okrutny fakt wymierzona. Przytoczę Tobie może najczęściej powtarzaną refleksję naszych elit na zachodzie - "nie mamy nic, za co moglibyśmy się sprzedać".
Niestety potem wymyślili, że na "taką daninę krwi zachód nie może być głuchy" Niestety okazał się zupełnie głuchy podobnie zresztą jak na Katyń i los żydów. Więc były symptomy na ile zachód obchodzi wschód...
Lepiej umierać stojąc czy na kolanach?
Dla elit wybór był prosty ale nie z samych elit składała się Warszawa - zapewne większość Warszawiaków wybrałaby życie na kolanach od bagnetów dirlewingerowców.
Z drugiej strony ile zyskaliśmy dzięki Powstaniu Warszawskiemu.

No własnie ile? O to głównie toczy się dyskusja czy było warto...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To w sumie dobre pytanie, choć nie wiem czy warto w ogóle o tym dyskutować - nie tyle ile, ale co w ogóle zyskaliśmy z PW?
Merrick pisze:
09 sie 2022, 11:43
Podzielenie ludzi na patriotów i nie patriotów chyba nie jest złym podziałem ?
I to jest właśnie sedno problemu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Zablokowany