U mnie to norma. Nagminnie zdarza się, że awiza w ogóle nie ma w formie papierowej. Wściekam się na sprzedawcę. Proszę o nr przesyłki, po czym okazuje się, że przesyłka leży np. od wielu dni na poczcie. Awizo w systemie widnieje, często wystawione o jakichś dziwnych porach np.po 22 albo po 6 rano. Czyli takie fikcyjne awizo. Okazuje się, że jest zatrudniona jakaś zewnętrzna, prywatna firma w ramach outsorcing'u i to ona "daje ciała". Wcześniej jak wszystko od a do z realizowała Poczta Polska, wszystko było ok. Może u Ciebie jest podobnie.Wojtek pisze:a) Poczta Polska
Co jakiś czas zdarza się, że trafia do mnie przesyłka awizowana, tyle że awizo trafia do mojej skrzynki z mocnym opóźnieniem. Ostatnie takie zjawisko: priorytet szedł od nadawcy do mojej poczty 1 dzień, z 3. na 4. lutego.
Awizo znalazło się w mojej skrzynce 11. lutego, czyli tydzień później. Oczywiście na awizo widniała data 4. lutego, tak jakbym wcale nie sprawdzał skrzynki co dzień albo nie zauważał papierka przez tydzień.
Podwyżki na Poczcie Polskiej
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Re: Podwyżki na Poczcie Polskiej
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Podwyżki na Poczcie Polskiej
Masz racje wyraziłem się absolutnie nieprecyzyjnie. Powinienem użyć sformułowania spadek wartości pieniądza. Chodzi mi o to że w porównaniu z okresem 10 lat wstecz, mamy do czynienia z podwyżkami w różnych dziedzinach życia- może subtelnymi ale jednak, które po jakimś czasie bardzo dobrze widać.Gdzie ją widzisz? Od jakiegoś czasu mamy deflację.
Przykład?
Obważanek Krakowski

Innym przykładem są ceny chleba, papierosów, ubrań czy leków, biletów komunikacji miejskiej etc. etc.
Ja wiem że wzrost cen wynika nie tylko z rosnących obłożeń podatkowych (skutecznych lub nie) ale wzrosty są faktem. Za tym idzie wzrost średnich i minimalnych płac (2007 a 2015). Podwyżki są więc nieuniknione.
Z inpostem mam swoje przeboje- od prywatnych samochodów z których wydawane były paczki przed świętami (bo paczkomat przepełniony- w pełni rozumiem), dodam że dziewczyna, którą spotkałem wtedy siedziała w aucie 16 godzin i wydawała paczki. Inną kwestią są awiza inpostu do jakichś zdupnych lokalizacji odbioru- dlatego nigdy nie biorę tych poleconych inpostu.
Poczta znów nie przynosi mi już paczek ani większych listów, tylko zostawia awizo. Też słabo, bo często jestem w domu a w skrzynce ląduje awizo.... że już nie wspomnę o zaginionych przesyłkach, źle wypełnionych awizach, paczkach zostawionych na drugim końcu miasta- co w przypadku Krakowa ma znaczenie.
Generalnie dupa.
Jeśli chodzi o podwyżkę cen w inpost, wiąże się z przegraniem przez nich przetargu na obsługę sądów. PP wygrała, ale i tak musi podnieść ceny z uwagi na to że aktualnie przechodzą reorganizację. Inną sprawą jest to że czytałem ostatnio o tym jakoby osiągali zyski a nie straty. Podejrzewam że muszą zreformować ceny, pewnie po pół roku usuną część gabarytów / zunifikują je żeby cennik był bardziej przejrzysty. Wzrost cen pewnie ma też finansować wszystkie e-działania, i wycofanie z punktów poczty wszystkich tych witrynek ze sprzedażą dodaną.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55