Matko i córko, Andrzej, Ty tak na poważnie?
amrowek pisze: ↑dzisiaj, 12:25
odpalili sie nasi i już konflikt gotowy
wcale się nie dziwię. A jakby brygada bundeswehry otrzymała za patrona Heinricha Himmlera to byś się nie odpalił?
Nawrocki mógł też zareagować inaczej
Nawrocki akurat czekał i dał czas Ukraińcom na cofnięcie tej haniebnej decyzji. Były próby nawiązania kontaktu, spotkań czy rozmów między prezydentami. Strona ukraińska miała się z nich regularnie wycofywać. To co, jak ci plują w twarz to szukasz zachmurzenia na horyzoncie?
Ile razy Nawrocki pojechał na Wołyń, a tak święcie oburzony.
Też nigdy nie byłem i jestem oburzony. Będę tak długo, jak długo będą po lasach i studniach leżeć szczątki naszych rodaków. Ukraińcy nas tam nie proszą, i mają duży problem z wyrażeniem zgody na ekshumacje. I niespecjalne się dziwię.
Wojtek Ukraina ma problem z przerobieniem swojej historii. U nas też było podobnie , tylko skala mniejsza.
No faktycznie tylko. Tyle że daliśmy radę, w sprawie Burego czy Ognia IPN prowadził śledztwa zakończone stosownymi podsumowaniami. Nikt ich oficjalnie w Polsce nie czci, żadna brygada Wojska Polskiego nie nosi jego imienia. A ruchy które się odwołują do nich są w kraju marginalne.
Zełenski to może być taki Churchill naszych czasów i może podzielić jego los
Ja przewiduję inaczej. Zełenski przegra wojnę, i na długo zamknie Ukrainie furtkę do członkostwa w UE.
Ale udało mi się przekazać
Brawo dla Ciebie. Mam tylko nadzieję że rodziny obdarowanych nie służą pod czarno czerwoną nomen omen banderą.
Mig-ów nie dailiśmy bo nie dostaliśmy technologi dronowej.
Ciekawostka z tymi technologiami, nie? Migi UA chciała pod warunkiem przeprowadzenia przez nas ich gruntownej modernizacji. A były do wzięcia w zasadzie na już. A tak przyjdzie czekać nie wiadomo ile na duńskie f-16.
chyba że na całej tej zadymie to my jako Polska wyszliśmy gorzej
No nie mam pewności. Nastroje w kraju się radykalizują. Myślę że poparcie społeczne dla dalszego pompowania tam kasy będzie maleć. I w zasadzie nie jest to dla mnie specjalne zaskoczenie. Z zainteresowaniem oglądam wystąpienia Leszka Milera, i przyznaję mu rację że tak długo jak Ukraina nie wyrzeknie się nacjonalistycznych, szowinistycznych i nie bójmy się tego głośno mówić: faszyzujących ciągotek, tak długo nie ma dla niej miejsca w UE (o NATO to nawet nie ma co wspominać, bo tam zdaje się drzwi już się zatrzasnęły).
Józek , nie gorączkuj się
nie ma co relatywizować i bronić UPA jako takiej, Józek rację ma.
wymachiwać szabelką potrafimy ale już kalkulować na zimno nie
zaraz zaraz bo się gubię. Zełeński to mistrz zimnej kalkulacji a my to gorące głowy, tak? Oni z zimną krwią plują nam w twarz, a my żeby nie było że wymachujemy szabelką powinniśmy myśleć o kolejnym sprzęcie dla nich, dobrze rozumiem? Właśnie w Gdańsku mają dostać z UE pierwszą transzę niezłej pożyczki. Wiesz ile spłacą w przyszłości? Otóż nic. Pożyczkę ma spłacić Moskwa (już to widzę), a odsetki podatnik UE. Tak Andrzej, Ty się dorzucisz (być może chętnie), ale ja też będę musiał (niechętnie). Uważam że powinniśmy od teraz stanowczo reagować na bezczelne ukraińskie prowokacje, a swoją pomoc uzależniać od rozpoczęcia ekshumacji na Wołyniu. Ale nie takich jakie miały być co to już się niby UA na nie zgodziła. Pomordowanym ofiarom należy się godny pochówek, a na trumnach i nagrobkach informacja kto stoi za mordem odnalezionych ofiar.