Jak działa Olx

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
jacenty
Gramofon: JVC L-A55

Re: Jak działa Olx

Post autor: jacenty »

Robert_p pisze:
10 paź 2025, 14:00

Argumenty fiskalne jakoś do mnie nie docierają, bolą bo też je niestety płacę ale taki lajf :)
Ale do innych docierają :p mnóstwo ludzi tak robi, kombinują, fachowo to się nazywa optymalizacja coś tam coś tam, każdy księgowy tym się zajmuje. Jakbyś miał zapłacić wyższy podatek to też byś się zastanowił. Jest jak jest, widać gołym okiem co sie porobiło po wprowadzeniu tych przepisów. Kupując np, rower na allegro za 1.000zł idziesz na dywanik do Skarbówki jeżeli sam tego nie zgłosiłeś i nie opłaciłeś podatku. Możesz się zdziwić.
Jeżeli chodzi o zakupy do 100km to wsiadam w auto i jadę, powyżej to już musi być coś szpeszial.
Awatar użytkownika
Robert_p
Gramofon: Pionieer pl-30 II

Post autor: Robert_p »

Kombinowanie to nasz specjalność. Jeśli zgodnie z prawem omijamy podatki to oczywiście zdecydowanie jestem za i też tak robię. Jeśli działamy bezprawnie czyli oszukujemy Państwo czyli de facto nas to akurat mi się nie podoba.
Fiskus jest instytucją porąbaną i czasami dopier...la się do Kowalskiego ale z tym rowerem to delikatnie mówiąc przesadziłeś. Wątpię aby mieli czas i możliwości zajmować się takimi pierdołami.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, HD990, B&W 703 s3
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Wojtek pisze:
10 paź 2025, 13:14
Tutaj chyba uciekło jakieś słowo bo ciężko to zdanie zrozumieć. Że co było przez kupujących że sprzedawcy nie chcieli tak sprzedawać?
Tak, nadużywana/wykorzystywana. Mimo że towar dotarł i był sprawny to blokowali płatność.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
jacenty

Robert_p pisze:
10 paź 2025, 14:46
ale z tym rowerem to delikatnie mówiąc przesadziłeś.
Słyszałeś coś o PCC /Podatek od Czynności Cywilnoprawnych/ ?
Może w Bydgoszczy tego nie ma ale w całym kraju obowiązuje już od ćwierć wieku:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_o ... noprawnych
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

jacenty pisze:
10 paź 2025, 15:26
A w praktyce - opłacany chyba tylko przy handlu autami i innymi większymi rzeczami.

Podobnie jak Robert uważam że skarbówka raczej nie ma środków by gnieść ludków co sobie używany rower, odkurzacz czy ekspres do kawy kupili :)

Albo garmofon :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
jacenty

Wojtek pisze:
10 paź 2025, 16:06
jacenty pisze:
10 paź 2025, 15:26
Podobnie jak Robert uważam że skarbówka raczej nie ma środków by gnieść ludków co sobie używany rower, odkurzacz czy ekspres do kawy kupili :)

Albo garmofon :morda:
Też nie nadanżasz? :mrgreen:
https://www.podatki.gov.pl/wyjasnienia/ ... tywie-dac7
To Bruksela gniecie, Skarbówka tylko wykonuje /od 1 lipca 2024 roku/.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Co do tego zabezpieczenia na OLX to nie jest z tym różowo. Ja kupiłem model poniżej 100zł, wcześniej prosiłem o zdjęcia i wydawało się, że druk jest ok. a efekt to chyba wina jakości zdjęcia po powiększeniu. Zapytałem bo miałem lekkie wątpliwości. Sprzedający ich nie potwierdził nie zaprzeczył. Kupiłem, przyszedł otwarłem zobaczyłem i piszę, że sorry ale jednak druk jest skopany model chcę odesłać (ja zdeklarowałem odesłanie na swój koszt). Zostałem posądzony o oszustwo. Zgłosiłem sprawę do OLX. Wydawało by się prosta sprawa udokumentowałem zdjęciami i korespondencją na SMS z sprzedającym bo na portalu jakoś pisać nie chciał. Czekam już ze dwa tygodnie, OLX ma 30 dni na decyzje. Tak więc nie ufajcie za bardzo tej ochronie kupujących.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
ODPOWIEDZ