Ostatnio oglądałem...

ODPOWIEDZ
Arkadyo

Re: Ostatnio oglądałem...

Post autor: Arkadyo »

kinky pisze:
20 lut 2024, 11:16
Przygotuj się na mocne wejście w 4 sezon :D
Miałem na 3 poprzestać bo jak dla mnie formuła troszkę się wyczerpała i chciałem jeszcze sięgnąć do 1923 ale tak Sheridan zakończył 3 sezon...
Zona mówi dawaj 4 :P
RIP mówi o tysiącu ludzi zamiast jednego konia.
Poza takimi drobnymi "potknięciami" jak wyżej to sporo fajnych kwestii Sheridan wkłada w usta bohaterów.
No i walka na tle biznesowym całkiem zgrabnie choć przełożenie jej na bezpośrednią przemoc fizyczna jak 150 lat wcześniej. Nie wiem na ile to realne dzisiaj. Kurcze człowiek przyłapuje się na tym jak niewiele wie o Stanach.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Arkadyo pisze:
20 lut 2024, 12:45
człowiek przyłapuje się na tym jak niewiele wie o Stanach
Dlatego ten serial tak mi się podoba, to są inne stany, te mało nam znane. Zwykle w kinie są wielkie miasta, albo elity i ich intelektualne rozterki, albo getta i biedota, gangsta narkotyki, ewentualnie jakiś upadły np. pas rdzy itp, itd... A tu współcześni kowboje. I nawet jeśli fabuła jest naciągana z tą brutalną walką o swoje to kurna, ten świat jest na swój sposób piękny, natura, krajobrazy, konie... Jakoś inaczej zaczyna się patrzeć na całe to country, ich styl życia i wartości.
A chyba w 4 właśnie (nie pamiętam już dokładnie) dojdzie jeszcze Teksas :) Dwóch dziadków tam będzie epizodycznie i to są autentyczne, legendarne postacie zagrane himself.
Arkadyo pisze:
4
Warto wrzucić przynajmniej na stereo, a jak jest to na 5.1, dźwiękowo serial jest też świetnie zrobiony, a scena na drodze, jedna z otwierających 4 sezon widowiskowo i dźwiękowo wbija w fotel :D
Arkadyo pisze:
Zona mówi dawaj 4
Jak moi rodzice kiedyś. Usłyszeli o GoT, ale średnio ich klimaty, chociaż tata zaczytuje się fantasy. Namówiłem ich na 1 sezon, jak nie pyknie po 2-3 odcinkach mówię to luz, odpuścicie. Dzwonią po kilku dniach - dawaj następne sezony :lol:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
kinky

Dla fanów Yellowstone jeszcze dorzucę ranczo wykorzystane w produkcji, można robić rezerwacje, zorganizować wesele itp ;)
https://www.chiefjosephranch.net/

A jeśli ktoś nie zwrócił uwagi to ten cwaniaczek ujeżdżający konie, handlarz Travis to T. Sheridan :)
Pojawiające się na samochodach i koszulkach logo BR - Bosque Ranch to też prawdziwe ranczo, należące do Sheridana.
https://bosqueranchheadquarters.com/
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Nadrabiam zaległości i jestem po S01 "Człowiek z wysokiego zamku".

O ile 2 pierwsze odcinki można uznać za takie sobie to pozostałe 8 trzyma w napięciu i każdy kończy się tak, że chcesz włączać od razu kolejny.
Sam finał (wątek z taśmami, biegiem historii i ministrem Tagomi) trochę kapiszon, ale może mi się tylko tak wydaje i to po prostu wstęp do S02. Tak czy siak polecam ;)
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Arkadyo

tuczi77 pisze:
21 lut 2024, 09:07
Nadrabiam zaległości i jestem po S01 "Człowiek z wysokiego zamku".

O ile 2 pierwsze odcinki można uznać za takie sobie to pozostałe 8 trzyma w napięciu i każdy kończy się tak, że chcesz włączać od razu kolejny.
Sam finał (wątek z taśmami, biegiem historii i ministrem Tagomi) trochę kapiszon, ale może mi się tylko tak wydaje i to po prostu wstęp do S02. Tak czy siak polecam ;)
Poddałem się przy 3 albo 4 odcinku. Świetna scenografia, prawdziwy holywódzki rozmach ale jakość okupacji, zwłaszcza niemieckiej i amerykańskiego ruchu oporu urąga wszystkim organizacjom podziemnym z okresu II wojny światowej. Takie coś mógł stworzyć tylko ktoś z narodu, który nigdy nie zaznał żadnego ucisku w swoim domu a o otarciu się o metody i skuteczność gestapo i sd nawet nie wspomnę. Wydaje mi się, że twórca tego uniwersum nie przeczytał jednej książki o okupacji... Ja wiem, że to SF ale jakaś warstwa S powinno być obok F. Dlatego nie rozumiem skąd te wysokie oceny choćby na filmwebie. Chyba głosowali tacy sami jak ci co go tworzyli. Ja w każdym razie, nie dałem rady na to patrzeć.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

No cóż, masz w tym sporo racji, ale nie dość, że to polititcal-fiction to jeszcze nie sam ruch oporu czy też Pacyficzne Stany Zjednoczone ani Hitler są tu wątkiem głównym, a bardziej podłożem do reszty wydarzeń i postaci. Przynajmniej ja tak to odbieram.
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Muszę wrócić do "High Castle", ale jakoś zrobiłem sobie przerwę przy drugim sezonie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Arkadyo

tuczi77 pisze:
21 lut 2024, 14:42
No cóż, masz w tym sporo racji, ale nie dość, że to polititcal-fiction to jeszcze nie sam ruch oporu czy też Pacyficzne Stany Zjednoczone ani Hitler są tu wątkiem głównym, a bardziej podłożem do reszty wydarzeń i postaci. Przynajmniej ja tak to odbieram.
Pełna zgoda. Nie twierdzę, że serial jest zły czy nie warto go oglądać. Piękne zdjęcia, fajny pomysł ale... To co wyżej napisałem to tylko jedno z większej liczby zastrzeżeń - moich zastrzeżeń a przecież nie jestem żadną referencją. Jestem fanem SF i lubię jak jest kompletne tzn jest pewna równowaga pomiędzy S i F. Jestem skłonny nawet przymknąć oko na niedostatki fabuły jak "uniwersum się zgadza". Tutaj jak w większości powieści F.K.Dicka nic się nie klei w uniwersum.
Niemcy i Japonia to dwie gospodarcze katastrofy z czasów DWS i nie potrafiły wchłonąć efektywnie ułamka tego co podbiły. Ich systemy ekonomiczne i społeczne to totalna katastrofa - zwłaszcza Japsy. Nie wiem jakiego przełomu technologicznego musiałyby dokonać aby zapanować nad światem. Jak w ogóle dwa narody razem liczące mniej sztuk człowieka niż ZSRR miałyby kontrolować tak rozległe obszary - już putin się wybrał ze stanem poniżej minimum na Ukrainę. To się w żadnym aspekcie nie trzyma kupy. F.K. Dick jest dobry jak nie odróżnia jawy od snu, co zresztą w realu mu wychodziło równie dobrze jak w książkach a budowanie alternatywnych historii wymagałoby znajomości prawdziwej historii choćby na poziomie szkoły licealnej. Można chociaż P. Zychowiczem zostać... Dla mnie z tego względu niestrawialne - może nie tak jak marvel ale z HALO mogą sobie podać ręce.
Uważam, że powinno być to uwzględnione przy ocenie tego serialu ale jak komuś nie przeszkadza to serial jest do obejrzenia.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Przeczytałem tę książkę i ona tylko ogólnym zarysem pokrywa się z filmem. Dla mnie to jest tak zgodnie z pierwowzorem zarówno fabuła jak i myślą przewodnią jak Gra o tron po pierwszych 1-2 sezonach. Im dalej w las tym więcej pomysłów reżysera a mniej pierwowzoru.
Odniosłem nieodparte wrażenie, że książka F.K. Dicka ma inne przesłanie niż film. Bardziej skupia się na bohaterach nie alternatywnej historii.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Arkadyo

Problem z F.K. Dickiem jest taki jak i z Ridleyem Scottem odpowiedzialnym za serial oraz jak z większością amerykanów - oni rozumieją tylko Stany i trochę pozostałą cywilizację Zachodnią. Niestety ale oni nawet nie chcą zrozumieć nic innego, dlatego w Wietnamie dzieci w dzień chodziły do amerykańskich szkół a w nocy bawiły się w Vietkong...
Wystarczy poczytać wspomnienia żołnierzy polskich i amerykańskich z ostatniego konfliktu w Afganistanie żeby zobaczyć różnicę.
Ja nie mam nic przeciwko skupianiu się na bohaterach i budowaniu dowolnego przesłania ale dla mnie aby być dziełem kompletnym i wcale nie wybitnym bohaterowie nie powinni funkcjonować w oderwaniu od świata albo w świecie odklejonym od zdrowego rozsądku. Albo jesteś ambitnym SF albo jesteś Gwiezdnymi Wojnami i tyle. F.K.Dick jak poruszał się w swoich urojonych amerykopodobnych światach to podobał się nawet Lemowi. Nie oczekuję, że amerykanie którzy nigdy nie doznali ucisku, będą się poruszać w totalitaryzmach jak Janusz Zajdel i czuć go jak R. Kapuściński ale trochę wysiłku można włożyć. W końcu kogo jak kogo ale ich chyba stać na konsultantów.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Nadal uważam, że bierzesz książkę zbyt dosłownie. Potraktuj ją jako s-f i wtedy dysonans przestanie mieć miejsce. Inna sprawa, że ta książka była tylko pomysłem wskazówką do stworzenia zupełnie innej historii.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
kinky

Detektyw S04
Dobre! Nic nie przebije jedynki, ale ten jest nr. 2 dla mnie.
Gdzieś w połowie sezonu myślałem, że to pójdzie w stronę Fortitude, ale finał jednak zaskakuje, zemsta jest słodka ;)
Jodie Foster rewelacyjna, początkująca Kali Reis też daje radę, a to nie łatwe w takim duecie.
Awatar użytkownika
MacPhisto
Gramofon: Victor QL-A7

Post autor: MacPhisto »

Mnie S04 Detektywa rozczarował, czekałem i niestety słaby, no ale chociaż nie brnęli bardzo ostro w lgbty. Kilka motywów z ,,The Thing,, postać Navaro w finałowym odcinku żywcem z plakatu ;) taki easter egg. Nawet nasze CHWDP się znalazło ;)
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Nic nie przebije duetu z jedynki panów Mc/H :clap: :clap:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kinky

MacPhisto pisze:
22 lut 2024, 13:31
Navaro w finałowym odcinku żywcem z plakatu, taki easter egg
To można by na tej zasadzie dopisać ostatnie ujęcie na śniegu (ogólnikowo żeby nie spojlerować) Raymonda Clarka do Nicholsona w Lśnieniu.
Wszystko już było ;)
ODPOWIEDZ