Ostatnio oglądałem...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Re: Ostatnio oglądałem...

Post autor: kinky »

Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji to na tvn dziś o 20 startuje Czernobyl, serial HBO z 2019.
Bardzo dobry!
Philips 5877/GP 401 II - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Infinity Reference 31i
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

kinky pisze:
07 sty 2024, 19:42
Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji to na tvn dziś o 20 startuje Czernobyl, serial HBO z 2019.
Bardzo dobry!
Ogladalem, jeszcze na HBO. Dobrze ogarniety faktograficznie.
Ja wczoraj Top Gun Maverick. Wiem, wiem po czasie :D A potem powrot do przeszlosci i Too Gun z '86. Nooo Panie, Tomcio wiecznie mlody :lol: I ten zniewalajacy usmiech. Warto bylo powrocic. Do tego super sciezka dźwiekowa :clap: :clap:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Ja od zakupu KD Sony to odświeżam sobie klasyki kina. Dziś na ten przykład "Obcy" Ridlleya Scotta.

PS. Moim zdaniem dobry dźwięk przestrzenny to połowa frajdy.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
kinky

Mawis pisze:
07 sty 2024, 21:32
Too Gun z '86
Ja sobie obejrzałem przed pójściem do kina na Mavericka w wersji zremasterowanej żeby się wprowadzić w klimat :)
Ciekaw jestem jak Mavericka zrobił by Tony Scott, już się nie dowiemy...
Philips 5877/GP 401 II - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Infinity Reference 31i
Awatar użytkownika
kinky

Piterski pisze:
07 sty 2024, 21:43
KD
Piterski pisze:
07 sty 2024, 21:43
Moim zdaniem dobry dźwięk przestrzenny to połowa frajdy.
:clap: :clap: :clap:
Uff, nie jestem sam ;) Tylko tak oglądam kino w domu. Zresztą nie używam w ogóle głośników tv. Na co dzień przez wzmak stereo, kino/seriale 5.1.
Nie przypadkowo oscary wręczają w 3 oddzielnych kategoriach - za muzykę, dźwięk i efekty dźwiękowe. Żaden wypasiony tv ani soundbar tego nie odda (moim zdaniem).
Awatar użytkownika
Piterski

U mnie TV to stara plazma Panasonika tylko 46" ale wystarcza. Do obsługi steamingu mam Nvidia Shield Pro, a kino zbudowałem na sondbarze Sony HT-A7000 + subwoofer SA-SW5 i efektowe SA-SR5. Wcześniej oglądałem z dźwiękiem na sprzęcie w opcji stereo. Ze względu na brak warunków lokalowych klasyczne kino nie wchodziło w rachubę i zestaw Sony sprawdził mi się wyśmienicie.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
kinky

Piterski pisze:
08 sty 2024, 09:20
stara plazma Panasonika
Również :)
Piterski pisze:
sondbarze Sony HT-A7000 + subwoofer SA-SW5 i efektowe SA-SR5
W takiej kompilacji nie słyszałem, albo sam soundbar + subwoofer, albo 5.1.

A sprawdzałeś różnicę w dźwięku bez i z tymi efektowymi? Tak z ciekawości jak sam soundbar, a jak + SA-SR5.
Piterski pisze:
efektowe SA-SR5
Awatar użytkownika
Piterski

Generalnie chciałem poprawić tylko dźwięk telewizora bo oglądanie filmów z dźwiękiem stereo zmuszało mnie do wyciągania go na pantografie (mam diagonalnie ustawione kolumny), a to było zawsze trochę upierdliwe i z miejscem siedzącym dla jednej osoby.
To zacząłem szukać soundbarów i nawet otarłem się o Sonosa ARC, ale problem był taki, że mój telewizor mimo że otrzymywał dźwięk wielokanałowy to oddawał PLC 2 kanały, czyli kiszka.
Sonos nie miał dodatkowych wejść HDMI na urządzenia zewnętrzne, u mnie to Nvidia i blu-ray i dopiero u Samsunga i Sony coś takiego znalazłem.
Sony do mnie bardziej przemawiał gabarytami i konstrukcją (miałem w planach osłuchać i Samsunga) więc wziąłem go na jeden dzień na testy.
Spodobało mi się to jak grało (sama belka). Przestrzennie ale nie czarujmy się przestrzenią przed słuchaczem. Nie próbował za bardzo walić grubym basem co mi odpowiadało ale pomyślałem, że jak już to uzupełnię go o subwoofer.
Trafiła się świąteczna premia więc zacząłem szukać opisów i trafiłem na testy z wykresami i wybrałem model subwoofera o szerszej i równiejszej charakterystyce z membraną bierną. Te dwa elementy trafiły do mnie jako pierwsze, i powiem tak basik musi być 8-)
Jak na taki sub to do kina bardzo dobrze się wpasował i uzupełnił belkę, nawet z muzyką nie czuje by to był mezalians.
Potem dostałem jeszcze, zamówione w komplecie głośniki efektowe (w zestawie w promocji zaoszczędziłem około 4tyś), no i to było to o co w tej zabawie chodzi. Do wyboru był tańszy zestaw z innym subwoferem i efektowymi na zasadzie miniaturowych monitorów.
Ja, jako że wybrałem wyższy model subwofera (tak mi powiedział sprzedawca) mogłem go sparować tylko z SA-SR5. Maja membrany bierne przez co zupełnie nie lokalizuje skąd dochodzą te wszystkie pomruki oraz posiadają dodatkowe głośniki skierowane w pod kątem w górę, tak jak się to robi w sondbarach.
To nie jest to samo co markowe kino z Dolby Atmos z głośnikami sufitowymi, ale system jest bezprzewodowy i działa, nie mam żadnych opóźnień dźwięku z obrazem czy też jakiś amonali w obrębie głosników. Nie chodzi nawet o to ze Ci statek kosmiczny przelatuje z tyłu za głowy, ale tworzy się naprawdę przestrzenna aura. Słuchać głos mewy w górze, czy też odgłosy tła po bokach lub za tobą w zależności od tego jak to przewidział twórca ścieżki dźwiękowej. To nie jest to samo co markowe kino Dolby Atmos z głośnikami sufitowymi, ale system jest bezprzewodowy i działa, nie mam żadnych opóźnień dźwięku z obrazem czy też jakiś amonali w obrębie głośników. Jestem mega zadowolony, nawet się nie spodziewałem tego. Na wybór takich nie innych głośników "tylnych" miał też wpływ tego, że ścianę mam tuż za plecami i nie miałem jak zgodnie z regułami sztuki ustawić mniejszych głośników.
Awatar użytkownika
kinky

Piterski pisze:
08 sty 2024, 13:15
diagonalnie
Kojarzę, chyba wrzucałeś w którymś wątku zdjęcia, że znalazłeś w ten sposób optymalne ustawienie o ile dobrze pamiętam.
Atmos z głośnikami sufitowymi to ja też nie mam, nie trafił jeszcze pod strzechy jak robiłem remont i kułem w ścianach rowki pod przewody dla głośników surround.
Też mam ścianę za kanapą, ale jest ok, cała piątka głośników tworzy przestrzeń tak jak ma być, choć zapewne można lepiej. Cóż, ograniczenia nie do przeskoczenia.
Piterski pisze:
przestrzenna aura. Słuchać głos mewy w górze, czy też odgłosy tła po bokach lub za tobą w zależności od tego jak to przewidział twórca ścieżki dźwiękowej
No właśnie, tak jak w stereo dążymy do ideału odwzorowania tego co wymyślił sobie artysta i inżynier dźwięku, tak i w kinie warto spróbować dźwięku dookólnego w miarę możliwości na jakie pozwala "sytuacja domowa" ;)
To tak jak z obrazem, ideałem byłby THX, wyższe modele plazm panasonica miały ten certyfikat i tryb obrazu.
Piterski pisze:
Jestem mega zadowolony, nawet się nie spodziewałem tego.
I o to w tej zabawie z dźwiękiem przestrzennym w kinie chodzi :)

Nie wiem czy oglądałeś, ale polecam jako test dźwięku w Twoim systemie film Weira - Pan i władca: Na krańcu świata, oscar za najlepszy montaż dźwięku i nominacja za dźwięk. W kinie piorunujące wrażenie, w domu już nie to samo, ale jednak to wciąż jeden z najlepszych dźwięków w filmach jaki słyszałem. I nie chodzi o łomot, ale niuanse, właśnie te mewy, skrzypiący kadłub żaglowca, takielunku, szum żagli, łamiące się maszty podczas starcia... A poza tym to rewelacyjny film, polecam :)
Awatar użytkownika
Piterski

kinky pisze:
08 sty 2024, 15:02
Nie wiem czy oglądałeś, ale polecam jako test dźwięku w Twoim systemie film Weira - Pan i władca: Na krańcu świata,
Dzięki za przypomnienie, to faktycznie może być odjazd. mam płytę CD z ścieżką dźwiękowa i kilka lat temu wracałem do tego filmu ale nie pomyślałem o nim teraz.
Jest na Aple TV, trzeba będzie zapłacić za możliwość obejrzenia ale będę kończył "Kulawe Konie" (książkę już przeczytałem) to skuszę się na powtórkę z rozrywki.
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

kinky pisze:
08 sty 2024, 12:37
Piterski pisze:
stara plazma Panasonika
Również :)
No to zapisuję się do klubu z moją plasmą Panasa 15 letnią :)
Nie mam zamiaru zmieniać, aż się popsuje
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
kinky

daru0105 pisze:
08 sty 2024, 18:01
No to zapisuję się do klubu z moją plasmą Panasa 15 letnią
To jest nas już trzech (króli) ;)
Moja 2-3 młodsza, z ostatniego rocznika plazm Panasonica kończącego produkcję.
Też nie zmieniam do końca mojego lub jej, odpukać w niemalowane, ale jestem bardzo zadowolony.
Awatar użytkownika
Piterski

Tak jak wspomniałem ja też nie zamierzam się jej pozbywać, trochę tylko żałuje, że nie kupiłem większej coś koło 50" ale wtedy wydawała mi się i tak duża. Znalazłem w notatkach, że kupiłem ją w grudniu 2011 za kwotę 3292,= Pln.
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

hehe plasma vintage fan club :P.
Poważnie nie zamierzacie ich zmieniać?
Wokół mnie były jeszcze do niedawna 3 dosyć dobre modele plazm - teraz została jedna u moich rodziców. Wszystkie 3 sam wybierałem i były to przyzwoite modele HD ze średniej półki. Obecnie jak jestem u rodziców to się na to patrzeć nie da pomimo, iż na co dzień siedzę na niskobudżetowym LED bez kropek kwantowych i mini podświetlenia. Zresztą nawet mój poprzedni Led na ips'ie od lg bardziej mi się podobał pomimo wielu wad krawędziowego podświetlenia i czerni której daleko do plazmy.
Jakis czas temu mój kumpel od spacerów z psem zmieniał swoją plazmę pioneera - swego czasu model z wyższej połki za około 10 kafli i podpytywał mnie na co ją ewentualnie wymienić. Podpowiedziałem mu dwa modele do wyboru i omówiłem zalety jednej i drugiej technologii - jeden mini led i drugi oled. Interesował go przedział do 6 kafli więc było w czym wybierać. W ostatnią sobotę zapytałem o temat tv i usłyszałem że zdecydował sie na wszystko majacego 55" oleda.
I jak wrażenia po plazmie? Kurwa miazga...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
kinky

Arkadyo pisze:
09 sty 2024, 11:40
czerni której daleko do plazmy.
Właśnie dlatego ja nie zmieniam na jakiegoś lcd ;)
Odnoszę się do tego co było wtedy na rynku, 2013 bodajże, poziom czerni, a co za tym idzie kontrastu był nie do pobicia przez jakieś podobne cenowo lcd, chyba, że topowe modele za x razy więcej kasy.
Dla mnie jedynym kryterium była jakość obrazu, a nie jakieś lagi do gier, smarty itp. dodatki. Nie oglądam wiele tv w sensie programów na co dzień, 90% to filmy/seriale i po zmroku (co ma znaczenie przy plazmach), a wtedy żadne tv porównywalne cenowo, a jak dobrze pamiętam to i 2x droższe nie miało startu do obrazu tej plazmy w trybie kinowym (tożsamy z THX we flagowym VT60 Panasa). Moim kryterium zawsze było odwzorowanie obrazu w najlepszej jakości, ale naturalnej, tak jak zaplanował to reżyser, operator i na ile da się to odtworzyć w warunkach domowych.
Nie używam nigdy trybów dynamicznych, standardowych itp, które sztucznie podkręcają obraz i pozornie wypadają lepiej niż tryb kinowy, ale to ściema mająca na celu przyciągnąć klienta cukierkowym obrazem ;) Wyłączam wszystkie poprawiacze jak np. czujnik oświetlenia (fuj! ;) ).
Arkadyo pisze:
Led na ips'ie od lg bardziej mi się podobał pomimo wielu wad krawędziowego podświetlenia i czerni
No widzisz, dla mnie to dyskwalifikujące ;)
Arkadyo pisze:
plazmę pioneera
Z tego co pamiętam, a mogę już coś źle kojarzyć to Panasonic kupił/wchłonął oddział czy licencję pioneera, który swego czasu produkował legendarne (wtedy) plazmy Kuro.
Nie wiem co jest teraz na rynku, rok-dwa po zakupie plazmy zupełnie przestałem to śledzić, bo jestem happy. Wiem tylko, że jeśli coś kiedyś to oled :)
Arkadyo pisze:
miazga
No, jasna sprawa, starej plazmy nie ma co porównywać do nowego oleda, tym bardziej, że mówimy o plazmach HD, a kolega zapewne ma 4K :)
To wszystko moje subiektywne opinie oczywiście i mój wybór, ale jestem w tej kwestii ortodoksem :)
Arkadyo pisze:
plasma vintage fan club
:character-beavisbutthead:
Ostatnio zmieniony 09 sty 2024, 14:39 przez kinky, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ