Problem z Technics SU V505

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
dark85

Post autor: dark85 »

Proszę o pomoc, mam dziwny problem z moim wzmacniaczem Technics su v505.

Właśnie złożyłem swój zestaw swój zestaw składający się z wymienionego wzmacniacza, gramofonu Fisher MT-6331 z nową wkładką i igłą i kolumn saba 1300 professional. Po uruchomieniu zestaw działa przez około 1-2 minuty bez zarzutu. Następnie (bez żadnych zmian głośności itp.) coś pstryka we wzmacniaczu (żadne wskaźniki na bocznym panelu się nie zmieniają) i głos przestaje płynąć z głośników. Trzeba wyłączyć wzmacniacz i odczekać dłuższą chwilę by po ponownym załączeniu skończyło się podobnie. Próbowałem na innych głośnikach, ten sam efekt. Gorąca prośba o pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jesteś pewien że dobrze połączyłeś kolumny? Wpiąłeś gramofon do wejścia Phono czy innego?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Ten wzmacniacz to nowy zakup?

Przejrzyj jak radził Wojtek podłączenie kolumn, w szczególności jesli podpinasz gołe kable (bez bananow itp), to sprawdź czy jakiś pojedynczy wąsik nie zwiera Ci wyjścia.

Jesli wszystko jest w porządku, to nie rokuje to dobrze, musiałby się temu przyjrzeć serwis.
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

Wzmacniacz ma rozbudowany system zabezpieczeń, dodatkowo włączenie poszczególnych rzeczy sygnalizują kontrolki na front panelu. Które palą się podczas normalnej pracy, a które, gdy wzmacniacz się wyłącza?
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
dark85

Na panelu, żadne światełka nie zmieniają swojego koloru w czasie grania. Zaniosłem wzmacniacz do serwisu i wygląda, że wszystko z nim ok. Problem niestety leży gdzie indziej. Jutro go odbieram i podepnę pod inne głośniki. Zobaczymy co będzie. Przyłącza dokładnie sprawdziłem więc chyba to nie to. Czy gramofon może mieć jakiś niekorzystny wpływ na wzmacniacz? Podłączony pod phono zgodnie z kolorami kabli i załączonym uziemieniem.
Awatar użytkownika
chudy_b

dark85 pisze:Czy gramofon może mieć jakiś niekorzystny wpływ na wzmacniacz?
Nie
dark85 pisze:Zaniosłem wzmacniacz do serwisu i wygląda, że wszystko z nim ok
Tzn. że w serwisie sie nie wyłącza?

Kolumny mogą mieć wpływ na wyłączenie wzmacniacza o ile są o niższej impedancji niz zalecane dla wzmacniacza i słuchamy muzyki raczej głośno.
dark85

Wg serwisanta działa bez zarzutu, przesłuchał sobie płytę i nic sie nie działo. Co do impedancji to wzmacniacz ma impedancje: 4Ω do 16Ω a głośnik saby 4Ω więc się chyba łapią w zakres. Muzyki słuchałem cicho, żeby za pierwszym razem potestować możliwości przy spokojnym graniu.
Tez zachodzę w głowę co może byc powodem, jutro potestuje z innym zestawem o impedancji 6 Ω na głośnik.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dark85 pisze:Zaniosłem wzmacniacz do serwisu
Bez sensu. Masz nauczkę by nie działać zbyt pochopnie.
dark85 pisze:Przyłącza dokładnie sprawdziłem więc chyba to nie to.
Ja nadal nie jestem tego pewien.

Nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia, ale te Saby chyba nie mają z tyłu standardowych terminali tylko gniazdo DIN2, prawda?
Jeśli nie masz pojęcia o DIN2 to jak najbardziej łatwo jest źle podłączyć przewody głośnikowe.
Przy pomylonych biegunach taki objaw, że załącza się zabezpieczenie wzmacniacza, jest całkiem realny.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
chudy_b

Wojtek pisze:Przy pomylonych biegunach taki objaw, że załącza się zabezpieczenie wzmacniacza, jest całkiem realny.
Wojtek, no chyba nie jest realny. Że to będzie grać kiepsko to jasne, ale zabezpieczenia nie włączy, niby jakim cudem.

Sprawdź na innych kolumnach. Byc może te co podłączałeś nie są do końca są sprawne. Oprócz tego niektóre modele mają słabo liniowy przebieg impedancji i potrafią schodzić niżej niż znamionowa wartość.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

chudy_b pisze:Byc może te co podłączałeś nie są do końca są sprawne.
To też jest jakaś opcja :) Gorzej jeśli w serwisie powiedzą że wszystko gra :morda:
Wsparcie finansowe forum
dark85

Przegląd wzmacniacza kosztował 20zł więc nie jest to duża kwota za pewność, że jest w 100% sprawny. Jako kompletny laik sam nie mógłbym tego stwierdzić.

Głośniki maja tzw. wtyk głośnikowy (nie wiem może to DIN2) z bolcem i blaszką. Z informacji z forum plus jest na bolcu (czyli czerwony kabel tam podłączyłem) , a minus na tej "blaszce" (więc czarny tam). Wybaczcie opis ale tak jak mówię kompletny ze mnie amator:)
dark85

Panowie, narazie testy z drugą parą głośników wypadają pomyślnie, więc wzmacniacz działa. Temat rozbija się zatem o głośniki saby lub okablowanie. Jutro potestuje co to może być, narazie ciesze się muzyką:) To wyczerpuje temat w kategorii wzmacniacze więc dzięki wielkie, otworze nowy w nagłośnieniu zanim administrator mnie upomni:)

Dzięki za wsparcie!:)
Awatar użytkownika
chudy_b

Kolumny niekoniecznie muszą być uszkodzone. Ten wzmacniacz ma wywalony w kosmos układ zabezpieczeń. Nawet ma to napisane na panelu. Być może działa on trochę zbyt restrykcyjnie. Z innym wzmacniaczem te kolumny mogą grac zupełnie normalnie nie powodując problemów.
Awatar użytkownika
kaf

Post autor: kaf »

chudy_b pisze:Kolumny niekoniecznie muszą być uszkodzone. Ten wzmacniacz ma wywalony w kosmos układ zabezpieczeń. Nawet ma to napisane na panelu. Być może działa on trochę zbyt restrykcyjnie. Z innym wzmacniaczem te kolumny mogą grac zupełnie normalnie nie powodując problemów.
Zawsze mówiłem że rozum użytkownika, a nie elektronika, najlepszym zabezpieczeniem :D
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
dark85

A jednak zbyt wcześnie się cieszyłem. Druga para głośników przy pierwszym ustawieniu "chodziła" jedną długość płyty. Teraz wzmacniacz ponownie wyłącza się po 1 dwóch piosenkach zaczynam się zastanawiać czy to jednak nie gramofon. Wg serwisanta wzmacniacz u niego chodził bez zarzutu;/

Czekam jeszcze na kabel aby móc podłączyć komórkę pod wzmacniacz (nie mam niestety innego sprzętu grającego) i zobaczyć czy wzmacniacz reaguje podobnie.

Może ktoś z Warszawy chce rzucić okiem na problem z bliska? Oczywiście odpłatnie.
ODPOWIEDZ