Stacjonarne Hi-Fi stereo + kino domowe?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PLMaciej
Gramofon: Sony PS-22

Post autor: PLMaciej »

Zbieram się do zakupu stacjonarnego sprzętu Hi-Fi. Nie ukrywam, że nie znam się na stronie technicznej praktycznie wcale więc mogę zadawać głupie pytania.
Sprzęt ma służyć głównie do odsłuchu muzyki z płyt gramofonowych (zakładamy, że gramofon i preamp mam), płyt CD i jako wzmacniacz do zmodowanego ipoda.
Do tego wystarczyłby w sumie dobry wzmacniacz, odtwarzacz CD i głośniki stereo i przy takim zestawie bym otrzymał zapewne najlepszy stosunek jakości do ceny.

Poza ww. byłoby jednak miło jakby zakupy przydały się też do oglądania filmów i słuchania radia cyfrowego. Przydałyby się więc: moduł radia cyfrowego, DLNA (chociaż z tego jeszcze nie korzystałem - wydaje mi się sensowne), wejścia i wyjścia HDMI, wejście optyczne, odtwarzacz blu-ray i przynajmniej ten głośnik centralny, subwoofer a chętnie również satelity z tyłu.
Filmy oglądam z projektora - obecnie HD ready i na szybką zmianę się nie zapowiada, bo na moje potrzeby wystarcza.

Czego powinienem szukać? Czy po prostu dobrego kina domowego, czy raczej skonfigurować coś indywidualnie - tylko co? Raz jeszcze zastrzegam, że głównie zależy mi na hi-fi stereo, a 5.1, jakość filmów, jakość subwoofera, strumieniowanie, youtuby i inne pierdoły wystarczą mi w jakości zupełnie podstawowej.

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Moim zdaniem, podkreślam moim, powinieneś całość Twojego budżetu zainwestować w dobry zestaw stereo. Idąc w KD rozwodnisz budżet kupując dodatkowe, moim zdaniem zbędne, głośniki. Filmy całkiem dobrze brzmią w stereo. KD dodaje tu niewiele. Nastaw się na łączenie wszystkich źródeł audio po analogu do wzmacniacza. Odpuść sobie pomysły przepuszczania sygnału przez wzmacniacz po HDMI. Nic to nie daje, a mocno komplikuje obsługę. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz, jesli sporym, to możesz kupic dobry odtwarzacz BD który załatwi Ci odtwarzanie filmów, CD, youtuba w dobrej jakości audio. Mam na myśli coś takiego:
https://www.cambridgeaudio.com/node/2149
Awatar użytkownika
PLMaciej

Preamp do SONY PS-22

Ok, w takim razie piszę dalej tutaj.
Planowany budżet: 3500zł. Myślałem o kinie domowym, jednak pod wpływem rozmowy w jedynym porządnym sklepie audio w Opolu i posta w dziale inne zmieniam trochę zdanie.
Prawdopodobnie będę chciał kupić byle jaki, tani nowoczesny amplituner kina domowego, który z plastikowymi głośnikami starego kina posłuży do oglądania filmów i słuchania radia (albo odtwarzania radia, które pójdzie przez wzmacniacz stereo jeśli tak się da?)
+ do tego porządny zestaw stereo: wzmacniacz + napęd CD - niekoniecznie nowe. Wyszukując wzmacniacz z phono odpada też temat preampa.

Czy to słuszny kierunek? I czy mogę w razie potrzeby przepuścić sygnał z amplitunera KD przez wzmacniacz stereo na kolumny stereo?
Awatar użytkownika
PLMaciej

Re: Preamp do SONY PS-22

W sklepie dostałem propozycję Cambridge audio topaz amp + CD za 1600zł + 2 kolumny Boston Acoustics A 26 za 900zł Ceny przywoite, ale założę się że kupując inne modele używane wyjdę jakościowo lepiej?
Awatar użytkownika
PLMaciej

Re: Stacjonarne Hi-Fi stereo + kino domowe?

Wygląda na to , że się z Tobą zgodzę:)
Awatar użytkownika
chudy_b

Preamp do SONY PS-22

PLMaciej pisze:Prawdopodobnie będę chciał kupić byle jaki, tani nowoczesny amplituner kina domowego, który z plastikowymi głośnikami starego kina posłuży do oglądania filmów
A po cholerę Ci to? Ścieżkę dzwiękową z filmu możesz skierować do wzmacniacza stereo z porządnymi kolumnami. Efekt będzie zdecydowanie lepszy.
PLMaciej pisze:czy mogę w razie potrzeby przepuścić sygnał z amplitunera KD przez wzmacniacz stereo na kolumny stereo?
No i znowu - a po jaką cholerę? wywal amplituner KD a sygnał ze źródła podłącz bezpośrednio do wzmacniacza stereo.
Awatar użytkownika
PLMaciej

Preamp do SONY PS-22

chudy_b pisze:A po cholerę Ci to? Ścieżkę dzwiękową z filmu możesz skierować do wzmacniacza stereo z porządnymi kolumnami. Efekt będzie zdecydowanie lepszy.
Jak puszczę film z dźwiękiem 5.1 to zestaw stereo da mi na pewno ładną jakość ale już nie przestrzeń.
Poza tym przydałoby się urządzenie które będzie przetwarzało dźwięk, przerzucało sygnał na projektor i przy odrobinie szczęścia obsługiwało DLNA i odtwarzało blu-ray. Tego też wzmacniacz z odtwarzaczem CD mi nie da, a kupienie porządnego blu-ray to nie jest dla mnie właściwe miejsce na inwestycję.
chudy_b pisze: No i znowu - a po jaką cholerę? wywal amplituner KD a sygnał ze źródła podłącz bezpośrednio do wzmacniacza stereo.
A pokażesz mi gdzieś tuner radia cyfrowego bez wbudowanego wzmacniacza? Bo z tego co się zdążyłem dowiedzieć nikt tego nie produkuje.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

PLMaciej pisze:Temat przeniosłem tutaj:
Przenosiny trochę bezsensowne, więc posklejałem dyskusję we właściwym miejscu :)
PLMaciej pisze:ale założę się że kupując inne modele używane wyjdę jakościowo lepiej?
Tak.
PLMaciej pisze:i przy odrobinie szczęścia obsługiwało DLNA i odtwarzało blu-ray.
Wszystko w jednym?
PLMaciej pisze:a kupienie porządnego blu-ray to nie jest dla mnie właściwe miejsce na inwestycję.
To po co w ogóle zastanawiać się nad takim ficzerem? :)
PLMaciej pisze:A pokażesz mi gdzieś tuner radia cyfrowego bez wbudowanego wzmacniacza? Bo z tego co się zdążyłem dowiedzieć nikt tego nie produkuje.
Chodzi Ci o tuner DAB? Co Ty wygadujesz, przecież są dostępne :) Dowiadywałeś się dłużej niż 3 sekundy? Bo ja mniej więcej tyle straciłem wpisując "tuner DAB" w wyszukiwarce allegro.

Wracając może do istoty rzeczy... czy brakuje Tobie czegoś w obecnym KD? Może nie ma zbytnio sensu zmieniać? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
PLMaciej

Myślę i myślę i mam nową koncepcję. Sporo kompromisów ale żeby kompromisów uniknąć trzeba mieć spore nadmiary gotówki.
Wstępna decyzja:

Proszę Was o pomoc w wyborze zestawu wzmacniacz + solidny napęd CD z dobrym przetwornikiem + kolumny (szt. 2). Celuję w używane wyglądające jak nowe, optymalnie w sumie do 2500zł.

Do tego postaram się dokupić i podpiąć byle jaki odtwarzacz BR z bluetooth i DLNA lub ewentualnie moduł bluetooth dokupię do wzmacniacza (radio internetowe będzie szło z laptopa i już). Dźwięk 5.1 sobie odpuszczę.
Awatar użytkownika
PLMaciej

Bałagan się trochę robi, sorry. Mój poprzedni post powinien być ostatnim.
Wojtek pisze:Chodzi Ci o tuner DAB? Co Ty wygadujesz, przecież są dostępne :) Dowiadywałeś się dłużej niż 3 sekundy? Bo ja mniej więcej tyle straciłem wpisując "tuner DAB" w wyszukiwarce allegro.
Obawiam się, że wykazałem się nadmiernym zaufaniem do gościa w sklepie audio który mi takie info wcisnął, a sprawiał wrażenie bardzo rzetelnej osoby :oops:
Wojtek pisze:Wracając może do istoty rzeczy... czy brakuje Tobie czegoś w obecnym KD? Może nie ma zbytnio sensu zmieniać? :)
Samo KD obecnie odtwarza tylko radio - niestety bardzo słabo łapie, odtwarzane płyty zagłusza buczenie napędu, a niektórych płyt - w tym dvd - nie czyta wcale. Napędu Blu-ray nie mam w domu w ogóle i ten stan chciałbym już zmienić. KD potrafi za to rozdzielić DTS na 6 głośników i do tego służy przy filmach.
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Jest jeszcze opcja zakupu odtwarzacza sieciowego do zestawu audio, skoro ważne są dla Ciebie "opcje internetowe". Yamaha czy Onkyo mają nawet w ofercie komba w postaci odtwarzacza sieciowego + odtwarzacz CD. Masz wtedy DLNA, serwer NAS, Air Play, radio internetowe itd.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
chudy_b

A po co Ci radio cyfrowe? Mieszkasz w miejscu gdzie masz słaby sygnał analogowy? Nie wiem czy cyfrowy tuner w takim wypadku rozwiąże problem.
PLMaciej pisze:KD potrafi za to rozdzielić DTS na 6 głośników i do tego służy przy filmach.
Rozumiem, że masz te 6 głośników i używasz przy filmach. Spróbuj w takim razie w konfiguracji wzmacniacza KD ( o ile ma taką mozliwość) przełączyć konfigurację głośników na stereo. Dowiesz się, czy tak duzo tracisz. Ja taki eksperyment robiłem. Głosniki KD i sam wzmacniacz KD juz od dawna grają u kogoś innego. W odtwarzaczu BD ustawiłem konfigurację sygnału wyjściowego na stereo. Procesor w takim wypadku miksuje sygnał 5.1 do dwóch kanałów. Wszystko podłączyłem analogiem do wzmacniacza. Proste i skuteczne. Cambodża którą Ci linkowalem ma bardzo dobre przetworniki D/A i dzięki temu bardzo dobrze sprawdza się także jako wysokiej klasy odtwarzacz CD. Wczesniejszy supermarketowy odtwarzacz BD grał baaardzo kiepsko.
Awatar użytkownika
PLMaciej

@olsza Chyba zrobiłby się przerost formy nad treścią.
Tak naprawdę w opcjach internetowych chodziło o głupią opcję przesyłania dźwięku z radia internetowego bo nie uśmiecha mi się robienie porządku z anteną na dachu (nie mam nawet pociągniętego kabla antenowego) ani tym bardziej stawianie anteny w pokoju. Założyłem że przy radiu cyfrowym będę miał na antenie "kabelkowej" lepszy sygnał.
Pomyślałem też o radiu internetowym i chyba najtaniej wysłać sygnał z laptopa. Nawet jak kupię głupi moduł bluetooth - problem będzie jako tako rozwiązany za 200-300zł.
Przy Twojej propozycji musiałbym kupić sprzęt świeży z ostatnich lat jeśli nie wręcz nowy, a z 90% opcji bym nigdy nie skorzystał.
Zostańmy przy wariancie:
"Proszę Was o pomoc w wyborze zestawu wzmacniacz + solidny napęd CD z dobrym przetwornikiem + kolumny (szt. 2). Celuję w używane wyglądające jak nowe, optymalnie w sumie do 2500zł"
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Ok, to tylko taka moja propozycja była. Co do anteny, to ja mam 2, 40 letnie amplitunery i nawet kabla antenowego nie muszę podłączać żeby radio odbierało. A wystarczy 40 cm kabelka podłączyć i sygnał mam na maksa i odbiera w stereo. Nie muszę żadnej anteny stawiać :)
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
PLMaciej

Właśnie jak już się pojawi jakaś ciekawa propozycja to może i do zestawu będzie jakiś tuner radia - całkiem by mnie to pewnie uradowało.
ODPOWIEDZ