Dual CV 1500 - problem z dźwiękiem
- MeqhabTion
Dziś przyszedł do mnie świeżo kupiony używany Dual CV 1500 http://allegro.pl/wzmacniacz-dual-cv-15 ... 19095.html . Po podłączeniu gramofonu i głośników objawił się następujący problem. Jeden z głośników gra głośniej (kanał lewy), a przy przesunięciu (właściwie przeklikaniu) balansu na prawo grają oba mniej więcej równomiernie. Sprawdzałem sygnał na wejściu Phono 1 i Tuner, na obydwu to samo. Mam na niego 30 dni gwarancji rozruchowej. Pytanie czy to może być coś poważnego i czy lepiej go odesłać? A może da się coś prosto poprawić?
Głośniki podłączam do zatrzasków - opcja "Speakers 2". Niestety nie dysponuję głośnikami z wtykami, więc opcji "Speakers 1" nie mam jak sprawdzić. Proszę o pomoc jako elektrolaik.
Głośniki podłączam do zatrzasków - opcja "Speakers 2". Niestety nie dysponuję głośnikami z wtykami, więc opcji "Speakers 1" nie mam jak sprawdzić. Proszę o pomoc jako elektrolaik.
- chudy_b
Na początek zamień kanały na wejściu wzmacniacza. Upewnisz się, że problem leży po stronie gramofonu. Potem zamień przewody(kanał) na wkładce. To Ci da odpowiedź co do sprawności wkładki.
- MeqhabTion
Re: Dual CV 1500 - problem z dźwiękiem
To nie jest wina gramofonu. Pod wzmacniaczem od kina domowego grają równo oba kanały. W Dualu podłączyłem laptopa pod wejście Tuner i było to samo. Więc to nie jest kwestia źródła a wzmaka.
Po przełączeniu na opcję mono głośniki graja równo
Po przełączeniu na opcję mono głośniki graja równo

- kaf
Podepnij źródło dźwięku pod wejście nieregulowane /wzmacniacz ma takie o regulowanej czułości przełącznikiem i o stałej czułości/, dla pewności zrób jeszcze test na słuchawkach.
Jeżeli sprzedający nie wspominał o jakiś usterkach, należy to zgłosić, jeżeli sam wcześniej dał prawo gwarancji.
Gdyby jednak coś, to schemat jest tutaj http://dual.pytalhost.eu/cv1500s/
Jeżeli sprzedający nie wspominał o jakiś usterkach, należy to zgłosić, jeżeli sam wcześniej dał prawo gwarancji.
Gdyby jednak coś, to schemat jest tutaj http://dual.pytalhost.eu/cv1500s/
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- MeqhabTion
Na wejściu bez przełączników (Phono 2) ten sam problem. Sprzedawca niby sprawdzał i wszystko miało być ok, ale słuchał na mono się okazało. Fajnie, tylko nie po to mi wzmacniacz stereo, żeby słuchać w mono. I dzięki za schemat, ale mi też się go udało znaleźć
Z elektroniką to miałem ostatnio coś wspólnego na ZPTach w podstawówce (w siódmej klasie, więc dawno
), także ciężka sprawa
.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niezła bajkaMeqhabTion pisze:Sprzedawca niby sprawdzał i wszystko miało być ok, ale słuchał na mono się okazało.

Jeśli nie chce Ci się bawić (a to może nie być prosta sprawa) to skorzystaj z gwarancji.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Zgadzam się z Wojtkeim.Wojtek pisze:Jeśli nie chce Ci się bawić (a to może nie być prosta sprawa) to skorzystaj z gwarancji.
Naprawa prawdopodobnie nie byłaby jakoś szczególnie kosztowna, ale szukanie uszkodzenia i naprawa to może być spora łamigłówka. Jeśli możesz odesłać, to szkoda czasu na naprawę.
- MeqhabTion
Próbowałem skorzystać z gwarancji. Na mojego maila o tym, że oddaję sprzęt, bo nie jest sprawny w 100% zgodnie z opisem i wcześniejszymi informacjami otrzymałem odpowiedź:
Pisownia oryginalna:
WITAM. DZWONILEM DO SWRWISU DUALA ORAZ DO KOLEKCJONERA SPRZETU DUAL I JEST TO NORMALNE. NIENORMALNE BY TO BYLO GDYBY NA WSZYSTKICH OPCJACH KANALY GRALY NIE ROWNO A TAK NIE JEST.
Chyba bajkopisarz mi się trafił.
Po mojej kolejnej wiadomości, gdzie piszę, że taką sytuację mam pierwszy raz w mojej historii (miałem/mam kilkanaście różnych sprzętów) oraz prozę o podanie namiarów do osób, z którymi się kontaktował i potwierdzenie dołączenia paragonu (nie mogę go nigdzie znaleźć, a miał być) na razie cisza.
Mam nadzieję, że jednak się opamięta i normalnie zakończymy transakcję.
Może Wy możecie coś jeszcze doradzić, jak rozmawiać z tym sprzedawcą.
Pisownia oryginalna:
WITAM. DZWONILEM DO SWRWISU DUALA ORAZ DO KOLEKCJONERA SPRZETU DUAL I JEST TO NORMALNE. NIENORMALNE BY TO BYLO GDYBY NA WSZYSTKICH OPCJACH KANALY GRALY NIE ROWNO A TAK NIE JEST.

Po mojej kolejnej wiadomości, gdzie piszę, że taką sytuację mam pierwszy raz w mojej historii (miałem/mam kilkanaście różnych sprzętów) oraz prozę o podanie namiarów do osób, z którymi się kontaktował i potwierdzenie dołączenia paragonu (nie mogę go nigdzie znaleźć, a miał być) na razie cisza.
Mam nadzieję, że jednak się opamięta i normalnie zakończymy transakcję.
Może Wy możecie coś jeszcze doradzić, jak rozmawiać z tym sprzedawcą.
-
Napisz mu, że odsyłasz sprzęt, bo jest niesprawny i tyle. Jak się będzie dalej upierał to mu wystaw negatywa i załóż spór na Allegro. Jak to nie podziała to idź na policję złożyć zawiadomienie o oszustwie. Co do paragonu, skoro obiecał, to powinien dostarczyć. Urząd skarbowy się tym na pewno zainteresuje bardzo chętnie.
- MeqhabTion
Problem w tym, że zakup był poza Allegro. Niby się zgodził na odesłanie razem z paragonem, ale paragonu nie znalazłem i na 99% go nie było. Mam za to list przewozowy z kwotą jako dowód zakupu. Także raczej nie powinien robić problemów. Jak coś to pewnie zgłoszenie na policję. Ech, a miało być tak pięknie 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kwotą czego? Przesyłki? Chyba że była to wysyłka pobraniowa. Z samym listem przewozowym wg mnie może być problem, szczególnie jak mamy do czynienia z człowiekiem, który próbuje wmówić Tobie, że to normalne że oddzielne kanały mają różny poziom głośności mimo wycentrowanego balansu.MeqhabTion pisze:Mam za to list przewozowy z kwotą jako dowód zakupu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MeqhabTion
No właśnie w nieszczęściu szczęście, że była to przesyłka pobraniowa. Mam też całą korespondencję ze sprzedawcą, wymieniałem z nim informacje tylko drogą mailową. A paragonu na 100% nie załączył. Przeszukałem całe pudło, koszulkę od listu przewozowego wszystkie gazetki i kartoniki, które były w środku i nie ma.
Najbardziej jednak rozbawił mnie ten cytat:
CZYTALEM NA FORUM ELEKTRODA.PL ORAZ OD MOJEGO ZNAJOMEGO MECHACNIKA. TAK BYL PARAGON JAK DO KAZDEGO SPRZEDAWANEGO PRZEDMITU. MIALEM JUZ W SPRZEDARZY TAKI SAM EGZEMPLAZ TYLKO ZE BRAZOWY I IDENTYCZNIE Z NIM BYLO I NIKT TEGO NIE REKLAMOWAL.
Poza tym wg. prawa polskiego, żeby zwrócić towar potrzebny jest dowód zakupu (niekoniecznie paragon), a mam list przewozowy pobraniowy.
Najbardziej jednak rozbawił mnie ten cytat:
CZYTALEM NA FORUM ELEKTRODA.PL ORAZ OD MOJEGO ZNAJOMEGO MECHACNIKA. TAK BYL PARAGON JAK DO KAZDEGO SPRZEDAWANEGO PRZEDMITU. MIALEM JUZ W SPRZEDARZY TAKI SAM EGZEMPLAZ TYLKO ZE BRAZOWY I IDENTYCZNIE Z NIM BYLO I NIKT TEGO NIE REKLAMOWAL.
Poza tym wg. prawa polskiego, żeby zwrócić towar potrzebny jest dowód zakupu (niekoniecznie paragon), a mam list przewozowy pobraniowy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Spoko, powodzenia w takim razie 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To prawda.Dodatkowo z tego co wiem przy zawieraniu umów "na odległość" masz ileś dni na oddanie przedmiotu bez podania przyczyn.Trzeba tylko w odpowiedni sposób powiadomić o tym sprzedawcę.MeqhabTion pisze:
Gorzej będzie jeśli to jakaś udawana firma której faktycznie nie ma

- MeqhabTion
Po części to też dopełniłem. Cytuję, tym razem moją wiadomość:
Upieram się przy swoim stanowisku, że sprzęt nie jest 100% sprawny, a więc jest niezgodny z opisem i chcę go zwrócić i dostać z powrotem pieniądze.
Jutro wysyłam paczkę. Sprzedawca twierdzi, że do 7 dni zwróci pieniądze. Się zobaczy.
Upieram się przy swoim stanowisku, że sprzęt nie jest 100% sprawny, a więc jest niezgodny z opisem i chcę go zwrócić i dostać z powrotem pieniądze.
Jutro wysyłam paczkę. Sprzedawca twierdzi, że do 7 dni zwróci pieniądze. Się zobaczy.