Pioneer PL-990 i Unitra WS-504

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
optimamen

Post autor: optimamen »

Witam wszystkich.Mam gramofon Pioneer PL-990 z wbudowanym przedwzmacniaczem i jest podłączony do wzmacniacza Unitry WS-504 pod wejśćie AUX.Problem jest taki,że gramofon za cicho gra trzeba gałkę ustawić na połowę i dopiero coś słychać no i jakość jest słaba.Czy można jakoś pominąć przedwzmacniacz w gramofonie i podłączyć go do wejśćia PHONO we wzmacniaczu,może lepiej zagra?.Gramofon nie posiada wyłącznika,żeby pominąć przedwzmacniacz.Niektóre modele taki mają.Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Spróbuj podłączyć ten gramofon pod wejście gramofonowe wzmacniacza, bo wygląda na to że przedwzmacniacz w gramofonie nie działa. Może ktoś go odłączył? Ostrożnie z głośnością i powinno być OK.
optimamen

Re: Pioneer PL-990 i Unitra WS-504

Odłączyć go nikt nie mógł bo gramofon jest nowy niedawno kupiony.Podłączając np. Daniela, czy Fryderyka gramofony polskie,które nie mają przedwzmacniacza pod PHONO jest ok.Może ten przedwzmacniacz w Pioneerze jest do kitu.Rozchodzi mi się czy można w środku podłączyć przewody bezpośrednio do wyjść cinch w gramofonie pomijając płytkę przedwzmacniacza.Jak to jest zrobione w Danielu czy Fryderyku polskim nie wiem może ktoś pomoże.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

optimamen pisze:Może ten przedwzmacniacz w Pioneerze jest do kitu.
Bardzo prawdopodobne, podobnie można powiedzieć o całym tym pseudogramofonie.
optimamen pisze:Rozchodzi mi się czy można w środku podłączyć przewody bezpośrednio do wyjść cinch w gramofonie pomijając płytkę przedwzmacniacza.Jak to jest zrobione w Danielu czy Fryderyku polskim nie wiem może ktoś pomoże.
Zdejmij spodnią pokrywę i zobacz, nikt Ci tego na odległość nie zrobi, raczej powinno się dać, ale cholera wie jak w tych tandetach jest to umieszczone.
Obrazek
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Oczywiście, że można. To tylko kwestia odrobiny umiejętności lutowania. Ewentualnie trzeba rozważyć kwestię masy. Czy zrobić tak jak w Danielu, tzn spiąć masę ramienia z masą gramofonu i oplotem masowym kabli, czy też tak jak w większości gramofonów z fabrycznymi RCA - puścić masę osobnym przewodem.

Mimo wszystko spróbuj podpiąć tak jak Ci mówiłem. Nic Cię to nie kosztuje. A coś się dowiesz.
optimamen

Dzięki za odpowiedzi jak to zrobię dam znać,może innym użytkownikom to też się przyda.A tak na marginesie to faktycznie nie zaciekawy sprzęt. ;)
viafacti

Post autor: viafacti »

Witam

Mam to samo zakupiony pierwszy gramofon pioneer pl990 brumie na phono w pioneer vsc-859rds. Co robić? Na wyjściu CD gra. Jestem totalnie zielony w temacie...
optimamen

Witam trzeba podłączyć pod wejście CD lub Tuner lub Aux nie pod phono bo gramofon ma własny przedwzmacniacz,a wejście phono jest przeznaczone dla gramofonów bez przedwzmacniacza.Czyli jak nie masz CD może być pod nie podłączony,ale proponuję wejście Aux jeżeli takowe jest.Pozdrawiam.
viafacti

Post autor: viafacti »

Tak też myślałem, dzięki za info. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ