Luxman L-400 potrzebny serwis w Krakowie
- danpe_
Witam. Właściwie to jak w tytule...
Wzmacniacz Luxman L-400 posiada wyjścia głośnikowe, które mnie dość mocno irytują - trzeba włożyć kabel i przekręcić wtyczkę, nie trzyma się to za dobrze kupy.
Chciałbym wymienić w jakimś sensownym serwisie te wyjścia na czincze, usługi poszukuję w Krakowie.
Czy ktoś zna i mógłby polecić firmę, lub osobę zdolną się podjąć takiej roboty? Ewentualnie chciałbym aby taka osoba przyglądnęła się temu leciwemu już wzmacniaczowi, być może któreś z kondensatorów wymagają wymiany, a już na pewno popalone żarówki.
Wzmacniacz Luxman L-400 posiada wyjścia głośnikowe, które mnie dość mocno irytują - trzeba włożyć kabel i przekręcić wtyczkę, nie trzyma się to za dobrze kupy.
Chciałbym wymienić w jakimś sensownym serwisie te wyjścia na czincze, usługi poszukuję w Krakowie.
Czy ktoś zna i mógłby polecić firmę, lub osobę zdolną się podjąć takiej roboty? Ewentualnie chciałbym aby taka osoba przyglądnęła się temu leciwemu już wzmacniaczowi, być może któreś z kondensatorów wymagają wymiany, a już na pewno popalone żarówki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakich kabli głośnikowych używasz?danpe_ pisze:trzeba włożyć kabel i przekręcić wtyczkę, nie trzyma się to za dobrze kupy.
Chcesz wymienić w wzmacniaczu zintegrowanym terminale głośnikowe na wyjścia RCA?danpe_ pisze:Chciałbym wymienić w jakimś sensownym serwisie te wyjścia na czincze
Za mało ich masz obok wyjść głośnikowych?

Póki co wygląda to na dość pomylony pomysł. Może powiedz nam więcej o swoich potrzebach połączeniowych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- danpe_
Re: Luxman L-400 potrzebny serwis w Krakowie
Do tej pory używałem kolumn (słuchałem radia i CD) z zestawu z początku lat '90 marki Sony (SS-A 309), kable były fabryczne, więc raczej cienkie, chcę zmienić te kolumny na coś solidniejszego. Nie mam ich w tym momencie przed sobą, więc trudno mi napisać cokolwiek więcej o średnicy kabla.Wojtek pisze:Jakich kabli głośnikowych używasz?danpe_ pisze:trzeba włożyć kabel i przekręcić wtyczkę, nie trzyma się to za dobrze kupy.
Kilka jest.Za mało ich masz obok wyjść głośnikowych?![]()
Może i tak, jesteś bardziej doświadczony, więc zamiast wydawać kasę w błoto pewnie Cie posłucham.Póki co wygląda to na dość pomylony pomysł. Może powiedz nam więcej o swoich potrzebach połączeniowych.
Pomysł wziął się stąd, że uważam, iż kable powinny mocno siedzieć we wzmacniaczu, aby połączenie było dobre, a te fabryczne ustrojstwa do mocowania kabli po prostu mnie drażnią, wystarczyło zawadzić odkurzaczem o kabel i już wypadało to ze wzmacnicza.
Pewnie z grubszym kablem poradzą sobie lepiej - także pójdę za głosem krytyki i wstrzymam się z ruchami w tym względzie do momentu zakupu nowych kolumn.
Natomiast pytanie o serwis i przegląd nadal aktualne, tym bardziej, że mam do grzebnięcia jeszcze w odtwarzaczu CD.
- Winters
O, chcesz pruć wzmacniacz i wymieniać gniazda zamiast wpuścić grubszy kabel. Interesujące.
DIOMEDES KATO
- danpe_
No cóż, fakt faktem pomysł wymian gniazd był mój, bo tak jak pisałem te mnie irytują. Ale pytałem o radę w jednym z krakowskich serwisów i sklepów uważających się za audiofilskie, czy to ma sens - gość podchwycił temat i stwierdził, że wymiana gniazd jest w tym sprzęcie wręcz konieczna, najlepiej na złocone nie najtańsze. Więc już wiem, gdzie nie zaniosę sprzętu do serwisu. Znam trochę naturę handlowców, więc swój pomysł wolałem zweryfikować. Zresztą o wymianę kabli w kolumnach też pytałem, bo te są cienkie, ale cena 100zł/mb to dla mnie za dużo.
Skoro pomysł był głupi, to po dobrym fachowcu (za którego tamten pan się uważał, na wstępie też zaznaczyłem, że audiofilem nigdy nie byłem i nie będę - mam inne hobby, na które wolę wydawać kasę), że mi doradzi, a nie będzie naciągał, także wypada podziękować forumowiczom za uczciwą poradę.
Skoro pomysł był głupi, to po dobrym fachowcu (za którego tamten pan się uważał, na wstępie też zaznaczyłem, że audiofilem nigdy nie byłem i nie będę - mam inne hobby, na które wolę wydawać kasę), że mi doradzi, a nie będzie naciągał, także wypada podziękować forumowiczom za uczciwą poradę.
- Winters
Re: Luxman L-400 potrzebny serwis w Krakowie
Skąd Ty takie ceny bierzesz?danpe_ pisze:No cóż, fakt faktem pomysł wymian gniazd był mój, bo tak jak pisałem te mnie irytują. Ale pytałem o radę w jednym z krakowskich serwisów i sklepów uważających się za audiofilskie, czy to ma sens - gość podchwycił temat i stwierdził, że wymiana gniazd jest w tym sprzęcie wręcz konieczna, najlepiej na złocone nie najtańsze. Więc już wiem, gdzie nie zaniosę sprzętu do serwisu. Znam trochę naturę handlowców, więc swój pomysł wolałem zweryfikować. Zresztą o wymianę kabli w kolumnach też pytałem, bo te są cienkie, ale cena 100zł/mb to dla mnie za dużo.
Jakie 100zł/mb? Człowieku, spokojnie.
Kup sobie grubego Klotza za kilkanaście złotych za metr i lepszego pewnie nie będziesz potrzebował.
DIOMEDES KATO
-
danpe_ pisze:cena 100zł/mb

Tak jak Winters radzi - ceny przyzwoitych przewodów to koszt 10-15 zł za metr i od siebie dorzucę dobre i tanie oehlbachy,supry,jantzeny itd
- danpe_
Dzięki, zanotuję sobie czego szukać.
Dlatego właśnie wolę poszukać w internecie porady odnośnie czegoś, na czym się zupełnie nie znam i powolutku zdobywać wiadomości, rozpoznawać temat, niż wierzyć sprzedawcy, który szuka frajera. Nie chciałbym nikogo urazić i uogólniać bo sam byłem handlowcem, ale uważam, że 80% z nich wciśnie klientowi coś niepotrzebnego, lub za drogo w stosunku do potrzeb.
Zresztą na łeb nie upadłem, żeby tyle bulić za kabel, pomijając już kwestie finansowe.
Dlatego właśnie wolę poszukać w internecie porady odnośnie czegoś, na czym się zupełnie nie znam i powolutku zdobywać wiadomości, rozpoznawać temat, niż wierzyć sprzedawcy, który szuka frajera. Nie chciałbym nikogo urazić i uogólniać bo sam byłem handlowcem, ale uważam, że 80% z nich wciśnie klientowi coś niepotrzebnego, lub za drogo w stosunku do potrzeb.
Zresztą na łeb nie upadłem, żeby tyle bulić za kabel, pomijając już kwestie finansowe.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Te zakręcane terminale po stronie wzmacniaczy to jeden z lepszych patentów spotykanych w tej klasie sprzętu z tamtego okresu.danpe_ pisze:Pomysł wziął się stąd, że uważam, iż kable powinny mocno siedzieć we wzmacniaczu, aby połączenie było dobre, a te fabryczne ustrojstwa do mocowania kabli po prostu mnie drażnią, wystarczyło zawadzić odkurzaczem o kabel i już wypadało to ze wzmacnicza.
Możliwe, że zbyt słabo zakręcałeś albo Twój kabel miał zbyt krótki koniec, co siłą rzeczy nie zapewnia dobrego mocowania.
A co do odkurzacza to radzę jednak położyć/ochronić kable tak, by odkurzacz nie miał możliwości zahaczenia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- danpe_
Dzieki w takim razie za wyjaśnienie, jasne w takim razie jest, że to wina cienkich kabli.
-
A tak na marginesie nie ma możliwości połączenia tego wzmaka z kolumnami przy pomocy wtyków tzw Bananowych?

Mam podobnie w Nadzie C352 i kolumny łączyłem bananami.
Mam podobnie w Nadzie C352 i kolumny łączyłem bananami.