Dzień dobry,
jestem na etapie zmian w zestawie audio, pozbyłem się wzmacniacza stereo i do czasu zakupu nowego jedynym wzmacniaczem u mnie jest CANTON SMART AMP 5.1 (dosyć ciekawa koncepcja autorstwa Cantona, całkiem przyzwoicie gra w trybie Stereo). Problemem jest to, że posiada on tylko jedno wejście analogowe RCA, a ja mam do podłączenia:
- wyjście analogowe z przedwzmacniacza gramofonowego iFi ZEN PHONO 3
- wyjście analogowe ze streamera/DAC Wiim Pro Plus
- wyjście analogowe z DACa NOSTROMO X1 (z tego ew. mogę zrezygnować, gdyby to pomogło)
Muszę zakupić "jakiś przełącznik. Widzę, że są dostępne jakieś pasywne (to chyba tylko mechaniczny przełącznik) od dwóch do czterech WE/WY oraz aktywne, z własnym zasilaniem.
Czy ktoś ma doświadczenie z takim ustrojstwem?
Zależy mi oczywiście na minimalnym wpływie na jakość dźwięku - czy ktoś może coś polecić?
Przy okazji dodatkowe pytanie, ten CANTON SMART AMP 5.1 ma dedykowane wyjście SUB, czy poprawię sobie jakość dźwięku w stereo dodając subwoofer. Obecnie podłączone kolumny to Audio Monitor Bronze BX6, wydaje mi się, niżej schodzący bas mógłby im trochę pomóc.
Przełącznik wejść analog RCA
-
- Gramofon: Thorens TD-204
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
Re: Przełącznik wejść analog RCA
Pasywne. Byle solidnie wykonane i bez żadnych innych elementów, jak jakieś filtry, potencjometry itp.
-
- Gramofon: Thorens TD-204
Re: Przełącznik wejść analog RCA
Dzięki, zakupiłem taki najprostszy z obrotowym mechanicznym przełącznikiem - jest OK. daje radę