Pro-Ject Phono BOX DS2

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Re: Pro-Ject Phono BOX DS2

Post autor: Jozi »

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 20:01
Rudinho pisze:
17 lis 2024, 19:17
Ja to nie kumam... Jest Buphono, preamP, zajebiste klony robi Marek MISSE a Wy chcecie kupować jakiś seryjny szajs... No kurde nie wierzę, że coś sklepowego za circa 5 koła zagra lepiej niż którykolwiek z naszych forumowych produktów. Nie wierzę i już.
Wiesz kupując preampa rozumuję podobnie jak gdy kupuje wzmacniacz, kolumny, gramofon, CD itd. Szukam jakiegoś modelu, czytam, czytam, czytam, woda z mózgu, czytam... i w końcu kupuję. Tutaj temat trochę inny, bo preampa idzie wyprodukować nawet samemu i jest większe pole manewru jeżeli chodzi o radosną, niemasową twórczość. Ale trzeba mieć świadomości. Więc nie krzycz "NIE KUMAM, NIE WIERZĘ" tylko oświeć, wytłumacz, podpowiedz od czego zacząć. W końcu nie założyłem wątku pt. huuuuurrra kupiłem Art Dj Pre.
Na Twoim miejscu bym nie kombinował dużo tylko zadzwonił do @Jaculka i z nim pogadał.
Gość jest mega i zapewne stworzy dla Ciebie z MM i na przyszłość z MC bo coś podejrzewam, że przy szukaniu brzmienia tam zawędrujesz i to na początek będzie złoty środek.
Jak będzie mało to sprzedasz i pomyślisz na co wydać kilka czy kilkanaście tysięcy.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 20:01
... Szukam jakiegoś modelu, czytam, czytam, czytam, woda z mózgu, czytam... i w końcu kupuję. ...
W oparciu o własne doświadczenie jestem przekonany, że wysiłek włożony w wypożyczenie przed decyzją o zakupie zwraca się wielokrotnie:
  • uczę się (poznaję różnicę, uczę się je nazywać, poznaję rynek, przekonuję się co są warte pisemka, że są różne gusta, poznaję własne gusta itd)
  • trafiony wydatek wedle okoliczności "tu i teraz" (co nie wyklucza później świadomych wymian z rozmaitych powodów)
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Nigdzie nie krzyczę i niczego nie krytykuję ale skoro zareagowałeś na mój wpis to znaczy, że Cię zainteresował, więc Cię "oświecę". Mamy tu na forum kilku konstruktorów, którzy robią preampy. MISSE, Jaculek, Wydra, Achaja. Nie mam tylko niczego od Achai, od pozostałych kolegów mam po 1 sztuce ;) Więc zacząłbym od odezwania się do któregoś z nich. Np. od Marka MISSE można wypożyczyć coś na testy, posłuchać i kupić albo odesłać. Nie wiem jak jest z dwoma pozostałymi kolegami bo od jednego (Jaculek) po prostu preamp kupiłem a Buphono nabyłem na giełdzie jako używany. Zapytać na pewno warto. Jak chcesz to mogę Ci podesłać Buphono albo preamP na testy bo mam 3 na 2 zestawy a ostatnio i tak gram tylko i wyłącznie na klonie Audio Note od Marka. Jak chcesz to odezwij się na priv. I czemu uważam, że są lepsze niż jakaś masówka od producentów audio? Bo nie płacisz za markę, marketing, itd., dodatkowo nasi koledzy konstruktorzy mają misję żeby hi-end trafił pod strzechy normalnego słuchacza dlatego tak dobra jakość za tak niską cenę :lol: I piszę to (prawie) zupełnie poważnie.
Sony PS-X75 [Empire 2000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

sk-victor pisze:
16 lis 2024, 22:02
Panowie powiedzcie mi czy ten pre jest warty rozważenia? Cena niewielka, możliwości wydają się natomiast duże. Tylko jak z dźwiękiem? Czy ktoś go testował z czymś może porównywał, bądź posiada i używa? Fotka z neta

Mam od kilku lat model DS i nadal nie nabrałem ochoty, aby go wymienić. Może kiedyś, nie wykluczam.
Najlepsza jest zawsze opcja wypożyczenia sprzętu i przekonania się samemu jak gra z resztą posiadanego toru. Opowieści typu masówka vs jednoosobowa manufaktura niekoniecznie muszą prowadzić do dokonania lepszego wyboru i nie powinny stanowić najważniejszego kryterium. Piszę to jako osoba, która korzysta ze wzmaka wyprodukowanego przez manufakturę (choć pracuje w niej nie jedna, a więcej osób). ;)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

krolix pisze:
17 lis 2024, 21:57
...Najlepsza jest zawsze opcja wypożyczenia sprzętu i przekonania się samemu jak gra z resztą posiadanego toru...
:clap:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60

Post autor: darkman »

sk-victor pisze:
17 lis 2024, 12:40
A co byś polecił?
No przy twoim sprzęcie, to w ciemno:
(z)Ryja MM/MC
viewtopic.php?f=59&t=21572&p=461394#p461394
odnośna do Makabry jak napisał autor.
W ciemno, bo mało kto słyszał na forum, jednak produkty Ahaji cieszą się uznaniem od lat i mają wiernych użytkowników.
Jestem jednym z nich, od lat mam Nudę Dual Mono i podobnie jak Michał bez problemu udostępnię.
Akurat mam porozłączaną. Po zmianie obudowy i mini recapie ręką Jaculka, bo już jej się należało. Też godna polecenia, czasem na giełdzie udaje się upolować mini Nudę lub pełną.
Makabrię odnośnie ma parę osób np Bart_S pod kilkoma zestawami używaną i jak coś to pytaj u źródła. W tym wypadku masz z głowy np SUT, bo konstrukcja go nie wymaga zasadniczo - brak de facto wpływu.
Ot po prostu napisz do Krzysztofa, bo jest też kolejna jego propozycja phonostage - znajdziesz w wątkach giełdowych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Post autor: sk-victor »

Rudinho pisze:
17 lis 2024, 19:17
Ja to nie kumam... Jest Buphono
Kontaktowałem się z Wydrą. Projekt zawieszony
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

darkman pisze:
18 lis 2024, 08:27
W tym wypadku masz z głowy np SUT, bo konstrukcja go nie wymaga zasadniczo - brak de facto wpływu.
Ogólnie to się zgadzam, ale ten jeden tekst nazwę "czary mary hokus pokus" :morda:
sk-victor pisze:
18 lis 2024, 12:11
Projekt zawieszony
Ajaj, no to szkoda, choć nie wiem czy mowa o ewolucji buphono2 czy o tym że nie złoży już buphono1 np.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman

Wojtek pisze:
18 lis 2024, 14:13
ale ten jeden tekst nazwę "czary mary hokus pokus" :morda:
To ja Abrakadabra, ale 3 różne SUT nie miały wpływu na brzmienie (testowane). Zatem w konsekwencji wydatek na SUT w tym wypadku to sztuka dla sztuki. Np Luke przechodząc na wyższy Phonostage od Ahaji pozbył się Demona AU320(?) bowiem również uznał, że nie będzie z niego korzystał w tym zestawie.
W przypadku Nudy zabieg z SUT ma sens, bo sekcja MC z samym, regulowanym wzmocnieniem to trochę mało, choć gra.
Wynikowo biorąc np Ryja MM/MC czy Makabrię oszczędzamy na potencjalnym wydatku na SUT w przyszłości, zatem tę kwotę możemy 'dodać' do budżetu na Phonostage.
Czary mary i kasa się sama mnoży.
Awatar użytkownika
sk-victor

Wojtek pisze:
18 lis 2024, 14:13
Ajaj, no to szkoda, choć nie wiem czy mowa o ewolucji buphono2 czy o tym że nie złoży już buphono1 np.
Pytałem co ma i po ile. Wygląda na to że nie ma nic
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator

Post autor: Wojtek »

darkman pisze:
18 lis 2024, 15:27
To ja Abrakadabra, ale 3 różne SUT nie miały wpływu na brzmienie (testowane).
Z ciekawości - jakie?
sk-victor pisze:
18 lis 2024, 16:24
Wygląda na to że nie ma nic
Czyli wstrzymał się z nowym projektem, a starych sprawdzonych płytek już nie zamawia. Szkoda.
W takim razie można polecać tylko w ramach rynku wtórnego :(
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
il cattivo

Post autor: il cattivo »

darkman pisze:
18 lis 2024, 15:27
W przypadku Nudy zabieg z SUT ma sens, bo sekcja MC z samym, regulowanym wzmocnieniem to trochę mało, choć gra.
Wynikowo biorąc np Ryja MM/MC czy Makabrię oszczędzamy na potencjalnym wydatku na SUT w przyszłości, zatem tę kwotę możemy 'dodać' do budżetu na Phonostage.
W przypadku MaCaBRiaa też ustawia się tyko wzmocnienie dla MC LO (jak w Nuda), może miałeś na myśli HusaRiaa?
Nie chcę tu mędrkować i jeśli się mylę, to oczywiście proszę mnie poprawić. Ale z tego co pamiętam, na jednym forum na pytanie czym zasadniczo różni się MaCaBRiaa od Nudy Ahaja odpowiedział, że ten nowszy preamp ma po prostu poprawioną sekcję zasilania.

Zresztą, można to zweryfikować w poniższym temacie:
viewtopic.php?f=59&t=21573
Awatar użytkownika
darkman

Wojtek pisze:
18 lis 2024, 17:54
Z ciekawości - jakie? SUT
Audio Note S8, SU-320 i Ortofon Verto. Psia jucha w odsłuchu nic nie wnoszą i de facto uznałem je za placebo :).. być może Headamp miałby jakiś znaczący wpływ, ale tego jeszcze nie miałem okazji posłuchac. W sumie czekam, aż Jaculek będzie miał gotowy prototyp do odsłuchu pod sekcje zasilającą zestawu PreamP'ów. To może być inna bajka, choć ne musi. Zapewne warto by popróbować inne SUT np ten AT który MISSE polecił parę lat temu Tobie i mnie, no nie wiem. Hm.. oczywiście opinia to opinia i nie jest skończona, to wiadomo. Ogólna impresja i uznałem, że tego rrodzaju wydatek w opisanym przypadku nie ma wielkiego sensu.
Swoją drogą Bart_S sprawdzał też jakiś modele u siebie (coś ze stajnie Przemkowej - nie pamiętam modeli w tej chwili) i jak to Bart stwierdził, że albo jest głuchy, albo się nie zna :) Stary Kokiet :)
Tu należałoby przyznać, że ten rodzaj testu nie jest zakończony. Natomiast sam nie widzę sensu jego kontynuacji. O ile pamiętam to Ahaja czy Peliks też idą w kierunku opinii, że Headamp byłby sensowniejszy, choć ja sam jeszcze tego nie wiem do końca.
No jakoś tak. nic nie jest do końca oczywiste. Trzeba by kiedyś jakieś testy zespołowe zrobić w teamie piwnym, po prostu.
il cattivo pisze:
18 lis 2024, 17:58
W przypadku MaCaBRiaa też ustawia się tyko wzmocnienie
Wiesz to nieco inna bajka, bo ja nigdzie nie napisałem, że ustawia się cokolwiek więcej. Zaś sama sekcja zasilająca może mieć niebanalny wpływ na parametry ogólne.
Moja opinia jest odsłuchowa niezależnie od danej konstrukcji i przede wszystkim wymagałaby doprecyzowania testowego odnośnie zastosowanych wkładek. Rzecz jasna w audio nie ma skończonych opinii, a każdy ma swoją w granicach możliwości sprzętu i zastosowanej metody "badawczej".
Przepraaszam ale nie mam czasu w tej chwili przeczytać linkowanego tematu, ale pewnie się zapoznam o co chodziło, póxniej. Natomiast wpływ słowa pisanego na moje ucho nie musi być sugestywny. No tak to jest.
il cattivo

Post autor: il cattivo »

Podlinkowalem temat sprzedażowy MaCaBRiaa, gdzie jest odnośnik do ustawień preampa, które funkcjonują na takiej samej zasadzie, jak w Nudzie. Dlatego nie sądzę, aby ich lektura miała cokolwiek zmienić w Twojej opinii. Oczywiście moje dywagacje opierają się wyłącznie na suchych danych, nie miałem niestety jeszcze okazji zapoznać się realnie z produktami Ahaji. Myślę że Twoje zdanie jest zdecydowanie bardziej miarodajne, niż moje domysły. Niemniej dziękuję, że odniosłeś się merytorycznie do moich wątpliwości.
Awatar użytkownika
sk-victor

Gdyby kogoś z uczonych w piśmie to zainteresowało to jest przedwzmacniacz phono zastosowany w A-S1200. Bez wątpienia coś kupię / wypożyczę do testu porównawczego ale trochę się wczytałem w obcojęzyczne fora, gdzie bardzo wysoko oceniają to co Yamaha wsadziła do tego wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.