Yamaha A-S1200 + Technics SL-1500C + Goldring 1012GX

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sk-victor
Gramofon: Technics SL-1500C

Yamaha A-S1200 + Technics SL-1500C + Goldring 1012GX

Post autor: sk-victor »

Przez wiele lat przewaliłem wiele sprzętu wszelakiego. Różne kolumny, wzmacniacze integry i dzielone. Preampy phono również zintegrowane i osobne. Niestety albo stety nigdy nie był to hi-end. Nie ten budżet i nie to stadium choroby ;) Teraz gra mi Yamaha A-S1200. Czy to możliwe, że ten wzmacniacz ma tak dobry preamp? Wiem, że Goldring 1012GX zawieszony na ramieniu SL-1500C robi robotę (pisaliście mi już w innym wątku gdy podniecałem się PJ RPM 5.1 z tym Godringiem) ale gra to tak, że nigdy w życiu tak mi nic nie grało ;) Może preamp phono w preampie (preamp w preampie brawo ja) Yamahy CX-830 był równie dobry lub lepszy ale ja wtedy Goldringa nie miałem. Moje pytanie jest następujące czy na tym poziomie sprzętu jaki posiadam jest jakikolwiek sens myśleć o dodatkowym przedwzmacniaczu? Kolumny grające z Yamahą to Elac FS247.3 podpięte kabelkami Audioquest Rocket 33. A tak moja norka wygląda.
Załączniki
20240831_224045.jpg
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2024, 11:00 przez sk-victor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Yamaha A-S1200 + Technics Sl-1500C + Goldring 1012GX

Post autor: darkman »

Zacny zestaw. Raczej to synergia całego toru. Wzmak, wkładka, gramofon, kolumny. Czego chcieć więcej? Wzmak klasowy, więc pytania mogą tylko potwierdzić jego jakość w sensie pewnej retoryki. Pytanie zatem brzmi po co Ci te odpowiedzi?
sk-victor pisze:
31 sie 2024, 22:46
Czy to możliwe, że ten wzmacniacz ma tak dobry preamp?
"Tak dobry" to niezbyt klasyfikacyjna kategoria (nie wiem co znaczy). Jest dobry, a przede wszystkim "głośny" już fabrycznie ma duże wzmocnienie w obu sekcjach. Zatem słyszysz od razu "z przytupem". Jeśli się podoba i robi wrażenie estetyką brzmienia również, to tylko się cieszyć.
W mojej opinii nie potrzebujesz zewnętrznego phonostage.
Duży bonus komponentowy to Giger na pokładzie Goldringa. To musi grać i łaski nie robi w tym zestawie, choć lewa kolumna zbyt blisko regału, a zatem coś w akustyce jest jeszcze do poprawy.
Ta "tablica z tyłu" to TV? Tu na pewno progres dałby panel akustyczny i coś miękkiego na panelach podłogowych przed zestawem (niewielki dywanik np).
No i tyle, Gratulacje.
Nie byłbym sobą gdybym nie dodał słynnej maksymy Krzyśka Achai tytułem prezentacji brzmieniowej preampów " Głośno nie znaczy dobrze". To tak by jednak zasiać ziarno niepokoju :D . Sekcje wewnętrzne najczęściej grają cicho lub cichawo, tu wyeliminowano ów problem od razu na starcie.
Oczywiście odsłuchy różnych phonostage czy SUT pod MC mogły by dodać i ując wielorakich doznań słuchowych jednak w mojej opinii liniowo. Lepiej nie będzie, a najwyżej trochę inaczej, czyli też b.dobrze.
Awatar użytkownika
sk-victor

Niestety z tą kolumna lewa przy regale niewiele mogę zrobić. Tak sobie kiedyś głupio zaprojektowałem pokój. Na regałach mam trochę "gratów", głównie decków, bo to moja pasja była. A to z tyłu to ekran do projektora, co prawda zwijany więc pod nim można by ścianę wykleić matami. Generalnie akustyka pokoju, zbyt bliskie rozstawienie kolumn względem odległości do mojego miejsca odsłuchowego to największy mój problem i najtrudniejszy do ogarnięcia.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Panel aku może dać poniżej linii ekranu i do podłogi. Ja sobie wykonałem dwa panele mobilnie przenośne, a takie klejone do ściany to z trzech spadły mi już dwa. Czekam aż trzeci spadnie i pójdą w ramki zawieszane.

aaaa.. to chociaż zdejmij te albumy z kolumny, są lepsze sposoby ich przechowywania :D, a i kolumnie to pomoże miast odsuwania :lol:
Awatar użytkownika
sk-victor

darkman pisze:
01 wrz 2024, 08:53
aaaa.. to chociaż zdejmij te albumy z kolumny, są lepsze sposoby ich przechowywania :D, a i kolumnie to pomoże miast odsuwania

To tylko tymczasowa porcja odsluchowa 😃
ODPOWIEDZ