Mam kilka pytań skierowanych do osób które miały z tego typu urzadzeniami z Chin do czynienia. Generalnie wiem że ludzie uzywaja tego jako
bufor,niektóre wpisy dotyczą poprawy brzmienia i opinie sa w wiekszości pozytywne. https://pl.aliexpress.com/item/32953213 ... 2e0eBhyhH3
Czy te lampki rzeczywiscie wpływają na kreowanie dzwieku, sa elementem toru, czy to tylko ozdoba ? podobno niektóre swiecą na niebiesko
Czy rzeczywiscie brzmienie jest ocieplone i słychać że te lampy grają ?
Czy warto w ogóle sobie głowę zawracać czy to tylko kolokwialnie mówiąc lipa ?
Patrząc na płytkę tego ustrojstwa to te lampy mają tylko świecić. Do pracy lamp potrzebne są napięcia rzędu 200 i więcej volt. Do tego transformatory dopasowujące napięcie wyjściowe z lamp do napięć układów scalonych, a tu brak takowych. To tylko bufor, nie preamp gramofonowy... gramofon z tym nie będzie działał
Wiem że to nie preamp gramofonowy. Chciałem wiedzieć czy tego typu urządzenia wpływają na dźwięk i faktycznie potrafią ocieplić brzmienie. Czy to tylko pre z lampką nocną, czy jednak te lampy są elementem wpływającym na dźwięk .
Czy to tylko pre z lampką nocną, czy jednak te lampy są elementem wpływającym na dźwięk .
Wpływ na dźwięk na pewno mają, lampy w tym urządzeniu pracują zapewne jako bufor a za właściwe wzmocnienie odpowiadają wzmacniacze operacyjne.
Moim zdaniem najsłabszym ogniwem jest tutaj impulsowa przetwornica napięcia, która podnosi napięcie z 12V do wymaganego dla poprawnej pracy lamp. Ale za tą cenę może warto spróbować...
Technics SL-D3 | Onkyo A-8650 | Nikko NA-990 | RPi 4 + PiFi DAC+ | Quadral Tribun 120
Wzmacniacz słuchawkowy DIY hybryda ECC88 + MOSFET-y| Kilka magnetofonów CC i R2R
Czy to tylko pre z lampką nocną, czy jednak te lampy są elementem wpływającym na dźwięk .
Wpływ na dźwięk na pewno mają, lampy w tym urządzeniu pracują zapewne jako bufor a za właściwe wzmocnienie odpowiadają wzmacniacze operacyjne.
Moim zdaniem najsłabszym ogniwem jest tutaj impulsowa przetwornica napięcia, która podnosi napięcie z 12V do wymaganego dla poprawnej pracy lamp. Ale za tą cenę może warto spróbować...
Czyli tak czy inaczej wpływ lamp na brzmienie wydaje sie znikomy albo żaden skoro całą robotę odwalają opampy (przypuszczenie)
A mi właśnie chodzi po głowie, tak dla zabawy, zrobić, tj. kupić gotowca z CRL i poskładać, taki bufor lampowy;
Żaden preamp, chcę po prostu "popsuć" dźwięk, zaokrąglić, pobarwić, zlampizować. Ważne, żeby lampy pracowały na HV (high voltage) i żeby to miało w miarę ręce i nogi.
- Czy może ktoś z Kolegów ma coś takiego na oku, jakiś sprawdzony produkt?
- Czy może ktoś z Kolegów ma coś takiego na oku, jakiś sprawdzony produkt?
Zrobiłem sobie taki wg projektu WKWA, gra naprawdę dobrze, co prawda nie gram nim aktualnie bo odkąd kupiłem wzmak w klasie A to na codzień aż za gęsto się robiło, szczególnie w środkowym paśmie dużo wnosi. Początkowo był na Teslach jednak to nie było tak cacy więc włożyłem tam Mullardy E88CC na które się zrujnowałem, no ale jakościowo przepaść.
Obudowę zaadoptowałem z jakiegoś dekodera kablówki.
Załączniki
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Ooo, Panie, super te lampy. Właśnie takie brzmienie mnie interesuje jeśli chodzi o lampy. Nie lubię stylu ciepłej kluchy.
Ps. Masz jeszcze ten preamp?
OO Panie, za same lampy dwa lata temu dałem 6 stówek
Jeszcze jest, nawet nieźle się komponuje jak go okleiłem z przodu srebrną taśmą.
Dorobiłem mu dodatkowo zwieracze źródeł na przekaźnikach więc jak jest wyłączony to sygnał przelatuje bezpośrednio z WE do WY
Załączniki
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Kraft, ale Ty piszesz o przedwzmacniaczu lampowym RIAA, a tu cały czas mowa o buforze lampowym (no, może z jakimś wzmocnieniem liniowym).
Ja akurat się nadziałem na chiński, lampowy wzmak słuchawkowy. Z czystej ciekawości, więc nie mam żalu.
Moim zdaniem, na tego typu produkty szkoda czasu i szkoda pisania.