Olsztyn - Potrzebna pomoc. Uszkodzony H/K PM 650
-
- Gramofon: Kenwood KD-2070
Olsztyn - Potrzebna pomoc. Uszkodzony H/K PM 650
Witam.
Poszukuję osoby która podjęła by się naprawy wzmacniacza Harman/Kardon PM 650.
Awaria wzmacniacza wygląda następująco:Przepalają się ( z nie znanych mi powodów ) dwa z czterech bezpieczników.
Bardzo proszę osoby z Olsztyna lub okolic znające się na elektronice i chcące się zająć tym wzmacniaczem o sygnał.
A może znacie i polecacie jakiś dobry serwis ?
Dziękuję za poświęcony mi czas i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
Poszukuję osoby która podjęła by się naprawy wzmacniacza Harman/Kardon PM 650.
Awaria wzmacniacza wygląda następująco:Przepalają się ( z nie znanych mi powodów ) dwa z czterech bezpieczników.
Bardzo proszę osoby z Olsztyna lub okolic znające się na elektronice i chcące się zająć tym wzmacniaczem o sygnał.
A może znacie i polecacie jakiś dobry serwis ?
Dziękuję za poświęcony mi czas i czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Olsztyn - Potrzebna pomoc. Uszkodzony H/K PM 650
Może odwiedź po prostu jakiś lokalny warsztat RTV?
Usterka brzmi dość konkretnie. Możliwe że naprawa nie będzie opłacalna.
Usterka brzmi dość konkretnie. Możliwe że naprawa nie będzie opłacalna.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To co sugerujesz wydaje się najprostsze i bardzo logiczne ale .Odwiedziłem już 2 warsztaty i w obu dokonano cudu w stylu że wzmacniacz działał max 6 godzin i znów to samo.W jednym serwisie fachowiec zasugerował że mam coś nie tak z kolumnami i nic więcej nie zrobi , w drugim punkcie pan niby naprawił i na odchodne dodał garść bezpieczników na wszelki wypadek.
Nie znam się na elektronice ale mam nadzieję i wydaje mi się że "palenie" dwóch bezpieczników nie zawsze musi oznaczać wielkich problemów.
Nie znam się na elektronice ale mam nadzieję i wydaje mi się że "palenie" dwóch bezpieczników nie zawsze musi oznaczać wielkich problemów.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Swoją drogą - jakie masz kolumny?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- chudy_b
Nie napisałeś które bezpieczniki pali. Pewnie tego nie wiesz. Z opisu wynika mi, że może chodzić o bezpieczniki w zasilaniu końcówek mocy. Jeśli padają po 6 godzinach tzn, że serwis wlutował chińskie malowanki zamiast tranzystorów. A ta garść bezpieczników na drogę to jakiś żart.
Twój główny problem polega na tym, że ten wzmacniacz do szczególnie drogich nie należy. Porządny serwis z pewnością przekroczy jego wartość. Tańszym rozwiązaniem może być kupno innego sprawnego egzemplarza. No chyba że znajdziesz jakiegoś kumpla co Ci to zrobi za flaszkę.
Palenie bezpieczników oznacza zwarcie w układzie. Faktycznie nie musi to oznaczać dużego problemu. Jednak na pewno większy niż wywalenie zdechłej myszy z drutów.
Twój główny problem polega na tym, że ten wzmacniacz do szczególnie drogich nie należy. Porządny serwis z pewnością przekroczy jego wartość. Tańszym rozwiązaniem może być kupno innego sprawnego egzemplarza. No chyba że znajdziesz jakiegoś kumpla co Ci to zrobi za flaszkę.
-
Bezpieczniki pali zawsze dwa środkowe.(są cztery obok siebie).Nie wiem co one zabezpieczają .Mam schemat do tego wzmacniacza ale jest to dla mnie czarna magia,bo się na tym nie znam.Te serwisy w których byłem to tak mnie dobiły że już więcej w ciemno oddawać sprzętu nie chcę.Dla tego zwracam się z prośbą tu na forum z nadzieją że ktoś kogoś poleci dobrego lub zechce zająć się sprzętem (oczywiście nie za darmo).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sensie że bardzo Tobie zależy by to naprawić, nawet jeśli nie będzie to opłacalne (koszt naprawy przekroczy rynkową wartość sprzętu)?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Aż tak to nie. Ale pogodził bym się z wydaniem np. 100 zł za naprawę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bingo

Powodzenia w poszukiwaniach. Nie tylko w Olsztynie ale w ogóle w kraju.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Te bezpieczniki zabezpieczają zasilanie końcówki. Ich spalenie sugeruje uszkodzenie tranzystorów końcowych. Dwie pary na ebay-y kosztują około 40E, ale bez gwarancji że to oryginały. Są tez tańsze, z Chin. Ja bym poszukał współczesnych zamienników Sankena. Byłoby pewniej i taniej. Ale strzelam, że stówkę będą kosztowały same tranzystory. Nie wiadomo co jeszcze padło. Plus ze 2-3 godziny pracy dla DOBREGO serwisanta. To powinno Ci dać pogląd na koszt naprawy. Za stówkę to można budę zdjąć i powiedzieć, PAAANIE, KTO PAAAANU TO TAK SPIER..... Takie życie.
-
Ok.Nie jestem obcykany w cennikach dlatego wydało mi się że 100 to rozsądna kwota.Ale widzę że tyle to na dzień dobry trzeba wydać.No cóż,na razie dziękuję za odpowiedzi ...