SUTy Fidelity Research?
-
SUTy Fidelity Research?
Witam
Czy ktoś miał może okazję posłuchać jakiegoś przedwzmacniacza tej firmy?
Chciałbym spróbować, ale jest kilka modeli i nie wiem, który jest wart uwagi. Myślę o MM/MC
Czy ktoś miał może okazję posłuchać jakiegoś przedwzmacniacza tej firmy?
Chciałbym spróbować, ale jest kilka modeli i nie wiem, który jest wart uwagi. Myślę o MM/MC
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Fidelity Research
Może kolega myli SUTy z preampami?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Rzeczywiście mogę źle rozumieć działanie SUT-a. Wytłumaczcie mi, proszę ten temat.
Przykładowo: model Fidelity Research FRT-4 nie pracuje w torze audio jako przedwzmacniacz? Muszę wpiąć jeszcze dodatkowo preamp phono?
Zainteresowałem się FR z racji posiadanego ramienia FR-54. Kupiłem w ciemno z ciekawości i okazało się, że w mojej konfiguracji gra rewelacyjnie (zdynsansował moje ulubione SME 3009 not improved). Pomyślałem,że może warto zainteresować się jeszcze innymi produktami tej firmy.
Przykładowo: model Fidelity Research FRT-4 nie pracuje w torze audio jako przedwzmacniacz? Muszę wpiąć jeszcze dodatkowo preamp phono?
Zainteresowałem się FR z racji posiadanego ramienia FR-54. Kupiłem w ciemno z ciekawości i okazało się, że w mojej konfiguracji gra rewelacyjnie (zdynsansował moje ulubione SME 3009 not improved). Pomyślałem,że może warto zainteresować się jeszcze innymi produktami tej firmy.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Tak musisz wpiąć pre mm dla wkładek mc.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Znalazłem coś takiego- instrukcja do FRT-4, jako przykład.
Jeżeli znajdę model dla MM/MC (możliwe,że nie ma), to wg instrukcji pracuje jak przedwzmacniacz. Wolę się upewnić.
Oczywiście rozumiem, że dedykowany do wkładek MC nie nadaje się do MM i odwrotnie.
Teraz gram na LAR LPS-1 i jest ok, ale zawsze wato coś wypróbować.
Jeżeli znajdę model dla MM/MC (możliwe,że nie ma), to wg instrukcji pracuje jak przedwzmacniacz. Wolę się upewnić.
Oczywiście rozumiem, że dedykowany do wkładek MC nie nadaje się do MM i odwrotnie.
Teraz gram na LAR LPS-1 i jest ok, ale zawsze wato coś wypróbować.
- Załączniki
-
- frt-4.pdf
- (366.56 KiB) Pobrany 31 razy
-
-
To jest transformator dopasowujący (SUT). Wpinasz do do przedwzmacniacza gramofonowego pracującego w układzie MM. Możesz w FRT 4 wpiąć 3 ramiona jednocześnie (selektor A,B,C) i wybrać wzmocnienie (3,10,30,100ohm) dla wkładki MC lub wybrać żeby przepuszczał sygnał bez wzmocnienia (PASS) z wkładki MM. To nie jest przedwzmacniacz. Każdy SUT działa w ten sam sposób, a jeżeli ma nastaw MM, to oznacza że przepuszcza sygnał bez wzmacniania. Fidelity Research nie produkowało przedwzmacniaczy gramofonowych.
- charliez88
- Gramofon: Luxmany 350 + 300
FR to jedna z topowych marek japonskich z epoki.petro74 pisze: ↑20 paź 2019, 21:53Rzeczywiście mogę źle rozumieć działanie SUT-a. Wytłumaczcie mi, proszę ten temat.
Mogę tylko potwierdzić, że ich SUT, którego miałem okazję słuchać jest kapitalny.
Ramiona, wkładki również zbierają rewelacyjne recenzje.
Mając LAR ŁĄCZYSZ go z tym FRT-4 i jesli masz odrobine szczęścia z dopasowaniem...
... to będziesz wyrwany z butów

(jaką wkładkę masz obecnie?)
Luxmanowe-love: PD 350 | PD 300 | PD 441 | PD 121 | PD 131
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobre ramię i dobry SUT.
A na deser dowiemy się że na końcu wisi jakiś jogurt
A na deser dowiemy się że na końcu wisi jakiś jogurt

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To teraz już wszystko jasne
Na razie jednak mam trochę mało czasu na rozbudowę audio - może w przyszłym roku zaryzykuję z FR, to napiszę jak zagrało.
Odnośnie wkładki, to na razie Ortofon OM30. Próbowałem FR -54 z Shure V15 III, bo takie jeszcze mam "na stanie" ale coś nie zagrało - mimo, że mam dodatkowo najlżeszy headschell FR, nie ta częstotliwosc rezonansowa. Szkoda, bo lubię dźwięk szczurka. Ze SME 3009 - miodzio. Ortofon mimo, że wg mnie klasę niżej, z FR gra świetnie. Z Garrardem i tym FR -54 wszystko jest, zdecydowanie lepiej, niż CD (nawet analogowo grający Marantz CD 73 i Philips CD 960 nie dały rady). Planuję zakup wkładki MC - z LAR na razie też zagra, ale co będzie z FR???. Proszę o ewentualne sugestie

Na razie jednak mam trochę mało czasu na rozbudowę audio - może w przyszłym roku zaryzykuję z FR, to napiszę jak zagrało.
Odnośnie wkładki, to na razie Ortofon OM30. Próbowałem FR -54 z Shure V15 III, bo takie jeszcze mam "na stanie" ale coś nie zagrało - mimo, że mam dodatkowo najlżeszy headschell FR, nie ta częstotliwosc rezonansowa. Szkoda, bo lubię dźwięk szczurka. Ze SME 3009 - miodzio. Ortofon mimo, że wg mnie klasę niżej, z FR gra świetnie. Z Garrardem i tym FR -54 wszystko jest, zdecydowanie lepiej, niż CD (nawet analogowo grający Marantz CD 73 i Philips CD 960 nie dały rady). Planuję zakup wkładki MC - z LAR na razie też zagra, ale co będzie z FR???. Proszę o ewentualne sugestie

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Skoro FR to może jakąś FR ?
Jak się bawić to się bawić
Jak się bawić to się bawić

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobrze gada, choć tania impreza to to nie jest (wkładki MC od FR) 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oj..odczułbym zakup FR w dobrym stanie. Wolę jednak pozostać przy bieżącej produkcji - wydam kasę, nie wiadomo, jak długo zagra i klapa
Powoli wertuję tematy wkładek MC, żeby dodatkowo nie zaśmiecać forum. Jak będę miał konkretne pytania, napiszę we właściwym wątku.
Odnośnie FR - czy Nuda zagra lepiej?

Powoli wertuję tematy wkładek MC, żeby dodatkowo nie zaśmiecać forum. Jak będę miał konkretne pytania, napiszę we właściwym wątku.
Odnośnie FR - czy Nuda zagra lepiej?