Tak naprawde to nic ciekawego. Nie zdeklasowal Manka ale wokale i basik mi podeszly.Wydawaly sie bardziej naturalne. Dobry poczatek. Ale tak naprawde kupilem Yaqina specjalnie pod modyfikacje Les Carpentera, tzw 'LesBox' mod. Kiedys przegladajac jakies forum natrafilem na liczne i pozytywne opinie na temat tego modu i jak tylko pojawila sie okazja zdecydowalem to przetestowac. Skontaktowalem sie z Les'em i po wymianie kilku wiadomosci wyslalem mu chinczyka do modyfikacji. Po kilku dniach mialem sprzet z powrotem. Pojawil sie szeroki usmiech na twarzy

Moze kilka slow o modyfikacji. Nie jestem 'Wielkim Elektronikiem' ale z tego co zrozumialem uklad hybrydowy (buffer) ,zostal zastapiony trzecia lampa. Ponadto zoslaly wymienione kondensatory i kilka innych podzespolow jak i zostal zmodyfikowany caly uklad.
Zainteresowanych odsylam tutaj http://g4cnh.com/public/Putting_'Life'_ ... MS-22B.pdf. Moze kogos zainteresuje i podsunie jakis pomysl, szczegolnie , ze autor ma spore doswiadczenie http://www.g4cnh.com/public/My_career_i ... ronics.pdf
No i teraz to dopiero zagralo! Dzwiekowo to zupelnie inna liga niz moj poprzedni pre-amp, Shiit Mani. Nie chce pisac, ze jest dramatycznie lepiej ale jest wyrazna roznica. Maniek gral dobrze ale ten Yaqin po modyfikacji to jest to! Wszystko sie otworzylo , dzwiek nabral niesamowitej przestrzeni i detalicznosci. Roznica co to orginalnego Yaqina jest radykalna! Wokale sa jeszcze bardziej naturalne i sa doslownie wszedzie. Scena jest olbrzymia. Uzywam pary Tung-Soli i jako output sluzy SVETLANA 'WINGED C'. Nie mam doswiadczenia z lampami ale wydaje mi sie , ze musza sie jeszcze wygrzac troche czasu. Mam jeszcze pare niemieckich RFT NOS,uzywanych, ktore byly dolaczone przy kupnie i na nich jest jeszcze lepiej, Srednie tony brzmia genialnie. Bas jest pelny i gleboki, generalnie wszystko jest na swoim miejscu. W Manku nie podchodzily mi troche wysokie tony. Tutaj jest piekny balans, natura i cieplo. Nie meczy i az chce sie sluchac.
Jak ktos ma Yaqina Ms22B lub Ms23b to zdecydowanie warto, bez modu nie warto moim zdaniem. Z tego co wiem mozna zakupic cala plytke i wlozyc samemu. Pozostaje tylko wywiercenie otworu na trzecia lampe.
To moja pierwsza recenzja wiec moze byc nudno, nie pracuje w salonie audio