Cześć
Kupiłem niedawno do biura wzmacniacz Cambridge Audio A5 + Preamp NAD PP 2i. Przy oakzji trafiła się okazja i złapałem jeszcze Rotela z wbudowanym preampem.
I tak na rotelu wszystko gra równo i potrafi zagrać głośno, a przypadku CA + NAD muzyka z gramofonu jest wyraźnie cichsza niż z CD (powiedziałbym że o połowę). Oczywiście to nie jest to co bezpośrednie podłączenie gramofonu do wzmacniacza przez AUX, ale wciąż za cicho.
Czy ktoś podpowie jaka może być przyczyna?
Przyczyna niskiej głośności przy zewnętrznym preampie?
- PLMaciej
- Gramofon: Sony PS-22
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Przyczyna niskiej głośności przy zewnętrznym preampie?
Generalnie rzadko się zdarza by sygnał z preampa gramofonowego miał równy poziom głośności co z innych urządzeń liniowych.
Jeśli udało Ci się coś takiego osiągnąć na Rotelu to brawo.
Stricte techniczna. Inny gain, czułość wejścia w preampie, napięcie na wyjściu, itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- PLMaciej
- Gramofon: Sony PS-22
Czyli po prostu taki urok tej konfiguracji?
W rotelu mam preamp zintegrowany. To samo mam w głównym sprzęcie w domu (denon pma1500r). Tam gdzie mam wbudowany przedwzmacniacz głośność jest dość równa. Przy zewnętrznym takie spokojne słuchanie przy pracy wymaga odkręcenia potencjometru na 50%.
W rotelu mam preamp zintegrowany. To samo mam w głównym sprzęcie w domu (denon pma1500r). Tam gdzie mam wbudowany przedwzmacniacz głośność jest dość równa. Przy zewnętrznym takie spokojne słuchanie przy pracy wymaga odkręcenia potencjometru na 50%.
-
Nadzina ma wzmocnienie dla MMek 35dB co daje x56. Stąd też jeśli np masz wkładkę dającą 5mV (0,005V) to na jego wyjściu będzie 0,28V (1kHz).
Z kolei z preampa, która ma 'standardowe' 40dB wzmocnienia czyli x100 będziesz miał 0,5V.
Jak widać prawie dwukrotna różnica w poziomach.
Dla pre phono z 45dB wzmocnienia (ok. x177) będziesz miał 0,885V.
Z kolei z preampa, która ma 'standardowe' 40dB wzmocnienia czyli x100 będziesz miał 0,5V.
Jak widać prawie dwukrotna różnica w poziomach.
Dla pre phono z 45dB wzmocnienia (ok. x177) będziesz miał 0,885V.