Ważne pytanie o wzmacniacz - wymienione części

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
mario78

Post autor: mario78 »

Sorry ze zakładam nowy temat, moze póżniej go usuniecie....ale mam szybkie pytanie . Czy jak wiekowy wzmacniacz/amplituner miał wymieniane końcówki mocy,to jest jego atutem czy wadą. Napiszę ze nie wiadomo jakie te końcówki mocy zastosowano.
Wyjaśnijcie mi to proszę...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

mario78 pisze:Czy jak wiekowy wzmacniacz/amplituner miał wymieniane końcówki mocy,to jest jego atutem czy wadą.
To zależy czy końcówki mocy zostały wymienione na oryginalne części czy też "jakieś".
Jeśli to drugie no to pozostaje pytanie czy wymieniono starą część na coś lepszego czy coś gorszego od oryginału.

Tak czy siak, nieoryginalna końcówka mocy wpływa tutaj dość drastycznie na zmianę brzmienia wzmacniacza. Czy to atut czy zaleta? Zależy od ucha :)
mario78 pisze:Napiszę ze nie wiadomo jakie te końcówki mocy zastosowano.
Wystarczy na nie spojrzeć. Powinny mieć jakieś oznaczenia :)

Ogółem jak mamy do czynienia z dość popularnym sprzętem to można spróbować się dowiedzieć jakie tam siedziały oryginalne końcówki, a następnie porównać tą informację z stanem faktycznym :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Ważne pytanie o wzmacniacz - wymienione części

Post autor: JacK »

mario78 pisze:Sorry ze zakładam nowy temat, moze póżniej go usuniecie....ale mam szybkie pytanie . Czy jak wiekowy wzmacniacz/amplituner miał wymieniane końcówki mocy,to jest jego atutem czy wadą. Napiszę ze nie wiadomo jakie te końcówki mocy zastosowano.
Wyjaśnijcie mi to proszę...
Ja bym się tym specjalnie nie przejmował bo trzeba założyć że starych używanych sprzętów w stanie dziewiczym po prostu nie ma. Wszystkie były mniej lub bardziej grzebane. Jeżeli ktoś się przyznał że robił końcówkę czyli prawdopodobnie wymienił scalaki lub tranzystory w stopniu końcowym to przynajmniej wiadomo że chce być uczciwym przedstawiając faktyczny obraz sytuacji. Poza tym można zgodzić się z Wojtkiem.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

JacK pisze:bo trzeba założyć że starych używanych sprzętów w stanie dziewiczym po prostu nie ma. Wszystkie były mniej lub bardziej grzebane.
Kiepskie założenie :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Z punktu widzenia kupujących kiepskie , jednak prawdziwe. Warto o tym wiedzieć. Bajkopisarzy handlujących elektroniczną starzyzną w tym kraju mamy wyjątkowo dużo.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Założenie kiepskie, bo zazwyczaj nieprawdziwe. Wiadomo, zdarzają się "grzebane" sprzęty, ale nie można zakładać, że to dotyczy każdego.
Nie warto wiedzieć nieprawdy. A tym bardziej nie warto generalizować JacK.
To nie są używane samochody :)

Za to wyjątkiem jest nasze polskie audio. Ze świecą szukać nierobionego Radmora bądź nieprzerobionych Tonsili, ale to akurat jest zrozumiałe.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK

Wojtek pisze: Wiadomo, zdarzają się "grzebane" sprzęty, ale nie można zakładać, że to dotyczy każdego.
Lepiej tak założyć aby po zakupie uniknąć rozczarowań. Jeżeli po zakupie okaże się że trzeba do sprzętu dołożyć bo konieczne są naprawy to trzeba się na to wcześniej przygotować. Jeżeli natomiast mamy duże szczęście i faktycznie trafiliśmy sprzęt dobry to tylko lepiej bo można kasę przeznaczyć np. na nowe płyty. Najgorzej mają takie osoby które ciułały sobie grosz i wreszcie coś kupiły, a to nie działa jak powinno. Niestety ta opcja jest najczęstsza bo tacy ludzie kupują te "świetne" okazje. Handlarze głupi nie są doskonale wiedzą jak tanio odpicować sprzęt. Generalizować trzeba bo proceder jest nagminny. My się Wojtku w tej kwestii niedogadamy.
mario78

Wojtek pisze:Wystarczy na nie spojrzeć. Powinny mieć jakieś oznaczenia
Jak gościowi wytłumaczyć gdzie ma spojrzeć ,aby odczytał te oznaczenia?

Aukcja grzecznościowa, facet nie ma pojęcia ,a właściciel nieosiągalny...ja sam nie wiem gdzie jest ta końcówka mocy ,w końcówce mocy tzn wzmacniaczu...chodzi o ITT 8033
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

mario78 pisze:Aukcja grzecznościowa, facet nie ma pojęcia ,a właściciel nieosiągalny
Jak też tak miałem - aukcja grzecznościowa, właściciel nieosiągalny - przy zakupie gramofonu (moja pierwsza próba zakupu tego sprzętu na allegro). Sprzęt "funkiel nówka nie śmigana" a okazało się inaczej. Ja radzę unikać takich okazji.
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

mario78 pisze:Aukcja grzecznościowa, facet nie ma pojęcia ,a właściciel nieosiągalny...ja sam nie wiem gdzie jest ta końcówka mocy ,w końcówce mocy tzn wzmacniaczu...chodzi o ITT 8033
Aaa to taka sytuacja jest. To Ci powiem tak: nawet jeśli facetowi by się chciało otwierać budę i poszukać w wzmacniaczu końcówki mocy i odczytać jakiekolwiek oznaczenia to i tak co to zmieni? Tak czy siak nie będziemy w stanie powiedzieć czy to dobrze czy to źle, bo kto wie jak to brzmi w takiej konfiguracji i jak to się ma w praktyce w zestawieniu do oryginału?

Przynajmniej w tym przypadku masz pewność, że sprawa dotyczy naprawianego/grzebanego sprzętu :)

Krótko mówiąc, ryzyk fizyk, nie ma za bardzo co kombinować. Albo przełykasz ślinę i bierzesz, bo faktycznie jest jednak duża szansa, że będziesz z zakupu zadowolony albo odpuszczasz i szukasz dalej.
Wsparcie finansowe forum
mario78

Awatar użytkownika
JacK

Pochwal się za jakiś czas czy ten zakup był udany.
mario78

Ampli już u mnie w domu.
Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem . Wszystko gra jak na moje ucho pięknie .

Jak wiecie (czy nie wiecie) posiadam teraz dwa takie same wzmacniacze ITT8033.

Więc w następnej kolejności pościągałem pokrywy z obu i szukałem różnicy , bo ten ''nowy '' przecież grzebany .

Mam nadzieje ze coś z tego zrozumiecie i mnie uświadomicie jaka lipę kupiłem .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

mario78

No i co panowie z tymi końcówkami mocy , dobrze ''grzebany '' sprzęt kupiłem.??
Awatar użytkownika
JacK

mario78 pisze:Ampli już u mnie w domu.
Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem . Wszystko gra jak na moje ucho pięknie .
Najważniejsze że jesteś z nowego wzmaka zadowolony. Po co dumać nad wymienionymi kondami jak wszystko pięknie gra.
ODPOWIEDZ