A to inna inszość
Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
-
nostrim
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
Do listwy bo gniazda na ścianie mam zastawione szafą.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja również należę do kościoła listwowego.
Innych wyznań zasilających nie uznaję.
Jak wiadomo, w piekle jest specjalne miejsce dla nikczemników co wpinają wzmacniacz do ściany.
Cały ten wątek jest z jednej strony zabawny ("od korzenia" bym powiedział), a jednocześnie pouczający dzięki pełnej kulturce szanownych dyskutantów
Innych wyznań zasilających nie uznaję.
Jak wiadomo, w piekle jest specjalne miejsce dla nikczemników co wpinają wzmacniacz do ściany.
Cały ten wątek jest z jednej strony zabawny ("od korzenia" bym powiedział), a jednocześnie pouczający dzięki pełnej kulturce szanownych dyskutantów
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Rudinho
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Jak parę lat temu w rzeszowskim Nautilusie kupowałem kolumny i pojechałem ze swoim wzmacniaczem na odsłuchy to pan z Nautilusa przekazał mi wiedzę tajemną, że wpinając kabel zasilający wzmacniacza bezpośrednio w gniazdko uzyskuje się lepsze (cokolwiek by to nie znaczyło) "basy".
Przez jakiś czas miałem tak wpięte, potem dorobiłem się porządnej listwy i mam w nią wpięte wszystko oprócz magnetofonu, dla którego brakło miejsca. Różnicy w "basach" nie usłyszałem ale ja w ogóle ostatnio coraz mniej różnic słyszę
Przez jakiś czas miałem tak wpięte, potem dorobiłem się porządnej listwy i mam w nią wpięte wszystko oprócz magnetofonu, dla którego brakło miejsca. Różnicy w "basach" nie usłyszałem ale ja w ogóle ostatnio coraz mniej różnic słyszę
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Pamiętam z przed kilku lat demonstrację na Audioshow chyba jeszcze w Bristolu. Wypasiony system, wszystkie kable grube na ile się da. Kabel power grubości dwa razy większej niż standardowy trzonek szpadla. Wychodził sobie spokojnie za zasłonkę, a za zasłonką był wpięty do najbardziej lichej, podstawowej, białej listwy z Castoramy z kablem jak z lampki nocnej Niestety pyton był za krótki żeby dosięgnąć gniazdka w dużym pomieszczeniu. A grało fantastycznie. Można sobie spekulować o ile lepiej by grało wpięte do ściany lub bardziej reprezentacyjnej listwy
.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bacek, to grało dobrze właśnie dzięki tej taniej listwie z Castoramy 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
Rudinho pisze: ↑31 paź 2025, 10:41pan z Nautilusa przekazał mi wiedzę tajemną, że wpinając kabel zasilający wzmacniacza bezpośrednio w gniazdko uzyskuje się lepsze (cokolwiek by to nie znaczyło) "basy".
Słowa Einsteina o ludzkiej głupocie są dzisiaj bardziej aktualne niż kiedykolwiek.Bacek pisze: ↑31 paź 2025, 11:19Kabel power grubości dwa razy większej niż standardowy trzonek szpadla.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Tu chodzi o to, że w skrajnych sytuacjach taka listwa może być nie wystarczająco wydajna prądowo (przez analogię, aby akumulator oszczędzić, do niektórych wypasionych energetycznie systemów audio samochodowych daje się olbrzymie kondensatory). Ale to raczej teoretyczna sytuacja, bo nikt normalny nie zasili dużego wzmacniacza z kabla od lampki ted. Bo się po prostu kabel sfajczy...Obywatel pisze: ↑31 paź 2025, 15:14Rudinho pisze: ↑31 paź 2025, 10:41pan z Nautilusa przekazał mi wiedzę tajemną, że wpinając kabel zasilający wzmacniacza bezpośrednio w gniazdko uzyskuje się lepsze (cokolwiek by to nie znaczyło) "basy".Słowa Einsteina o ludzkiej głupocie są dzisiaj bardziej aktualne niż kiedykolwiek.Bacek pisze: ↑31 paź 2025, 11:19Kabel power grubości dwa razy większej niż standardowy trzonek szpadla.
- Obywatel
Nie istnieją domowe systemy audio, które wymagałyby większego przekroju kabla zasilającego niż standardowy przedłużacz do lampki nocnej
Dla żyły 1,5mm2 przy 230V obciążalność to ~15 A ~3,5 kW
Nie popadajmy w paranoję 
- Dario Antonio
- Gramofon: Akai AP-100c
Uważam, że zasilanie trzeba właśnie puścić przez jaja, bo wtedy różnica jest odczuwalna.
Najlepiej
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Taki skecz:
Przychodzi kumpel laik do audiofila. Ten zaprasza gościa do swojej jaskini. Laik rozgląda się z zaciekawieniem:
- Ty, co to za rura wychodzi ze ściany do tego grzejnika na regale?
- Tą rurką płynie gaz.
- Aha.
(śmiech)
Przychodzi kumpel laik do audiofila. Ten zaprasza gościa do swojej jaskini. Laik rozgląda się z zaciekawieniem:
- Ty, co to za rura wychodzi ze ściany do tego grzejnika na regale?
- Tą rurką płynie gaz.
- Aha.
(śmiech)