Harman Kardon PM645 - lewy kanał znika
- chudy_b
A nie masz kolegi z zewnętrznym pre do pożyczenia? Nie chce mi się wierzyć, że padł wewnętrzny pre w wyniku psikania kontaktem
- krisu
Niestety moi koledzy raczej nie mają zestawów audio, ani wzmacniaczy ani przedwzmacniaczy. Chyba, że ktoś na forum jest z Krakowa i mógłby pożyczyć pre 
Też mi się to wydaje dziwne, bo w okolicach preampa nic nie dotykałem. Z serwisówki wynika, że ścieżka wygląda tak phono -> preamp -> selektor wejść. Gdyby preamp nie działał to dźwięk i tak by przez niego przechodził?
A gdyby jakimś cudem napsikanie sprayem koło selektora połączyło ścieżki phono i tape to czy wtedy nie byłoby słychać gramofonu na pozostałych wejściach?

Też mi się to wydaje dziwne, bo w okolicach preampa nic nie dotykałem. Z serwisówki wynika, że ścieżka wygląda tak phono -> preamp -> selektor wejść. Gdyby preamp nie działał to dźwięk i tak by przez niego przechodził?
A gdyby jakimś cudem napsikanie sprayem koło selektora połączyło ścieżki phono i tape to czy wtedy nie byłoby słychać gramofonu na pozostałych wejściach?
- chudy_b
No to jest ten nieprawdopodobny scenariusz, który próbowałem wykluczyć. Wepnij gramofon w PHONO, i kręć selektorem. Gra na czymś innym niż PHONO na selektorze? Nawet cicho?krisu pisze:A gdyby jakimś cudem napsikanie sprayem koło selektora połączyło ścieżki phono i tape to czy wtedy nie byłoby słychać gramofonu na pozostałych wejściach?
- krisu
Na tape słychać bardzo cicho muzykę. Volume na maxa, selektor wejść na phono, a drugi selektor (tape monitor) na tape 1 lub tape 2.
Gałkę tape też potraktowałem wtedy sprayem.
Na wejściu tuner i cd cisza (jedynie delikatny szum)
Gałkę tape też potraktowałem wtedy sprayem.
Na wejściu tuner i cd cisza (jedynie delikatny szum)
- chudy_b
Ty mi powiedz jedno, zanim zacząłeś grzebać, to gramofon jakoś grał? Jednym kanałem ale grał?
- krisu
Tak, grał bardzo dobrze.
Kanał włączał się jak kręciłem selektorem wejść albo gałką tape monitor, dlatego obydwa spsikałem.
// edit
Gdy dźwięk włączę na wejsciu CD to też go słychać na tape. Może jeszcze raz spsikać ten tape monitor sprayem?
Kanał włączał się jak kręciłem selektorem wejść albo gałką tape monitor, dlatego obydwa spsikałem.
// edit
Gdy dźwięk włączę na wejsciu CD to też go słychać na tape. Może jeszcze raz spsikać ten tape monitor sprayem?

- chudy_b
Rozwalenie pre inną metodą niż młotkiem wydaje mi się mało prawdopodobne. Z drugiej strony szukanie uszkodzenia po stronie gramofonu też wydaje się mało celowe.
- chudy_b
- krisu
No to nie wiem czy mogę jeszcze coś zrobić oprócz pójścia jutro do serwisu?
- chudy_b
A wyślesz mi go? Nie gwaratuję skutecznej naprawy, ale Twoje koszty to tylko przesyłka.
- krisu
A skąd jesteś? Przejdę się tak czy siak jutro do serwisu zobaczę co powiedzą
- chudy_b
Warszawa, Uważaj co powiedzą w serwisie, Twoje uszkodzenie nie jest proste.
- chudy_b
Koledzy z elektrody mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.
Potrafisz zlokalizować płytkę pre? Powinna być po prawej stronie patrząc od przodu. Ma oznaczenie PCB-3. Serwisówka jest strasznie kiepsko zeskanowana, więc trochę muszę się domyślać. Prawdopodobnie wychodzą z niej dwie albo trzy wiązki przewodów. Wiązki sygnałowe nas nie interesują, tu chyba jest wszystko OK. Sprawdź wiązkę zasilania. Będzie miała chyba tylko dwa przewody i bedzie drugim końcem wpięta do zasilacza (do płyty głównej). Sprawdź czy wtyczki są docisnięte, ewentualnie wypnij je i potraktuj LEKKO kontaktem. Możesz sprawdzić czy jest napięcie zasilające na płytce pre. Niestety nie wiadomo jaką powinno mieć wartość, bo na skanie g..widać.
EDIT:
Znalazłem fajne zdjęcie tego pre. Oznaczyłem o którą wiązkę mi chodzi. Jednak są trzy przewody. W serwisówce tak jak pisałem nic nie widać, ale wydaje mi się, że zewnętrzne przewody to plusy do zasilania dwóch kanałów, a środek to masa.
Potrafisz zlokalizować płytkę pre? Powinna być po prawej stronie patrząc od przodu. Ma oznaczenie PCB-3. Serwisówka jest strasznie kiepsko zeskanowana, więc trochę muszę się domyślać. Prawdopodobnie wychodzą z niej dwie albo trzy wiązki przewodów. Wiązki sygnałowe nas nie interesują, tu chyba jest wszystko OK. Sprawdź wiązkę zasilania. Będzie miała chyba tylko dwa przewody i bedzie drugim końcem wpięta do zasilacza (do płyty głównej). Sprawdź czy wtyczki są docisnięte, ewentualnie wypnij je i potraktuj LEKKO kontaktem. Możesz sprawdzić czy jest napięcie zasilające na płytce pre. Niestety nie wiadomo jaką powinno mieć wartość, bo na skanie g..widać.
EDIT:
Znalazłem fajne zdjęcie tego pre. Oznaczyłem o którą wiązkę mi chodzi. Jednak są trzy przewody. W serwisówce tak jak pisałem nic nie widać, ale wydaje mi się, że zewnętrzne przewody to plusy do zasilania dwóch kanałów, a środek to masa.
- krisu
chudy_b, szkoda że dopiero teraz zauważyłem tego posta 
W serwisie stwierdzili, że padło zasilanie przedwzmacniacza. Naprawa 90 zł, więc nie aż tak dużo i zostawiłem. Ponoć spaliły się jakieś elementy i trzeba je było wymienić.

W serwisie stwierdzili, że padło zasilanie przedwzmacniacza. Naprawa 90 zł, więc nie aż tak dużo i zostawiłem. Ponoć spaliły się jakieś elementy i trzeba je było wymienić.
- chudy_b
Śmiem wątpić. Obstawiam wysunięte wtyczki. No ale teraz to już po temacie.krisu pisze:Ponoć spaliły się jakieś elementy i trzeba je było wymienić.