Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Re: Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?

Post autor: Myszor »

nostrim pisze:
12 paź 2025, 16:21
ciekawa dyskusja
Co tu dyskutować. Listwa, jak napisał Bacek, ma za zadanie zasilać. Mam dwa gniazdka za szafką a siedem urządzeń więc listwa jest bardzo wygodna.
A że ma zabezpieczenia przepięciowe i filtr to już bonus. Mniej zakłóceń. Warto mieć porządną listwę a nie jakieś chińskie gówno co się spali i zwarcie zrobi.
Ale jak ktoś pisze że listwa poprawi ci dźwięk, poszerzy scenę, doda głębi i dynamiki itp. to to już jest ezoteryka dla mnie (choć przyznam kiedyś się tym fascynowałem zanim ogarnąłem że to ściema).
Przy kondycjonerach taka magia to już płynie szerokim strumieniem. Pass Labs w instrukcjach pre i wzmacniaczy pisze wyraźnie by NIE używać kondycjonerów i podłączać sprzęt prosto do gniazdka kablem. Najlepiej takim co przewodzi prąd :lol:
Są też "audiofilskie" gniazdka sieciowe a nawet bezpieczniki. Na wszystkim można zarobić.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

dale pisze:
12 paź 2025, 14:20
Jak potrzebujesz, weź sobie listwę komputerową z racka, ma zabezpieczenia, solidne kable i dobre styki.
Mareczku ale najpierw czytamy wątek od początku, potem doradzamy. Kolega napisał wyraźnie, że już ma Taga PF-600.

Poza tym zapytał tylko grzecznie "Panowie w ścianę czy w listwę", a tu już zeszło na kable i kondycjonery :lol: .. ojajebię chłopaki litości Q!
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

To ja odpowiem bardziej rzeczowo. Jeżeli listwa ma jakieś filtry co potencjalnie może jakoś zmieniać nawet minimalnie potencjał masy to wszystko wpinał bym w listwę, szczególnie jeżeli gdzieś w torze jest gramofon.
Jak listwa to tylko gniazdka to może być i ściana.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2025, 09:51 przez Bacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

darkman pisze:
12 paź 2025, 18:38
dale pisze:
12 paź 2025, 14:20
Jak potrzebujesz, weź sobie listwę komputerową z racka, ma zabezpieczenia, solidne kable i dobre styki.
Mareczku ale najpierw czytamy wątek od początku, potem doradzamy. Kolega napisał wyraźnie, że już ma Taga PF-600.

Poza tym zapytał tylko grzecznie "Panowie w ścianę czy w listwę", a tu już zeszło na kable i kondycjonery :lol: .. ojajebię chłopaki litości Q!
No właśnie dlatego napisałem, co napisałem. W rozwinięciu, jeśli nie w ścianę, to w porządną listwę do racka, Tagę miałem w rękach, widziałem środek. Fajnie wpisuje się w nurt audiofilskości. Ja jednak wolę rozwiązania pewne.
Reszta dyskusji wynikała pewnie z tego, że nie wiemy czy są jakieś przeciwwskazania dla bezpośredniego podłączenia.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

dale pisze:
12 paź 2025, 21:04
Tagę miałem w rękach, widziałem środek. Fajnie wpisuje się w nurt audiofilskości.
Iiiii, a co w niej audiofilskiego?? Listwa jak listwa, bardzo dobra i tyle. W rękach to nie miewam, bo jest w torze, a nawet dwie PF-600 i druga PF 400, dobrze wykonane i robią. W swojej cenie super.
Mam również bloker Tomanek DCBI,
którego zadaniem jest eliminacja niepożądanej składowej stałej napięcia zasilającego 230V. Składowa stała jest wszechobecnym zjawiskiem powodowanym głównie przez urządzenia impulsowe (np. zasilacze impulsowe) oraz wszelkiego rodzaju przetwornice. W domowych warunkach źródłem tego zjawiska mogą być np. pralka automatyczna, wewnętrzne zasilacze telewizorów, ładowarki do telefonów, zasilacze komputerów i laptopów itp.
Składowa stała ma negatywny wpływ na transformatory w urządzeniach audio – powoduje przemagnesowanie ich rdzenia, co niesie za sobą znaczny wzrost głośności ich pracy (tzw. buczenie).. itd..
dale pisze:
12 paź 2025, 21:04
No właśnie dlatego napisałem, co napisałem.
No to słabo wyszło, jednak :) bo jakoś bez sensu lub nie udało mi się go odczytać.
Chyba, że chodzi o:
Niezmąconą pewność własnego osądu, :D to wówczas rozumiem, a cytat zaczerpnąłem z napierdalanki linkowanej przez Pawła.
Awatar użytkownika
dale

darkman pisze:
13 paź 2025, 08:31
Iiiii, a co w niej audiofilskiego?? Listwa jak listwa, bardzo dobra i tyle. W rękach to nie miewam, bo jest w torze, a nawet dwie PF-600 i druga PF 400, dobrze wykonane i robią. W swojej cenie super.
Co prawda offtop, ale niech tam :) Jak by co Szef wytnie, przeniesie i zruga...
Taga kosztuje ponad 400 PLN, za to dostajemy fajną obudowę aluminiową, 4 gniazda filtrowane jednym, wspólnym filtrem podstawowym (cena lepszego filtra to ok 40 PLN), dwa nie filtrowane, plus średnio potrzebny wskaźnik napięcia i fazy. Maks. 2500W. Dlatego twierdzę (tak, ja osobiście, moim zdaniem :) ) że to się wpisuje w nurt audiofilskości - bardziej wygląda, bo działa jak lepszy rozgałęźnik :) - oczywiście w stosunku do ceny...
Bo np. listwa rack (z pamięci piszę bo wczoraj sprawdzałem) na 8 gniazdek schuco (chyba tak się to pisze), z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym i wyłącznikiem kosztuje poniżej 100 PLN. I wytrzymuje 3500W. na jej bazie można w cenie takiej Tagi zrobić 8 niezależnych gniazdek, każde z osobna filtracją.
Chociaż, ta filtracja jest i tak u mnie zbędna (a pewnie też u Ciebie) bo preamp Ahaji ma bardzo rozbudowane filtry na zasilaniu, wzmacniacz Missego, dodatkowo zmodyfikowany, również ma doskonałą filtrację a DAC nie odstaje od nich na krok. Więc, u mnie był by to kwiatek do kożucha.
Co nie zmienia faktu że sam mam kilka takich drobiazgów - typu tej listwy :) Ale hobby ma dawać fun.
ps. niezmącona pewność osądu przychodzi z czasem, tak jak pewność, że więcej się może niż musi :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

dale pisze:
13 paź 2025, 10:19
na jej bazie można w cenie takiej Tagi zrobić 8 niezależnych gniazdek, każde z osobna filtracją.
A no nie, zrobić to można na jej bazie wyrzutnię pocisków Hamars i drona Shahed. Tylko po H?
Oj zła Taga, bardzo zła :lol: No ale kto bogatemu zabroni i co komu do domu, jak chałpa nie jego? Dodam tylko, że mamy już temat o Taga. Obszerny.

W kontekście trzymania się tematu "nie mam to się wypowiem, bo przeczytałem w internecie i widziałem zdjęcia" przypomnę dwa dogmaty znanego i cenionego forumowego myśliciela, Blispx'a, bo zawsze aktualne:
dogmat 1:
1st press fajny jest!
dogmat 2:
a kto kurwa powiedział, że płyta w stanie F nie gra?

i to by było na tyle. :roll:
Awatar użytkownika
Bacek

Zła, nie zła, punkt widzenia itp. Solidnie (mechanicznie) zrobiona i podstawowy filtr i tyle. (to chyba PF-1000) Listwa jak listwa. O cenach nie dyskutuję bo też zdarzało mi się puścić trochę kasy na "ładne" rzeczy.
Załączniki
TAGA.png
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

Pytanie lamerskie: czy wyłącznik różnicowoprądowy zabezpieczy przed składową stałą, jeśli taka składowa powstanie już wewnątrz chronionego obwodu?
Awatar użytkownika
dale

darkman pisze:
13 paź 2025, 11:15
"nie mam to się wypowiem, bo przeczytałem w internecie i widziałem zdjęcia"
Miałem w rękach, znam ten filtr. Dlatego się wypowiem. (Ta, którą miałem w rękach miała nieco inaczej zagospodarowane przewody)
Rozumiem że dogmaty popierasz? Pytam, bo odkryłem uroki zakupów na Discorg, zwłaszcza z Japonii, no i to by mi ułatwiało wybory :)
Awatar użytkownika
pavlos

pavlos pisze:
13 paź 2025, 12:28
Pytanie lamerskie: czy wyłącznik różnicowoprądowy zabezpieczy przed składową stałą, jeśli taka składowa powstanie już wewnątrz chronionego obwodu?
Nie chroni. Zapytałem ChatGPT.
Dziękuję za odpowiedź. :ugeek:
Awatar użytkownika
Bacek

Różnicowo prądowy chroni głównie ludzi przed prądem który wycieka sobie gdzieś poza sieć potencjalnie przez człowieka po środku.
Awatar użytkownika
Bacek

A tu na tych kabelkach to nie wygląda tak że jedna strona (czyli cztery dolne gniazdka) idzie przez filtr a druga "direct" ze ściany?

No tak, tak faktycznie jest i w 600 to samo
Załączniki
Zrzut ekranu 2025-10-13 132101.png
Zrzut ekranu 2025-10-13 132101.png (9.04 KiB) Przejrzano 112 razy
nostrim

Post autor: nostrim »

Znalazłem jeszcze takie coś. Wklejam jako ciekawostkę.
Nie znam tej firmy. Tylko dlaczego ta listwa taka droga ?
https://www.conrad.pl/pl/p/listwa-zasil ... 35180.html
Awatar użytkownika
pavlos

nostrim pisze:
13 paź 2025, 16:33
Znalazłem jeszcze takie coś. Wklejam jako ciekawostkę.
Nie znam tej firmy. Tylko dlaczego ta listwa taka droga ?
https://www.conrad.pl/pl/p/listwa-zasil ... 35180.html
No właśnie, taka droga, a na dodatek
Leczenie antybakteryjne: nie
:lol:
ODPOWIEDZ