Przedwzmacniacz dziwnie/niedziwnie się zachowuje?
-
Tu masz fotę wkładki, to jest sama wkładka.https://www.topkaufmunich.com/mobile/sm ... tks45e.jpg Przewody są przylutowane do spodow blaszek ktorych zasadnicza część jest po górnej stronie wkładki. I te blaszki stykają się z blaszkami w headshellu z którego wkładkę się po prostu wyciąga i wklada dziecinnie prosto bez śrubek kalibracji itp... to jest właśnie ten dualowy patent
- chudy_b
No i tak to powinno wyglądać. Przewód przylutowany jest do wtyku, a wtyk założony na pin wkładki. Jesli Twoje są porwane, kup te z linku który Ci podałem lub podobne. Naprawa starych jest możliwa, ale upierdliwa. Ja się w naprawy nie bawiłem, kupowałem nowe. Inwestowanie w droższe przewody super hiper, moim zdaniem nie ma sensu.
-
Re: Przedwzmacniacz dziwnie/niedziwnie się zachowuje?
Nadal mnie nie rozumiesz, nota bene dzięki za cierpliwość
. Wtyk jest ok tylko drugi koniec kabla jest przylutowany do góry wkładki i tam wlasnie mi sie ten kablik upier... niczył. .z headshella nie wystaje ani pół kabla jak wyciągnę wkładkę to razem z wtykami/pinami i kablami.na zdjęciu to miejsce lutów jest rozmazane.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może zrób jak człowiek własne zdjęcie zamiast posiłkować się znaleziskami, które nie obrazują problemu?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Zrobiłbym ale każde wyciągnięcie wkładki grozi zniszczeniem mojego misternego obwiniecia kabli peseta zegarmistrzowska wokół resztek lutu 
tu dosyć dokładnie widać gdzie kable są lutowanie. Podkreślam to jest fota samej wkładki https://www.topkaufmunich.com/mobile/sm ... itlich.jpg

tu dosyć dokładnie widać gdzie kable są lutowanie. Podkreślam to jest fota samej wkładki https://www.topkaufmunich.com/mobile/sm ... itlich.jpg
- chudy_b
Ja mam wrażenie że źle nazywasz elementy. Mylisz wkładkę z headshelem. Nie jestem pewien. Co innego piszesz, co innego pokazujesz.
-
Pokazuje juz kolejny raz sama wkładkę dokładnie tak wygląda. I nie mylę headshella z wkładką. Po prostu ta wkładka jest taka dziwna i tyle.
-
http://www.pickupnaalden.com/element_de ... _6885_3282 tu masz wyraźne foty wkładki. Jakbym wyciągnął swoją wkładkę na biurko to dokładnie tak wygląda. Całe to ustrojstwo wkłada się do headshella. Na fotach tylko wkładka
- chudy_b
OK, DUAL i jego wynalazki nie są moją mocną stroną. To co pokazałeś moim zdaniem, to wkładka włożona w jakiś adapter. Na zdjęciu widać wtyki skierowane w kierunku igły. Z drugiej strony są pewnie przylutowane do tego adaptera. Lutowanie z tej strony nie jest problemem.
-
No właśnie to nie adapter tak wygląda ta wkładka jest nierozbieralna . Wkładka waży 2.5 grama podczas gdy podobnie wyglądający ortofon bez tego jak to nazwałes jakby adaptera waży 5 gram. To cała dziwaczne konstrukcja. A kablik jest urwany przy tym jakby adapterze idąc za Twoja nomenklatura 

- chudy_b
Wylogowuję się z tej dyskusji. Nie znam się na Dualach jak napisałem. Pisząc, że nie powinno się lutować przewodów do wkładki, miałem na myśli połączenie które na Twoich zdjęciach jest zrobione przy pomocy wtyków i tam nie masz problemów. W innych miejscach lutuj sobie do woli.
-
Tak czy inaczej dziękuje za pomoc i poświęcony czas.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak na serio to sama wkładka wygląda tak: http://dual.pytalhost.eu/systeme/ulm40-01.jpg
To co jest przymocowane na dachu wkładki to tzw. półkoszyk umożliwiający montaż na Dualowym ramieniu. To nie jest jeden element, tylko dwa.
Gdyby było inaczej, patent z kabelkami i wtykami byłby mocno głupim ruchem ze strony inżynierów Duala.
Zrobiliby połączenie faktycznie na stałe i koniec, a tak to pozostaje możliwość wymiany samej wkładki bez półkoszyka.
Kabelki są przylutowane po stronie półkoszyka, tak jest fabrycznie. Po stronie wkładki są wtyki. Ów przewody są integralną częścią półkoszyka, nie wkładki.
Jeśli uszkodziłeś wtyki to powinieneś przerwać kabelek i dolutować nowy wtyk, zamiast kombinować z jakąś prowizorką przy bolcach wkładki.
Sama wkładka to Dual ULM xx. TKS to symbol kombinacji półkoszyka z wkładką.
To co jest przymocowane na dachu wkładki to tzw. półkoszyk umożliwiający montaż na Dualowym ramieniu. To nie jest jeden element, tylko dwa.
Gdyby było inaczej, patent z kabelkami i wtykami byłby mocno głupim ruchem ze strony inżynierów Duala.
Zrobiliby połączenie faktycznie na stałe i koniec, a tak to pozostaje możliwość wymiany samej wkładki bez półkoszyka.
Kabelki są przylutowane po stronie półkoszyka, tak jest fabrycznie. Po stronie wkładki są wtyki. Ów przewody są integralną częścią półkoszyka, nie wkładki.
Jeśli uszkodziłeś wtyki to powinieneś przerwać kabelek i dolutować nowy wtyk, zamiast kombinować z jakąś prowizorką przy bolcach wkładki.
Sama wkładka to Dual ULM xx. TKS to symbol kombinacji półkoszyka z wkładką.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki za wyczerpujaca odpowiedz. Kable urwałem przy polkoszyku. Niebardzo są się da odczepić polkoszyk bo juz o tym myślałem i próbowałem. Tez mi się to na maksa bez sensu wydawało ze te kable tak są zrobione. Teraz jasne.ktoś może powiedzieć jak rozlaczyc ten polkoszyk z wkładka?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie ma tam czasem jakiejś śrubki zwalniającej półkoszyk z wkładki? Jeśli nie to możliwe że całość jest po prostu dobrze ściśnięta.
Nie miałem tego osobiście w rękach. Mogę się co najwyżej posiłkować zdjęciami z sieci czy instrukcji, a te niewiele mi mówią. Może zrobisz jakieś własne?
Z pewnością nie jest to jeden na stałe zespolony element.
Nie miałem tego osobiście w rękach. Mogę się co najwyżej posiłkować zdjęciami z sieci czy instrukcji, a te niewiele mi mówią. Może zrobisz jakieś własne?
Z pewnością nie jest to jeden na stałe zespolony element.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum