Wymiana kondziorów ONKYO A8015

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
MarcinL
Gramofon: Dual CS 455

Post autor: MarcinL »

Jako, że moje zabytkowe ONKYO miało trochę popuchnięte kondziory zdecydowałem się dla własnej satysfakcji dokonać wymiany. Jak wiadomo opinie są podzielone na temat grania kondków w sprzęcie (tym bardzie we wbudowanym pre) ale dla własnej satysfakcji oraz w związku z tym że nie zamierzam w najbliższym okresie kupować pre i zmieniać wzmaka Zapadła decyzja o podjęciu wyzwania. Śmiesznie to brzmi ale nie jestem elektronikiem a wiedzy trochę tylko w technikum liznąłem a reszta z netu pochodzi więc silnie niekompletna jest.

Tak to wyglądało przed zabawą:
Obrazek

Jak widać stary sprzęt to stary sprzęt bo w ONKYO, choć to najniższy model wszędzie siedzą Nichikony ale u nich to pewnie taki kondzior dla Kowalskiego :D .
a tu już po popołudniowej dłubaninie:

Obrazek

Oprócz założenia Nichikonów FG mycie płytki i wymiana RCA na najtańsze goldy Neutrika - Ryan
Może to tylko efekt placebo i usprawiedliwienie dłubaniny ale jest słyszalna poprawa. Przedtem Nowe Sytuacje musiałem na max podbijać basem i skręcać wysokie. teraz w neutralny położeniach gra już bardzo przyzwoicie.
Takie samo odczucie na kilku innych najbardziej osłuchanych płytach. Jak mnie najdzie to chyba jeszcze w torze audio i na zasilaniu też powymieniam (oprócz tych największych bo przekroczą cenę zakupu)
Jest satysfakcja :D i co najważniejsze - działa.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Ekstra i do tego wszystkiego ładnie wygląda!! ;)
ODPOWIEDZ