amplituner unitra 9100 - problem z podłączeniem masy

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
mecenas
Gramofon: dual 604 special

Post autor: mecenas »

Mam pan całkowitą rację panie Wojtku bo byłem oczywiście z samą przejściówką u elektronika...ale stąd moje przekonanie iż na wtyczkach dualowskich jest przepływ masy bo powtarzając się gdy podłączę np. do akai am-32 nie ma brumienia czyli dual ma wypuszczoną masę dobrze bo gdy by nie miał to powinno właśnie brumieć też na akai. Oczywiście jest to dalej teoria tak jak pan sugeruje jednak mocna.Najlepiej by sprawdzić u elektronika całe to konkretne połączenie między dual-przejściówka-unitra.Może złączki zwane potocznie beczkami,które są zastosowane aby połączyć chincze duala z tymi z przejściówki dają takie jaja.
Gramofon dual 604 z obudową z 601/Akai am-32/Unitra at-9100/kolumienki miltony osiemdziesiątki/kabelki z miedzi beztlenowej
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może powiem inaczej, żeby w końcu dotarło: to że Dual ma puszczoną masę bezpośrednio w kablu sygnałowym nie gwarantuje, że masa ta "magicznie" trafi na 3ci pin wtyczki DIN5 przez przejściówkę.

Zamiast płacić elektronikowi kasę za potwierdzenie takiej czy innej teorii lepiej po prostu poprawić połączenie wychodzące z Duala, odseparowując masę do oddzielnego przewodu.
Albo w ogóle darować sobie zabawę z Unitrą i cieszyć się, że przy wejściach 2xRCA problem nie występuje :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mecenas
Gramofon: dual 604 special

Post autor: mecenas »

Dziękuję za rozjaśnienie tej sprawy panie Wojtku.Swoją drogą bardzo cieszy mnie iż mogę liczyć na szybkie odpowiedzi.
Gramofon dual 604 z obudową z 601/Akai am-32/Unitra at-9100/kolumienki miltony osiemdziesiątki/kabelki z miedzi beztlenowej
Awatar użytkownika
Krzysztof_67

Re: amplituner unitra 9100 - problem z podłączeniem masy

Post autor: Krzysztof_67 »

Z tego co zrozumiałem to oprócz przejsciówki RCA DIN są tam jeszcze przelotki - gniazda RCA. Pamiętaj że sygnał z gramofonu jest słaby a wzmacniacz ma duże wzmocnienie więc każdy dodatkowy element w torze wprowadzi zakłócenia. Zastosuj przyzwoitą przejściówkę, dedykowaną do podłączenia gramofonu - będzie dobrze.
ODPOWIEDZ