Luxman L-190 - trzeszczenie
-
Witam, kupiłem na allegro luxmana l-190 i pierwszym krokiem było podpięcie akg k550 do wyjścia słuchawkowego (bez podpiętych głośników). Dźwięk jest cichy, trzeszczący (ale nie zawsze) i to trzeszczenie wzrasta wraz z wzrostem głośności. Do tego zaniki kanałów występują od czasu do czasu. Rozumiem, że jedyne do czego nadaje się ten egzemplarz to do zwrotu?
-
Można spróbować przeczyścić potencjometr np. tym: http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/8 ... 300ml.html
-
Re: Luxman L-190 - trzeszczenie
tzn to nie jest taki charakterystyczny trzask w momencie zwiększania głośności tylko po prostu dźwięk jest bardzo nieczysty w niektórych momentach słuchania muzyki.
Odkryłem, że winę ponosi gałka zmiany źródła sygnału. Kiedy słucham z wejścia "tape" jest ok. Czy da się coś zrobić z tym pokrętłem do zmiany źródła sygnału? Dodatkowo, wzmacniacz gra bardzo cicho nieważne co do niego podepnę (i pod które wejście) - porażka totalna. Czy to możliwe, że to z powodu braku podpiętych kolumn?
Odkryłem, że winę ponosi gałka zmiany źródła sygnału. Kiedy słucham z wejścia "tape" jest ok. Czy da się coś zrobić z tym pokrętłem do zmiany źródła sygnału? Dodatkowo, wzmacniacz gra bardzo cicho nieważne co do niego podepnę (i pod które wejście) - porażka totalna. Czy to możliwe, że to z powodu braku podpiętych kolumn?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak. Przeczyścić, jak już kolega kielek podpowiadał.kaztek pisze:Czy da się coś zrobić z tym pokrętłem do zmiany źródła sygnału?
Nie. Wzmacniacze nie grają głośniej na słuchawkach jak masz podpięte kolumny.kaztek pisze:Czy to możliwe, że to z powodu braku podpiętych kolumn?
Jakie źródło wpinasz w jakie wejście?
AKG K550 mają dość niską impedancje więc nie powinny grać cicho w współpracy z wyjściem słuchawkowym Luxmana.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Cześć Wojtku. Więc tak - wpinałem pc'ta, telewizor i duala 1229 (poprzez zewnętrzny przedwzmacniacz riaa) do aux/tuner/tape1/tape2 (wszystkie kombinacje). W każdej konfiguracji volume musiałem dawać na 8/10, żeby w miarę głośno (normalnie) było słychać muzykę. Kumpel zasugerował, że może to dziadowska końcówka mocy dla słuchawek w tym wzmacniaczu. Dodam, że jutro sprawdzę jak to chodzi na kolumnach (według sprzedawcy testował wszystko przed wysyłką i wszystko działało na 100%).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dlaczego? Przecież masz wejście phono w Luxmanie.kaztek pisze:duala 1229 (poprzez zewnętrzny przedwzmacniacz riaa)
Podepnij kolumny (zapamiętaj jakie) i zobacz co z tego wyjdzie. Wtedy pomyślimy dalej.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Podpinajac pod phono bezpośrednio było jeszcze ciszej niż przez zewnętrzny. Dam znać jak z kolumnami wyjdzie.
EDIT:
No więc tak...podłączyliśmy u kuzyna wzmacniacz do kolumn - włączamy, działa pięknie! Podłączamy słuchawki - ależ różnica, grają świetnie! Bierzemy wzmacniacz z powrotem do mnie - lipa okrutna na słuchawkach jak wczoraj (bez podłączonych kolumn). Myślimy sobie - może to kwestia listwy zasilającej - podłączamy bezpośrednio pod gniazdko w innym pokoju - dalej koszmar. Czekam jeszcze na kolumny, żeby sprawdzić je u siebie (Eltax Century). Jak dla mnie to jest jakaś magia.
EDIT:
No więc tak...podłączyliśmy u kuzyna wzmacniacz do kolumn - włączamy, działa pięknie! Podłączamy słuchawki - ależ różnica, grają świetnie! Bierzemy wzmacniacz z powrotem do mnie - lipa okrutna na słuchawkach jak wczoraj (bez podłączonych kolumn). Myślimy sobie - może to kwestia listwy zasilającej - podłączamy bezpośrednio pod gniazdko w innym pokoju - dalej koszmar. Czekam jeszcze na kolumny, żeby sprawdzić je u siebie (Eltax Century). Jak dla mnie to jest jakaś magia.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2014, 15:17 przez kaztek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Najwyżej jest to jednak kwestia słuchawek. Nie badałem specyfikacji Luxmana, ale mogłem się mylić w swojej poprzedniej ocenie, że te słuchawki zagrają OK z tym wzmacniaczem.
Raczej nie jest to kwestia "złego prądu" w gniazdkach
Raczej nie jest to kwestia "złego prądu" w gniazdkach

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tylko czemu te AKG i dodatkowo CAL! u niego grają dużo głośniej i czyściej niż u mnie ? 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aaa, chodzi o to że zabrałeś swoje słuchawki do niego i u niego było OK? To faktycznie dziwne.
Czytając wcześniejszy wpis myślałem że sprawdzaliście jakieś inne słuchawki.
Czytając wcześniejszy wpis myślałem że sprawdzaliście jakieś inne słuchawki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No dokładnie tak, mój wzmacniacz i dwie pary moich słuchawek testowaliśmy u niego - wszystko gra idealnie. U mnie wszystko gra do dupy. Czekam na kolumny, bo zaraz ma wpaść z nimi i zobaczymy co się będzie działo 
EDIT:
Na kolumnach działa u mnie również dobrze (czysto), występuje jednak taki efekt:
- głośność na gałce ustawiona na stałym poziomie a głośność muzyki się sama zwiększa lub zmniejsza (tak jest do połowy skali). Poziom głośności automatycznie się "odtyka" po przekroczeniu połowy skali i wzmacniacz gra dużo głośniej i raczej stabilnie (głośność sama się nie zmienia). Na moje laickie oko wygląda to tak, jakby działał głośniej ("odtykał się") dopiero przy mocniejszym sygnale.
Co z tym zrobić? Wyczyścić? Czy ewentualnie to poprawi również odbiór na słuchawkach które grają jakby o połowę ciszej niż powinny?

EDIT:
Na kolumnach działa u mnie również dobrze (czysto), występuje jednak taki efekt:
- głośność na gałce ustawiona na stałym poziomie a głośność muzyki się sama zwiększa lub zmniejsza (tak jest do połowy skali). Poziom głośności automatycznie się "odtyka" po przekroczeniu połowy skali i wzmacniacz gra dużo głośniej i raczej stabilnie (głośność sama się nie zmienia). Na moje laickie oko wygląda to tak, jakby działał głośniej ("odtykał się") dopiero przy mocniejszym sygnale.
Co z tym zrobić? Wyczyścić? Czy ewentualnie to poprawi również odbiór na słuchawkach które grają jakby o połowę ciszej niż powinny?
-
Wzmacniacz zwróciłem, nie warto w niego inwestować moim zdaniem i kombinować. Wątek można zamknąć.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na to musiałby spojrzeć na to ktoś z miernikiem, bo ciężko powiedzieć w czym problem skoro u znajomego jest OK, a u Ciebie ciężko.
Na pierwszy rzut oka jakiś problem z zasilaniem.
Nie jest powiedziane że kolejny wzmacniacz też może mieć kłopoty, bo problemy faktycznie mają swoje źródło w Twoim gniazdku w ścianie.
Na pierwszy rzut oka jakiś problem z zasilaniem.
Nie jest powiedziane że kolejny wzmacniacz też może mieć kłopoty, bo problemy faktycznie mają swoje źródło w Twoim gniazdku w ścianie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum