Tuning regulacji Gain w LAR LPS-1

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mcemsi
Gramofon: PS-X600, PS-X555ES

Tuning regulacji Gain w LAR LPS-1

Post autor: mcemsi »

Wszyscy zainteresowani tym preampkiem wiedzą że jedną z jego bolączek jest regulacja Gain na zwykłym węglowym potencjometrze B1K o tolerancji 20%.

Od lat szukałem po świecie jakiejś podwójnej drabinki rezystorowej liniowej o rezystancji 1kOhm i ..... się znalazła!

Takie coś:

https://www.ebay.com/itm/176458731221

Dotarło i tak to wygląda:

Att1.JPG
Att2.JPG
Jedyne to to wałek jest z 5mm za długi i trzeba zetrzeć pilnikiem.

Porównanie z klasycznym potkiem:

Att3.JPG
Att4.JPG

Pierwsze co to pomierzyłem i jak widać symteria jest IDEALNA! i to w każdym położeniu, tu dla przykładu wartość max i jest 991 omów , niby ma być max 998 ale może miernik jest średniej jakości .
Ważne, że dla każdego położenia (jest skokowe i średnio mi to pasuje , wolałbym płynną regulację) jest nadal dokładnie tyle samo na obu kanałach, co do oma!
Brawo dla chińczyka z Hong Kongu.

Att7.JPG
Att8.JPG

Dla odmiany potencjometr wylutowany z LARa LPS-1:

Att5.JPG
Att6.JPG
Max położenie różnica jak widać 7omów. Sprawdziłem kilkanaście innych położeń i rozjazd jest w zakresie tych 7 do 32 omów i to raz w jednym kanale a raz w drugim.
Do tego jak wiadomo potencjometr będzie się z czasem wycierać i zakłócać regulację.

Tak na słuch może i tych różnic rezystancji nie było słychać bo musiał by być dużo większy rozjazd żeby to odczuć.
Na drabince myślę że jest równiutko ale co ważniejsze to swiadomość tego że musi być równiutko bo takie jest założenie tego elementu.
Może to nie AAVA z Accuphase'a ale na pewno jest to teraz lepsze niż klasyczny potencjometr.

Tu pacjent po przeszczepie narządu i wszystko idealnie gra!

Att9.jpg

Kosztowo przy cenie potecjometru za 5PLN to jasne że drabinka sporo drożej wychodzi ale koszt chyba nie jest aż taki zaporowy przy obecnej cenie LPS-1 a i frajda dla mnie jest bezcenna :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Tuning regulacji Gain w LAR LPS-1

Post autor: darkman »

mcemsi pisze:
wczoraj, 19:01
LPS-1 a i frajda dla mnie jest bezcenna :)
Um, upgradzik fajny i cieszy.
O, fajnie bo wątków o Lar'wie jak na lekarstwo, tylko stare raczej (sam coś pisałem, ale z 10 lat temu już gdy go miałem).
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

No właśnie. Spóźniłeś się a faktycznie upgrade fajny.
Ale twoja ac3 zagra lepiej z nudą.
Awatar użytkownika
mcemsi
Gramofon: PS-X600, PS-X555ES

Post autor: mcemsi »

Narazie jest jej dobrze z AD-50 ale Nudy kiedyś też spróbuję.
ODPOWIEDZ