Uziemienie przedwzmacniacza?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krecio
Gramofon: Technics 1210GR
Kontakt:

Post autor: krecio »

Mam problem. Otóż w swojej RP-1 wymieniłem wkładkę na Ortofona 2M Red. Ustawiłem, wyważyłem, posprawdzałem i podłączyłem do CA 540P. Włączyłem to wszystko i.... z głośników dochodzi kojące buczenie. Posprawdzałem wszystko jeszcze raz, błędów i przerw nie znalazłem. I nic. Dopiero gdy wziąłem do ręki samego preampa to buczenie znikało. W różnym natężeniu, czasem nawey całkowicie. To mnie zaintrygowało. Odłączyłem zasilacz. Buczenie znikło całkowicie. No teraz mam problem - czy to wina zasilacza czy trzeba uziemić pre? Ten CA540 ma oczywiscie odpowiedni "bolec" ale to chyba raczej jest do uziemiania gramofonu niż samego pre. I jeszcze jedno - na wkładce fabrycznej buczenia nie ma.
pozdrawiam,
krecio

http://www.slaskiezamki.pl

----------------------------------------------------------------------------
LAR IA-50T, LAR LPS-1, Technics 1210 GR, Goldring 1012 GX, ANTHEM MRX-520, NAD 3220PE, FOCAL Chora 826, Cambridge Audio CXN V2 S2,
Awatar użytkownika
MarcinK
Gramofon: sony px p7x
Kontakt:

Post autor: MarcinK »

Na 100% ci nie odpowiem.Ale w moim przypadku było tak ze buczenia nei było do momentu gdy nie dotknąłem preampa :)
Pomogło połączenie bolca preampa i wzmacniacza - super duper hajendowym kablem głośnikowym ;) - jak ręką odjął :)
ODPOWIEDZ