Pomoc z przedwzmacniaczem - DIN5

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Thorid

Pomoc z przedwzmacniaczem - DIN5

Post autor: Thorid »

Witam.

Stałem się ostatnimi czasy szczęśliwym posiadaczem gramofonu Akai ap-100c z wkładką RS 100. Pomyślałem, że to dobry moment na rozpoczęcie przygody z gramofonami bo planowałem już ją od jakiegoś czasu.
Mój problem polega na tym, że w mieszkaniu nie mam żadnego sprzętu, do którego mogę go podłączyć (poza laptopem ale to chyba nienajlepszy pomysł).
Tak więc poczytałem sobie o gramofonach i wiem, że potrzebny mi przedwzmacniacz ew. jakiś wzmacniacz z wbudowanym przedwzmacniaczem i do tego jakieś głośniki.
Problem w tym, że w moim gramofonie jest tylko wyjście DIN, a w przedwzmacniaczach z tego co widziałem nie ma takiego wejścia.

Proszę więc o pomoc:
1. Czy istnieją jakieś przejściówki z DIN na Chinch (bo tego chyba szukam) poza tym, czym się róźnią "męski" DIN od "żeńskiego" DIN.
2. Co jest lepszym wyborem kupno samego przedwzmacniacza a do tego jakiś głośników, czy wzmacniacz z wejściem PHONO + głośniki (chodzi mi bardziej o cenę).
3. Miłe byłoby też podanie jakiś przykładowych modeli tych przedwzmacniaczy/wzmacniaczy w cenie 200-300zł.

(Mam nadzieję, że dobry dział)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Potrzebna pomoc z przedwzmacniaczem.

Post autor: Wojtek »

Thorid pisze:Problem w tym, że w moim gramofonie jest tylko wyjście DIN, a w przedwzmacniaczach z tego co widziałem nie ma takiego wejścia.
Nieprawda. Zdarzają się przedwzmacniacza i wzmacniacze (szczególnie niemieckie) co mają wejścia DIN5.
Thorid pisze:1. Czy istnieją jakieś przejściówki z DIN na Chinch (bo tego chyba szukam)
Tak.
Thorid pisze:czym się róźnią "męski" DIN od "żeńskiego" DIN.
Tym, że męski ma bolce/piny, a żeński ma gniazda.
Thorid pisze:2. Co jest lepszym wyborem kupno samego przedwzmacniacza a do tego jakiś głośników, czy wzmacniacz z wejściem PHONO + głośniki
Przedwzmacniacz nie napędzi głośników, chyba że są to głośniki aktywne (np. komputerowe), które mają wbudowany wzmacniacz mocy.
Tak więc na dłuższą metę lepsza będzie druga opcja.
Thorid pisze:(chodzi mi bardziej o cenę).
Nie rozumiem. "Co jest lepszym wyborem w kontekście ceny?" W sensie że które wyjście jest tańsze czy jak? :)
Thorid pisze:3. Miłe byłoby też podanie jakiś przykładowych modeli tych przedwzmacniaczy/wzmacniaczy w cenie 200-300zł.
Wystarczy rozejrzeć się tutaj: http://www.winyl.net/viewforum.php?f=47
Thorid pisze:(Mam nadzieję, że dobry dział)
Sprzęt->Ogólne? Nie bardzo. Dlatego przeniosłem wątek do tego działu.
Szczerze mówiąc to gdyby chciało Ci się trochę poczytać forum to znalazłbyś odpowiedzi na wszystkie swoje rozterki, szczególnie że są to dość podstawowe pytania.

Jako alternatywną opcję, rozważ przerobienie okablowania w gramofonie z DIN5 na cinch + przewód uziemienia.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Thorid

Re: Potrzebna pomoc z przedwzmacniaczem.

Post autor: Thorid »

No tak, szukałem tych informacji ale nie znalazłem wszystkiego, poza tym chciałem porównać moją wiedzę z pozostałymi, w każdym razie dziękuję za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ