Trzaski w lewej kolumnie - Sansui AU-D9
- Winters
A wykluczyłeś wszystkie prawdopodobne przyczyny inne niż potencjometr głośności? Oprócz tego szwankować może któryś przełącznik, albo inny potencjometr np. balansu.
DIOMEDES KATO
-
Re: Trzaski w lewej kolumnie - Sansui AU-D9
Tak szczerze to wlasnie doczytalem co to jestMam nadzieję, że wiesz co to jest i że bazuje ona na kompensacji tonalnej w zależności od ustawienia głośności?

Szczerze mowiac, nie... i za bardzo nie wiem jak to zrobic. Cala historia w skrocie:A wykluczyłeś wszystkie prawdopodobne przyczyny inne niż potencjometr głośności? Oprócz tego szwankować może któryś przełącznik, albo inny potencjometr np. balansu.
Na poczatku byly trzaski w lewym kanale

Nie mam na 100% pewnosci ze to potencjometry, ale na chwile obecna jedyny sposob jaki mi przychodzi do glowy zeby to sprawdzic to wymiana potow. Dla pewnosci chce kupic tez poty od basow i tonow wyzszych (nie zaszkodzi, lutowac z grubsza potrafie

Wojtek - spotkales sie juz z takim potencjometrem skladajacym sie z 3 blokow a nie z 2? Zastanawiam sie czy jak wymienie go na 2-bloczkowy (czyli krotszy) to czy trzpien bedzie wystarczajaco dlugi. W moim nozki wystaja na granicach miedzy bloczkami, czyli wzgledem tego potencjometru ktory mi podeslales na ebayu sa cofniete od trzpienia o jedna grubosc bloczka.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Teraz dopiero przyjrzałem się zdjeciom AU-D9 i skapnąłem się, że nie ma tutaj w ogóle przycisku "loudness", więc w tym modelu raczej tego nie ma. Tożsame z załączaniem regulacji tonalnej to raczej nie jest.cimas pisze:Tak dla pewnosci, jest to tozsame z funkcja "Tone" (reczne ustawianie podbic bass i tony wyzsze) czy jest to osobna funkcja dzialajaca "automatycznie"?
W takim układzie sam już do końca nie wiem do czego służy ta ostatnia para połączeń w tym wzmacniaczu.
Musiałbym spojrzeć na schemat.
To wysycha momentalnie i po psiknięciu wypadałoby solidnie pokręcić gałkami, co by środek wszędzie dotarł.cimas pisze:Rozkrecilem i psiknolem kontaktemPR (dla pewnosci tez poty od basow i wysokich dzwiekow). Poczekalem godzine az wyschnie.
Zacznij od ponownego przeczyszczenia tego potencjometru.cimas pisze:Chyba ze macie jakis inny pomysl jak moge wskazac winowajce dziwnych zachowan wzmaka.
Masz słuchawki? Na słuchawkach generalnie łatwiej wyłapać jakieś kłopotliwe szmerki.
Nie wiem o jakich blokach/bloczkach mówisz. Nie radzę kombinować z krótszym/innym rozmiarem części.
Zresztą, po co tak kombinować? Części za drogie czy jak?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Trzaski w lewej kolumnie - Sansui AU-D9
O tych:Nie wiem o jakich blokach/bloczkach mówisz.

Wszystkie potencjometry typu RK27 (chyba to samo co 100KAX2 alps) jakie widze w internecia na zdjeciach, w sklepach czy aukcjach skladaja sie z 2 takich polaczonych czlonow. Moj sklada sie z 3 (jest dluzszy).
Nic z tych rzeczy, naprawde nie chce kombinowac a jak juz to jak najmniejNie radzę kombinować z krótszym/innym rozmiarem części.
Zresztą, po co tak kombinować? Części za drogie czy jak?

Chyba sprobuje. Tym razem go wczesniej wylutuje zeby miec lepszy dostep do wnetrza. Te kabelki co sa widoczne na zdjeciu (czarny i bialy) idealnie blokuja dostep do jednej ze srubek trzymajacych obudowe potencjometru i poprzednio tylko wszystko poluzowalem i psikalem troche na slepo (i przez dziurke w papierku na tyleZacznij od ponownego przeczyszczenia tego potencjometru.
Masz słuchawki? Na słuchawkach generalnie łatwiej wyłapać jakieś kłopotliwe szmerki.

Edycja:
Tutaj znalazlem zdjecie RK27 skladajacego sie z 4 bloczkow, ale to po prostu wersja 4 kanalowa ktora ma 4 zestawy nozek.
http://www.diyaudio.com/forums/swap-mee ... 7-10k.html. Normalne RK27 jakie widze w necie to 2-kanalowce z 2 bloczkami. Jesli sie wezmie pod uwage sposob laczenia tych bloczkow i polozenie nozek to nasuwa sie prosty wniosek ze kazdy bloczek to osobny kanal. Tylko moj ma 3 bloczki a od spodu widze lutowania do 2 zestawow nozek :/..... Moze jak go wylutuje to odkryje uciete nozki od 3 kanalu

- Winters
Przeczyść wszystko. Wszystkie potencjometry, przełączniki i gniazda RCA. Do dwóch ostatnich użyj izopropanolu.
DIOMEDES KATO