IFI Audio ZEN PHONO

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Coornik

IFI Audio ZEN PHONO

Post autor: Coornik »

Hej. Ktoś z Was go używa? Jakie odczucia?
Mam Technica SL-1500C i wzmacniacz Rotela A14, oba urządzenia mają dobre przedwzmacniacze czy w takim razie taki zewnętrzy preamp ma tu sens? A może żeby poprawić jakość dźwięku najpierw rozejrzeć się za inną wkładką/igłą np. Ortafon 2M Blue zamiast obecnej 2M Red?
Technics SL-1500C + Ortofon 2M RED
Rotel A14 + Elac Carina FS247.4 + Audioquest Rocket 33
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: IFI Audio ZEN PHONO

Post autor: Wojtek »

Coornik pisze:
09 lut 2021, 14:46
oba urządzenia mają dobre przedwzmacniacze czy w takim razie taki zewnętrzy preamp ma tu sens?
Zarówno Skoda Fabia jak i Audi S6 to "dobre samochody", ale czy to znaczy że możemy je jednakowo polecać skoro każdy reprezentuje inny poziom klasy samochodu?
Coornik pisze:
09 lut 2021, 14:46
A może żeby poprawić jakość dźwięku najpierw rozejrzeć się za inną wkładką/igłą np. Ortafon 2M Blue zamiast obecnej 2M Red?
Pewnie że można, da to raczej większy efekt niż zmiana preampa, tylko po co się ograniczać do zmiany igły na oczko wyżej skoro wybór możliwości jest szeroki?

Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć prze zmianę.

"Chcę żeby było lepiej" albo "chcę poprawić" to niestety zbyt ogólnikowe stwierdzenia by coś sensownie doradzić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mrz

Post autor: mrz »

Ja mam ZEN PHONO. Jestem bardzo zadowolony z niego - w porównaniu z ART DJ i wbudowanym a Akai AM-2400 we wszystkim był lepszy i przy tym dość równy. Ma moim zdaniem neutralny charakter.

Natomiast poprę Wojtka - pewnie lepiej na początek inna wkładka i to najlepiej nie wyższy ortofon tylko coś z innej stajni i innego charakteru, Zobaczysz sobie jakie są różnice. Jak będziesz miał dwie wkładki to wtedy sobie posłuchasz na innym przedwzmacniaczu (masz już zresztą dwa) i ocenisz w jakim kierunku iść. Ja teraz wiem, że gdybym zaczął od zmiany pre zamiast posłuchania paru wkładek to bym się tyle nie dowiedział.

Przy okazji może dopisz się na listę do odsłuchania pre Buphono od Wydry. BARDZO fajne doświadczenie. Znajdziesz też w wątku moje porównanie z ZEN Phono. Wątek tutaj: viewtopic.php?t=12701
Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
W pracy: Akai AP-B20 + Infinity RS 10b
Coornik

mrz pisze:
10 lut 2021, 08:19
[...]pewnie lepiej na początek inna wkładka i to najlepiej nie wyższy ortofon tylko coś z innej stajni i innego charakteru, Zobaczysz sobie jakie są różnice. [...]
Jakieś propozycje do 1tys. zł?
Czy sprzedawcy wypożyczają wkładki czy zostaje salon i tam odsłuch?
Awatar użytkownika
koscidogitary

Post autor: koscidogitary »

Coornik pisze:
10 lut 2021, 15:45
wkładki
Mało realne, że sprzedawcy pozwolą na zwrot używanej (testowanej) wkładki. - Chciałbyś taką nową-używaną kupić?
Może lepiej kup sobie kilka używanych, jak nie podpasują to odsprzedasz.
Coornik

Tanie to to nie jest... myślałem, że może mają kilka testowych które pożyczają...
Awatar użytkownika
koscidogitary

Post autor: koscidogitary »

Coornik pisze:
10 lut 2021, 17:14
Tanie
Dlatego większość miłośników dużej czarnej poleca kupować właśnie używki.
Zawsze można odsprzedać.
Wkładki/igły to delikatne rzeczy i sam widzisz, że nie tanie, tak więc wnioski oczywiste.
Jeśli wiesz czego chcesz zadaj pytanie w stylu lubię dużo basu albo łagodną górę, mam taki a taki sprzęt, to zawsze ktoś coś Ci podrzuci, z pewnością nie do końca trafnie, ale przynajmniej będzie to strzał w światło bramki a nie wybicie piłki na aut. Nie ma gotowych rozwiązań pod każdego użytkownika.
2M Red bardzo słaba, z nowych pomyśl o 2M Blue lub w podobnej klasie Nagaoka MP-150 do tego muzykalny preamp, np. iFi iPhono2 lub Nuda i powinno w miarę to zagrać na Twoich wstęgach od ELACa. Warto zerknąć także na wątek kolegi Jaculek - "PreamP" oraz wątek o MMCF10 - wyjątkowo muzykalny sprzęt (miałem wszystkie te preampy prócz Jaculka, ale i to się za kilka dni zmieni ;)
Wojtek poleca też wkładki ELAC serii ESG 79x i wyższe, mam dwie i bardzo sobie chwalę (też mam głośniki wstęgowe).
Sorry, za lekkie odejście od tematu.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2021, 06:14 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jeśli mamy sobie rozmawiać o wkładkach zamiast o preampach to przypominam że mamy osobny dział od tego.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
maroza
Gramofon: Thorens TD-160 Super

Post autor: maroza »

Po ostatniej nieudanej próbie zakupu preampa lampowego, przyszedł do mnie dzisiaj iFi Zen Phono. Do zakupu przekonały mnie zagraniczne recenzje i opinie twierdzące że Zen przebija Mani.

Sprzęt na pierwszy rzut oka świetnej jakości, sprawia wrażenie hi-endowe. Starałem się nie oczekiwać za wiele, natomiast po podłączeniu stopniowo zacząłem być coraz milej zaskoczony. Phono w moim JVC z ery winyla jest bardzo mocne i niełatwo je przebić budżetowym urządzeniem. Mimo wszystko, przy testach A/B zacząłem zauważać coraz większą przewagę iFi. Jest dokładnie to czego szukałem, czyli:

- wyraźnie uczucie zwiększenia rozdzielczości dźwięku;
- dźwięk bardzo napowietrzony, wyraźniejsza separacja instrumentów, bardziej punktowy sprężysty bas;
- zwiększenie szczegółowości górnego pasma, przy jednoczesnym zachowaniu pełności dźwięku, tj. środka i dołu (bez wrażenia rozjaśnienia i spłaszczenia dźwięku). Jest i sprężysty bas i talerze/cykanie.

Zen zachowuje dużą szczegółowość na mniejszych głośnościach co jest też bardzo mile widziane. Oprócz powyższego jest po prostu to uczucie że miło się go słucha.

Sprzęt ze mną zostaje, w 100% polecam myślę że w tej kategorii cenowej nie do przebicia.
:arrow: https://www.instagram.com/czarny_placek/

Jest: Thorens TD-160 Super + SME 3009 S2 Improved + Shure V15 III - iFi Zen Phono - JVC JA S55 - Pioneer S710

Było: Pioneer PL-12D, Pioneer PL-A38S, Grundig PS 3500, Daniel, HK PM645, Tannoy M2
ODPOWIEDZ