Potrzebuję pre-amp?
- Zapomniałem
Potrzebuję pre-amp?
Witam. Dzisiaj przyszedł do mnie wyczekiwany gramofon od kolegi trafalgar, więc wziąłem się od razu do podłączania go pod wzmacniacz, który kupiłem jakiś czas temu. Ten wzmacniacz to Tele-Master WA-7700. Ma on trochę nietypowe wejścia, bo nie ma gniazda z oznaczeniem Phono (zdjęcie przykładowe) http://images6.fotosik.pl/610/07806df0e5360b57.jpg . Ponoć mag i xtal, to odpowiedniki Phono, więc teoretycznie nie potrzebuję dodatkowego przedwzmacniacza, ale jest problem. Po podłączeniu do tych wejść dźwięk jest ledwo słyszalny, nawet jeśli potencjometr rozkręcę do połowy. Szczerze, to po podłączeniu do Aux gra głośniej. Czy w tym wypadku potrzebuję przedwzmacniacza, bo np. ten wbudowany jest uszkodzony? Dodam tylko, że podłączyłem wcześniejszy gramofon (Ion z wbudowanym przedwzmacniaczem) do gniazda AUX i wszystko śmiga jak powinno.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Potrzebuję pre-amp?
Nie wiem jaki gramofon kupiłeś, ale zakładam że ma wkładkę MM. Tak więc wejście "Mag" powinno Tobie wystarczyć.
To że gra ciszej niż inne urządzenia, wpięte w wejścia liniowe (tj. AUX) to akurat normalne zjawisko.
To że gra ciszej niż inne urządzenia, wpięte w wejścia liniowe (tj. AUX) to akurat normalne zjawisko.
Na to wygląda.Zapomniałem pisze: ↑06 gru 2017, 14:57Po podłączeniu do tych wejść dźwięk jest ledwo słyszalny, nawet jeśli potencjometr rozkręcę do połowy. Szczerze, to po podłączeniu do Aux gra głośniej. Czy w tym wypadku potrzebuję przedwzmacniacza, bo np. ten wbudowany jest uszkodzony?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Zapomniałem
Re: Potrzebuję pre-amp?
Wkładka to AT 95, więc MM. Zdaję sobie sprawę, że winyl gra ciszej, ale tu prawie nic nie słychać.
zamówiłem wczoraj przedwzmacniacz, podłączę ma razie pod AUX i zobaczymy.