AT LP 60 + YAMAHA HTR 4071B gra cicho?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
seba

AT LP 60 + YAMAHA HTR 4071B gra cicho?

Post autor: seba »

Witam,

Nie wiem czy dobry dział, jeżeli nie to proszę o wyrozumiałość ;) .
Mam "gramofon" AT-LP60 , podłączony do zestawu YAMAHA HTR 4071B, no i gra to cicho? Ciszej niż z płyt cd, z pena, etc.
Wyczytałem że w/w "gramofon" ma jakiś przedwzmacniacz wbudowany, ale czy ja mogę coś dokupić (nowy przed) żeby ten zestaw grał głośniej?
Czy można zastosować przedwzmacniacz do czegoś co już posiada to wbudowane?
Proszę o pomoc?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: AT LP 60 + YAMAHA HTR 4071B gra cicho?

Post autor: Wojtek »

Nie. Pogódź się z faktem, że winyl gra ciszej :)

Z tyłu gramofonu masz przełącznik Phono/Line, który załącza bądź odłącza wbudowany przedwzmacniacz.
Może masz wyłączony, ale wątpię, bo wtedy byłoby dopiero cicho, razem z zniekształceniami.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
seba

Tak, jest taki przełącznik. Jest włączony. Gdy go wyłączę to nic nie słychać.
Winyl gra ciszej, ale aż tak:)?. Nie znam się, i chciałbym się dowiedzieć czy ja to tego mojego gramo mogę dokupić przedwzmacniacz, czy to coś zmieni? Czy jest jakiś sens tego?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Już zadałeś to pytanie, więc powtarzam odpowiedź: nie.
Przepuszczenie sygnału przez 2 przedwzmacniacze phono to bardzo kiepski pomysł.

Swoją drogą tak sobie patrzę w historię forumową i trochę smutno że z Dual DT-210 przesiadłeś się w sumie na ten sam gramofon tylko że z innym znaczkiem, mimo że próbowaliśmy Tobie doradzić coś sensowniejszego.
Wsparcie finansowe forum
seba

Tak się stało że zakupiłem AT. W przyszłości planuje coś innego, nie automata. No niestety, ale są też inne wydatki, nie można mieć wszystkiego od razu ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Biorąc pod uwagę że miałeś okazję i musiałeś dopłacić do AT-LP60 względem lepszego gramofonu używanego to nie wiem czy tłumaczenie się innymi wydatkami jest jakkolwiek logiczne :D

Nielogiczne jest też kupowanie tego samego sprzętu po tym jak przestrzegałeś ludzi przed Dual DT-210 :)
Wsparcie finansowe forum
seba

Ja nie napisałem że ten sprzęt źle gra, czy coś podobnego. Tylko że ciszej niż cd/czy muza z innych nośników.
Nie chciałem kupować używanego gramofonu primo, dlatego kupiłem taki a nie inny, nowy, sekundo.
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

W zasadzie można kupić przedwzmacniacz, tylko o odpowiednio większym wzmocnieniu niż ma ten wbudowany w AT LP 60. Ale czy jest sens wzmacniać to na tyle żeby potem zbijać sygnał we wzmacniaczu? Nic przy tak znacznym wzmacnianiu sygnału z wkładki nie przychodzi za darmo. Daj pooddychać swojemu wzmacniaczowi, a do ściszenia gałką przy przełączaniu na winyl da się przyzwyczaić. No chyba że idea jest taka że wszystko ma być nowe i wydzielać z siebie dźwięk to wtedy faktycznie coś co ma z 55 dB wzmocnienia (już prawie jak do mc) i może nawet będziesz musiał ściszać do CD. Ale tego ile decybeli brakuje Ci do zrównania z CD nikt pewnie nie wie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ