Podłączenie komputera i kolumn do wzmacniacza
-
- Gramofon: Technics SL-Q3
Podłączenie komputera i kolumn do wzmacniacza
Posiadam wzmacniacz AKAI AM-2400 oraz kolumny ITT HYPERION H3-75 (4 Ohm). Do którego wejścia podłączyć komputer kablem jack - 2cinch (tylko w celu sprawdzenia czy wszytko działa, jeśli tak będzie to gramofon będę kupował w najbliższych dniach)? Czy dobrze podłączyłem kolumny 4 Ohm? Wolę się zapytać wcześniej, żebym nic nie popsuł. Sprzedawca kolumn pooznaczał mi przewody i odizolował tak aby pasowały do tego wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2017, 17:29 przez lolo164, łącznie zmieniany 2 razy.
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Re: Podłączenie komputera i kolumn do wzmacniacza
Tuner i Aux. Dodatkowo powinieneś sprawdzić Phono, ale nie podłączaj do niego RCA z laptopa.
Tak.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Kabel od PC wepnij w AUX (lub tuner), byle nie w phono. Tylko z PC wyprowadź z "line out" - jeśli ze słuchawkowego to b. wycisz na komputerze.
Gniazd z tego co widzę, nie masz wyraźnie oznaczonych, więc postawił bym śmiałą hipotezę że gdzie byś nie wpiął, będzie działać.
Poprawcie mnie jeśli wprowadziłem Kolegę w błąd.
Gniazd z tego co widzę, nie masz wyraźnie oznaczonych, więc postawił bym śmiałą hipotezę że gdzie byś nie wpiął, będzie działać.
Poprawcie mnie jeśli wprowadziłem Kolegę w błąd.
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Ten Akai obsługuje kolumny 4-16 Ohm, więc schematyczne oznaczenie jest poprawne. Nawet jeśli sprzedawca źle oznaczy Ci polaryzację kolumn, to nic złego się nie stanie, a na pewno to usłyszysz. Wtedy tylko zamienisz czerwony z czarnym w jednej z kolumn i będzie OK.
Generalnie przy jakimkolwiek przełączaniu przewodów (zarówno kolumnowych jak i sygnałowych) wyłącz wzmacniacz i gałkę Volume skręć do zera. Taka dobra praktyka do przepinania i podłączania sprzętów, w szczególności takich, których nie jesteś pewien.
Generalnie przy jakimkolwiek przełączaniu przewodów (zarówno kolumnowych jak i sygnałowych) wyłącz wzmacniacz i gałkę Volume skręć do zera. Taka dobra praktyka do przepinania i podłączania sprzętów, w szczególności takich, których nie jesteś pewien.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX