Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Że niby mono jest lepsze od stereo?

Nie lepsze, inne.

Idź do kogoś kto ma płyty mono, a najlepiej osobny tor do mono, to się zdziwisz jak mogą zabrzmieć takie płyty.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Niejednokrotnie miałem możliwość skontrastowania stereo vs. mono chociażby na starszych sprzętach, które posiadały przełączniki stereo/mono i nigdy nie usłyszałem nic, co by przemawiało na korzyść mono. Dla mnie mono zawsze brzmi płasko - brak mu przestrzeni. Chociaż może się mylę - nie wykluczam takiej możliwości.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
zbyszek1982

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: zbyszek1982 »

Między mono a stereo jest przede wszystkim różnica w miksie. Nie osiągniesz tego za pomocą pstryczka we wzmacniaczu.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

@holy

za miesiąc/półtorej będę miał Milt'a Jacksona Plenty, Plenty Soul w obu wersjach mono/stereo na starym Atlantic'u tym czarnym to zdam relację

Jaką wkładkę posiadasz?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

zbyszek1982 pisze:Między mono a stereo jest przede wszystkim różnica w miksie. Nie osiągniesz tego za pomocą pstryczka we wzmacniaczu.
Dokładnie! Kiedy płyty wychodziły równolegle w wersji mono i stereo (lub jeśli stereo wychodziło później), z reguły do każdej z tych wersji robiono oddzielny miks. Było to ważne z wielu względów; np. w mono trzeba było mocniej wyeksponować partię solistyczną, żeby nie zagłuszyła jej sekcja - inaczej niż w stereo, gdzie każdy instrument słychać oddzielnie. Co prawda u nas takiego "podwójnego miksowania" nie praktykowano (w Polsce wersja mono płyty stereofonicznej zawsze lub prawie zawsze była jedynie redukcją nagrania stereofonicznego do mono - prawy kanał zmiksowany z lewym 1:1), ale na Zachodzie i owszem. Najlepiej słychać to przy rockowych płytach z lat 60. (dwa ekstremalne przykłady: "Sgt. Pepper" The Beatles i "The Piper" Pink Floyd - tutaj miksy mono i stereo są miejscami diametralnie różne!), ale w nagraniach jazzowych również zdarzają wyraźne różnice.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

blispx pisze:@holy

za miesiąc/półtorej będę miał Milt'a Jacksona Plenty, Plenty Soul w obu wersjach mono/stereo na starym Atlantic'u tym czarnym to zdam relację

Jaką wkładkę posiadasz?
Akurat "My favourite things" zostało wydane już na tych późniejszych labelach z tzw. wiatrakiem (nie wiem czy to ma znaczenie, ale tak dla ścisłości :) )

Nie mam wkładki dedykowanej do mono, jedyna jaką posiadam to Elys 2, była w komplecie z Regą
Tarkus pisze:Najlepiej słychać to przy rockowych płytach z lat 60. (dwa ekstremalne przykłady: "Sgt. Pepper" The Beatles i "The Piper" Pink Floyd - tutaj miksy mono i stereo są miejscami diametralnie różne!)
Nad miksem Sgt. Pepper panowie spędzili dużo czasu, dłubiąc przy nim i dopracowując. "Although both stereo and monaural mixes of the album were prepared, the Beatles were minimally involved in what they regarded as the less important stereo mix sessions, leaving the task to Martin and Emerick. Emerick recalls: "We spent three weeks on the mono mixes and maybe three days on the stereo."
metalhead

Post autor: metalhead »

Mi sie w koncu udalo dopasc http://www.discogs.com/Agalloch-Wooden- ... se/2399963 w dobrej cenie. Piekne pudeleczko :)
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Nie ma znaczenia, Atlantic powstał z myślą wydawania głównie jazz-u. Dopiero później się zeszmacił ;)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

holy_shit_89 pisze:Mam pytanie do Coltrane-ologów tudzież osób, które po prostu posiadają album "My favourite things" :D Waszym zdaniem lepsze mono czy stereo? Brakuje mi tego albumu w kolekcji i zastanawiam się, na którą wersję polować najpierw (bo że warto mieć obie to chyba oczywiste ;) )
Cześć; Moja opinia taka:
Truizm, bo warto pewnie obie :o
Ja akurat mam tak - mono na winylu, - stereo na CD (to wydanie kartonikowe). Jak trafię fajne wydanie na stereo to kupię sterełoreło, ale na spokojnie, nie pali się.
Z Trane`em jest tak, że w mojej opinii na stereo warto mieć wszystko co nagrane live. Z płyt studyjnych mono wydają się ciekawsze kolekcjonersko.
Dlaczego tak? Wynika to z pewnej proweniencji twórczej poszczególnych składów. Jak wiadomo nagrania live są o tyle ciekawe, że Trane w warunkach live grał z jadem i nieograniczoną warunkami studyjnymi otwartą improwizacją. (w warunkach studyjny nie łątwo znalźć ten rodzaj ekspresji, bo w zasadzie go nie powtarzał, co zresztą jest cechą i gatunku improv potem).
Trane`go dzielimy zasadniczo i kolekcjonersko wśród braci sesjonograficznej na 'żywego' i studyjnego. To całkiem różne oblicza. Dopiero potem ze względu na realizację nagrań i ich wydanie - mono, stereo.
Dlaczego 'live'(koncertowe) na stereo? Znowu truizm, ale tu być może jesteśmy w stanie, a raczej dajemy szansę naszej wyobraźni słuchowej na zbliżenie się do wrunków odsłuchowych odnośnych odbiorowi scenicznemu tej muzy.
Oczywiście to moja opinia, jednak być może warto brać ją pod uwagę przy słuchaniu. Dodatkowa zabawa w typie selekcji " ze względu na coś".
metalhead

http://label.napalmrecords.com/blog/?en ... elebration

A na discogs ceny startuja od ponad 200eur.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

A tak na lekkim offtopie to ktory lp nightwish kolega metalhead uważa za najlepszy bo nie znam twórczości a bym sie zapoznal?
Awatar użytkownika
zaworhc

Post autor: zaworhc »

Z tego link z pięcioma albumami to moim zdaniem Wishmaster - klasyk. Z reszta każdy album z Tarją jest dobry, później jest już różnie. Ale ich ostatni album - Endless Forms Most Beautiful - mistrz!
metalhead

Najlepszy? Slucham wszystkich z Tarja, na Once konczywszy. Mimo ze sluchaj blacku non stop, to trzeba czasami sie oderwac od darcia szarpidrutow. Poza tym przy Ghost Love Score wymiekam, az sie lezka kreci :o
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Dziękuję. Zapodam wszystkie wymienione przez kolegów. Lubię Fallen Evanscence więc jest szansa, że mi podejdzie.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
ODPOWIEDZ