Lista nieuczciwych sprzedawców online
- Winters
Wszystko, co napisałeś pokrywa się z moimi doświadczeniami z vinyleum.
Widocznie krajowym winylowcom to zbytnio nie przeszkadza, bo pozostaje on chyba najpopularniejszym handlarzem płyt na allegro. Na dodatek większość płyt u niego osiąga ceny niewspółmierne do wartości rynkowej. Hitem było pierwsze wydanie angielskie pierwszej płyty Doorsów za 700 PLN.
Widocznie krajowym winylowcom to zbytnio nie przeszkadza, bo pozostaje on chyba najpopularniejszym handlarzem płyt na allegro. Na dodatek większość płyt u niego osiąga ceny niewspółmierne do wartości rynkowej. Hitem było pierwsze wydanie angielskie pierwszej płyty Doorsów za 700 PLN.
DIOMEDES KATO
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Lista nieuczciwych sprzedawców online
Właśnie wróciłem z urlopu i płyty już na mnie czekały wysłane priorytetową paczką. Wcześniej sprzedawca się ze mną kontaktował przeprosił za zwłokę w wysyłce. Płyty które dostałem są zgodne z opisem, były porządnie zapakowane i wylicytowane w nieustawionej aukcji. Więc osobiście nie mogę potwierdzić nieuczciwości sprzedawcy vinyl-man.JacK pisze:I czakam sobie dalej bo Pan od ponad tygodnia nie może się zebrać aby mi wysłać priorytetem moje płyty. Nie ma też z nim kontaktu bo na maile nie odpowiada.JacK pisze:Właśnie czekam na dwie płyty od niego. Mam nadzieję nie potwierdzić powyższych informacji.Pablo69 pisze:Sprzedawca vinyl-man bardzo mocno zawyża oceny.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- wb83
Dokładnie, ten sprzedawca to jakieś nieporozumienie. Ocena płyt z kosmosu. Nie odkryję żadnej nowości, ale jestem rozczarowany strasznie poziomem sprzedawców na allegro. Jestem w temacie winyli od roku i to wystarczający czas żeby przekonać się jak to wszystko wygląda. Ceny, a także ocena płyt to jest w większości przypadków tragedia. Staram się rozważnie robić zakupy co najczęściej mi się udaje, ale niestety czasem też się trafi taki typ jak ten wyżej opisany.Winters pisze:Vinyleum, a rzetelne oceny stanu płyt to przeciwieństwo.
EX- to najczęściej okolice VG. Bez plusa.
- ert
" rbodzioch" sprzedająca na Allegro płyty gramofonowe. Naciąga nieświadomych niczego kupujących koszty wysyłki. Na aukcji podaje że polecony ekonomiczny kosztuje 9zł, ale jeśli ktoś zakupi wiele płyt jest proszony po zalicytowaniu o kontakt w sprawie uzgodnienia kosztów wysyłki. Kupiłem 7 płyt, więc myślę; zmieszczę się spokojnie w 2 kg poleconym ekonomicznym rozmiar B za 9,50zł a ta sympatyczna Pani za polecony ekonomiczny do 2 kg przesłany przez pocztę polską zażądała 27zł 

-
Tak czytam i się zastanawiam czy nie było by dobrze założyć wątek z polecanymi sprzedawcami winyli na allegro. Ten z nieuczciwymi oczywiście jest jak najbardziej wskazany.
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Zabawnie byłoby, gdyby co poniektórzy trafili i na jedną, i na drugą listę.
Ja na przykład od vinyleum kupiłem 20 płyt co najmniej i złego słowa o nim nie powiem - nieporysowane, czyściutkie, okładki niewymięte. Sama radość
Aczkolwiek bez trudności mogę zrozumieć, że inni mogą mieć z tym panem związane głównie przykre wspomnienia.

Ja na przykład od vinyleum kupiłem 20 płyt co najmniej i złego słowa o nim nie powiem - nieporysowane, czyściutkie, okładki niewymięte. Sama radość

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
-
Pilot pisze:Tak czytam i się zastanawiam czy nie było by dobrze założyć wątek z polecanymi sprzedawcami winyli na allegro
Coś słabo czytasz.Wątek taki już jest http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=31&t=1250
-
Faktycznie. Przyznam się że działu płyt jeszcze nie przeglądałem. Jak dojdzie gramek to wtedy się za to zabiorę. 

- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
Jeżeli komuś zależy na szybkim kupnie albumu, to na pewno nie TUTAJ
Komentarze (przynajmniej niektóre) trochę mnie zaniepokoiły, ale mimo wszystko zaryzykowałem. Dobrze, że to Warszawa, dobrze, że jest odbiór osobisty, dobrze, że nic nie wpłacałem (Wojtek już zna moje podejście do tego typu praktyk
), bo tak bym czekał od 6 do 15 marca, aby dowiedzieć się, że potrwa to jeszcze 3 dni robocze (a wtedy był piątek, to wiadomo
). Co będzie, zobaczę ale wiem, że prędko z usług tego sklepu nie skorzystam
.
//edit:
Oto nowe info sprzed kilku minut (może czytają to forum ? )
Szanowny Kliencie,
Pragniemy powiadomić, że realizacja zamówienia niestety uległa
opóźnieniu.
Zazwyczaj powodem tego typu sytuacji jest duże zainteresowanie
produktem,
co spowodowało konieczność sprowadzenia go z naszego magazynu
centralnego.
Pragniemy zapewnić, że robimy wszystko
aby jak najszybciej zrealizować złożone zamówienie.
Nowy przewidywany termin realizacji zamówienia: do 2013-03-21
Za zaistniałą sytuację najmocniej przepraszamy.
Dziękujemy za zrozumienie oraz prosimy o cierpliwość.
Produkty w trakcie kompletowania:
1 x Mylo Xyloto, Coldplay, emi music poland
//Edit 2
No cóż, właśnie dostałem SMS'a, że MX jest gotowy do odbioru. Może i sprzedawca jest uczciwy (przynajmniej w tym wypadku), to nie polecam ludziom "w gorącej wodzie kompanym".
Komentarze (przynajmniej niektóre) trochę mnie zaniepokoiły, ale mimo wszystko zaryzykowałem. Dobrze, że to Warszawa, dobrze, że jest odbiór osobisty, dobrze, że nic nie wpłacałem (Wojtek już zna moje podejście do tego typu praktyk

//edit:
Oto nowe info sprzed kilku minut (może czytają to forum ? )
Szanowny Kliencie,
Pragniemy powiadomić, że realizacja zamówienia niestety uległa
opóźnieniu.
Zazwyczaj powodem tego typu sytuacji jest duże zainteresowanie
produktem,
co spowodowało konieczność sprowadzenia go z naszego magazynu
centralnego.
Pragniemy zapewnić, że robimy wszystko
aby jak najszybciej zrealizować złożone zamówienie.
Nowy przewidywany termin realizacji zamówienia: do 2013-03-21
Za zaistniałą sytuację najmocniej przepraszamy.
Dziękujemy za zrozumienie oraz prosimy o cierpliwość.
Produkty w trakcie kompletowania:
1 x Mylo Xyloto, Coldplay, emi music poland
//Edit 2
No cóż, właśnie dostałem SMS'a, że MX jest gotowy do odbioru. Może i sprzedawca jest uczciwy (przynajmniej w tym wypadku), to nie polecam ludziom "w gorącej wodzie kompanym".
Wiele wszyscy pisza o sprzedawcach na A.... natomiast malo kto o sklepach. Chcialem sprowadzic myjki do plyt dla znajomych bo pokazalem im w necie sklep gdzie moga miec taniej. No i jest taniej a wlasciwie duzo drozej
Sklep ten ma swoje strony w kilku krajach lecz gdy chcialem polaczyc sie ze strona w UK to jakos nie wychodzilo a w innych krajach bez problemu. Wyslalem im maila bo nawet gdy chcialem kupic przez strone w PL to byly problemy z wysylka (idiotyzm) ale to nie moj problem
i okazalo sie ze nie mozna, tylko przez strone w UK i to moze wtedy (nawet nie wiem bo strona poprostu sie nie otwierala)
Poprosilem znajomego aby mi kupil, no i kupil. Myjki przyjechaly ale stan jednej byl troszke .... ( lejek polamany ) druga cala ale byl tez strach bo opakowania fabryczne cale porozwalane
W takim stanie trafily do znajomego. Szok, jak oni pakuja? jak dostrczane sa przesylki? Juz nastepnych zakupow w tym sklepie nie zrobie. To ze towar wysylany jest z innego kraju Za przeproszeniem guzik mnie obchodzi. Kupuje w tej firmie i ona powinna dopilnowac aby wszystko bylo OK. Na maila do dzisiaj nie odpowiedzieli. Sklep Conrad na czarna liste Tylko wstydu sie najadlem, ale na szcescie sa wyrozumiali i wiedzieli ze to nie moja wina tylko sklepu.
Nastepny sklep tez jest dobry
Kupilem 11 plyt wyslali 10
a 1 mieli doslac na wlasny koszt. Bylo to w Lutym
do dzisiaj plyty nie ma. Mail wyslany. Ciekawe jaka bedzie odpowiedz. Jak okaze sie ze wyslali i zginela to bedzie fajnie, ale info zadnego nie wyslali Moze zapomnieli
zobaczymy, poczekamy Dam znac jak sie to potoczy wiec obecnie nie podam jaki to sklep.
Co z tego ze ceny sa nieraz nizsze i warto cos kupic kiedy ogolnie moze wyjsc duzo drozej. Coraz to wiecej mam oporow przed kupowanim on line w Polsce. Chociaz mam takie do ktorych bede wracal, pelen profesjonalizm
az milo sie kupuje a i ceny przystepne.

Nastepny sklep tez jest dobry

Co z tego ze ceny sa nieraz nizsze i warto cos kupic kiedy ogolnie moze wyjsc duzo drozej. Coraz to wiecej mam oporow przed kupowanim on line w Polsce. Chociaz mam takie do ktorych bede wracal, pelen profesjonalizm

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Kiedy parę lat temu kupiłem sobie myjkę Knosti to nie było możliwości zakupu tego sprzętu w Polsce nigdzie indziej jak właśnie od Conrada i problemów nie miałem.
Czy znajomy w ogóle zechciał domagać się zwrotu/wymiany uszkodzonego sprzętu? Czy właśnie tego dotyczył ten wspomniany mail bez odpowiedzi? Zadzwońcie do nich, Conrad to nie pipidówka gdzie siedzi trzech ludzi na kartonach.

Czy znajomy w ogóle zechciał domagać się zwrotu/wymiany uszkodzonego sprzętu? Czy właśnie tego dotyczył ten wspomniany mail bez odpowiedzi? Zadzwońcie do nich, Conrad to nie pipidówka gdzie siedzi trzech ludzi na kartonach.
Dlaczego nie?Darek pisze:wiec obecnie nie podam jaki to sklep.

Nikt nie każe kombinować przez PolskęDarek pisze:Coraz to wiecej mam oporow przed kupowanim on line w Polsce.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
przeciez chyba pisalem ze wyslany byl email i to powinno wystarczyc.Wojtek pisze:Czy znajomy w ogóle zechciał domagać się zwrotu/wymiany uszkodzonego sprzętu?
Cos mi sie zdaje ze tak, bo towar wysylaja z magazynow nie swoich. Kozystaja z tego co ma ktos inny na skladzie. Typowy posrednik i nic wiecej. Rownie dobrze mozesz wejsc w uklad z jakims dystrybutorem i wysylac od niego siedzac w domu przed kompem. Inaczej tego odebrac nie mozna. Myjki kupione w Polsce a przyjechaly z Niemiec.Wojtek pisze: Conrad to nie pipidówka gdzie siedzi trzech ludzi na kartonach.
Dlatego ze aby cos podac to musze byc pewnym i czekam na calkowite rozwiazanie sprawy. Mysle ze juz w Poniedzialek lub we Wtorek bede wszystko (lub prawie wszystko) wiedzial i wtedy + lub -Wojtek pisze:Dlaczego nie?
Nie przez tylko w Polskich sklepach On line. Rozmawialem z kilkoma sklepami i zawsze byly jakies problemy. Zawsze duza i piekna reklama a gdy cos do czego to juz problem. Klient kupil niech spada, takie podejscie. Moze sie to komus podoba ale nie mnie.Wojtek pisze:Nikt nie każe kombinować przez Polskę
zreszta mam tez taki sklep w Niemczech (ale tylko 1) od ktorego juz nie kupie http://www.blackscaped.de/ zamowione LP a przyslane single 7" twierdzil ze pomylka na stronie, wysyla tez plyty rozpakowane (rozcieta folia) i gdy byl uszkodzony powaznie label to glupio sie tlumaczyl. Koszta przesylki przekroczyly wartosc plyty.
Klienta jaki by nie byl zawsze trzeba traktowac powaznie, nawet gdy raz do roku kupuje paczke zapalek. On zawsze moze do Ciebie wrocic i kupic calego TIRa. Kiedys zmieni sie podejscie ale to jeszcze duzo wody uplynie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Uwierz mi, że maile potrafią zaginąć, umknąć, itd. Zadzwońcie, pogadajcie z jakimś człowiekiem.Darek pisze:przeciez chyba pisalem ze wyslany byl email i to powinno wystarczyc.
Chyba się nie boicie, skoro chodzi o pieniądze?
Swoją drogą, procedura zwrotu jak i reklamacji jest dokładnie opisana: http://www.conrad.pl/01-aa%2ftpl_inhalt ... drawal.htm
Przypuszczam, że te 20 dni mogło minąć, a towar zamówiony u znajomego jest teraz u Ciebie, ale to chyba nie wina Conrada, że zamawiający już stracił towar?

W sensie że nadawcą przesyłki nie była firma Conrad? Bo jeśli była to chyba zapędziłeś się w swoich spekulacjach.Darek pisze:Cos mi sie zdaje ze tak, bo towar wysylaja z magazynow nie swoich. Kozystaja z tego co ma ktos inny na skladzie. Typowy posrednik i nic wiecej. Rownie dobrze mozesz wejsc w uklad z jakims dystrybutorem i wysylac od niego siedzac w domu przed kompem. Inaczej tego odebrac nie mozna. Myjki kupione w Polsce a przyjechaly z Niemiec.
Po prostu firma ta nie ma magazynu w Polsce, tak jak wiele wiele innych międzynarodowych firm, które mimo wszystko na naszym rynku działają.
I nie powinno to dziwić.
Fakt faktem, Conrad to duża niemiecka firma działająca globalnie, z prawie stuletnią tradycją.
Także nie Darek, to nie jest pipidówa. Śmiało walcz o swoje, jeśli chcesz.
Czyli innymi słowy przez Polskę, bo Polski sklep (obojętnie skąd by nie był wysyłany).Darek pisze:Nie przez tylko w Polskich sklepach On line.
Powtarzam, skoro są problemy to nikt wam wyspiarzom nie każe zamawiać towaru w PL (online czy na bazarze przy granicy)Darek pisze:Rozmawialem z kilkoma sklepami i zawsze byly jakies problemy. Zawsze duza i piekna reklama a gdy cos do czego to juz problem. Klient kupil niech spada, takie podejscie. Moze sie to komus podoba ale nie mnie.

A to nieładnie. Powinien pokryć koszt wysyłki skoro to była jego pomyłka, no chyba że chciał od Ciebie z powrotem tego singla i dlatego odpuściłeś...Darek pisze:zreszta mam tez taki sklep w Niemczech (ale tylko 1) od ktorego juz nie kupie http://www.blackscaped.de/ zamowione LP a przyslane single 7" twierdzil ze pomylka na stronie, wysyla tez plyty rozpakowane (rozcieta folia) i gdy byl uszkodzony powaznie label to glupio sie tlumaczyl. Koszta przesylki przekroczyly wartosc plyty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mr W.- MediatorWojtek pisze:adzwońcie, pogadajcie z jakimś człowiekiem.

Napewno i szkoda zachodu bo koszta przesylek sa zbyt duze, ale na maila sie odpowiada i nic tego nie obroni. Rozmowa tel mialaby chyba taki sam odzwiek. Pisac mozna wszystko a taka duza firma a robi problemy z wysylka. Zreszta jaka by nie byla to jest niepowazna. Towar jak sie wysyla to sie pakuje odpowiednio. Niewiem jakos paczki dostaje z roznych miejsc i jakos takiego przypadku nie mialem i nie ma co tego bronic bo tez bys sie z lekka zdenerwowal na taka sytuacje. Fakt jest faktem i nic tego nie zmieni. Dla jednych firma dobra a dla mnie bubel i tyle. Wole male a dobre a nizeli duze w wielkimi reklamami. Zreszta podzielilem sie moja opinia i doswiadczeniem z ta firma. Kto chce niech kupuje ale nie ja.Wojtek pisze:Przypuszczam, że te 20 dni mogło minąć,
To nie firma tylko grupa a to ma duze znaczenie. Wiem bo tutaj osobiscie tego doswiadczylem i jest to duza roznica
Kiedy przestaniesz sie czepiac gdzie ktos zyje? ... dam sobie spokoj z dalszym komentarzemWojtek pisze:Powtarzam, skoro są problemy to nikt wam wyspiarzom nie każe zamawiać towaru w PL (online czy na bazarze przy granicy) Proste.
Chcial ale to ja musialbym zaplacic za zwrot. Pisalismy dosyc dlugo na ten temat, ale facet ma takie podejscie ze klient kupil i po wszystkim. Wiecej w tym sklepie nic nie kupie.Wojtek pisze:A to nieładnie. Powinien pokryć koszt wysyłki skoro to była jego pomyłka, no chyba że chciał od Ciebie z powrotem tego singla i dlatego odpuściłeś...