Winyle w Biedronce i w Lidlu

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
StarRock

Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu

Post autor: StarRock »

I bądź tu mądry. :lol:
Awatar użytkownika
PhantomLord
Gramofon: Kenwood KP-990

Post autor: PhantomLord »

metallsnow pisze:
23 wrz 2017, 23:10
@Myszor&PhantomLord
Macie problem z Leper Messiah? Mój szwagier kupił dla siebie i dla mnie tę płytę i on ma problem właśnie z tym kawałkiem. U mnie jest ok, ale moja igła ma może 3h grania.
BTW. Po drugim przesłuchaniu przeskakuje mi na drugiej stronie Louis Armstrong z Empiku, a Tubular bells 2 z Saturna gra zdecydowanie gorzej niż jedynka z biedry (mimo że cena 2xwyższa). Miałem zaczekać do jutra z odsłuchem mojego egzemplarza Master of Puppets do jutra, ale po lekturze wątku słucham go właśnie teraz.
U mnie płyta skikała na Orion, Welcome Home i czymś jeszcze. Generalnie na Orionie wystarczyło przejechać moment na maksymalnym VTF dla igły (1.7g) i potem na mojej codziennej VTF (1.35g) przeszła bez problemu.
Niemniej głównym problemem dla mnie była beznadziejna realizacja dźwięku. Niestety, ale nawet za 10 zł taka płyta leżałaby tylko na półce i miejsce zajmowała.
Niemniej co do Lepper Messiah to właśnie sobie przypomniałem, że kolega miał na nim jakiś problem.

Ja nie mam nic do kupowania płyt w Biedronce, jeśli to samo wydanie jest tańsze niż gdzie indziej. Nie widzę jednak sensu kupowania MOP w wydaniu Blackened 2015, niezależnie od ceny bo jest słabe niestety.
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Post autor: decu »

Z 3 kupionych płyt (chociaż w tym rzucie jest więcej fajnych tytułów) przesłuchałem 2 i choćbym chciał trochę pomalkontencić, to uważam że są po prostu świetne. Wierzę że mogą istnieć lepsze wydania, ale podczas słuchania "Idiot" czy "Velvet Underground" po raz pierwszy jakoś ciężko mi się zmusić do myślenia o tym.
Inna konstatacja jest taka, że jak popatrzę na cenę z okładki, a potem na ceny tego samego w marketach/allegro, to mam wrażanie że ktoś próbuje mnie ...( :oops: ) Te często kilkudziesięcioletnie perły, na których wytwórnie zarobiły po 5 razy wydane bez żadnego bonusu (dobrze jak się chociaż koperta antystatyczna trafi!) wystawione za 100-150zł. No irytujące troszkę po prostu.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Z tymi przeskakującymi kawałkami rozwiązanie dla mnie jest zawsze to samo- umyć. Już przy pierwszej promocji, kiedy kupiłem sobie Nirvane MTV UN. zauważyłem że płyty są mocno usyfione i naelektryzowane że szok. Po umyciu grają zdecydowanie lepiej. Tak samo teraz, kupiłem tylko Bjork, puściłem raz nie umytą - grała źle, jakoś bez wyrazu. Po umyciu kawał dobrej płyty.

MoP odpuściłem. Jakoś nie grzeje mnie mocne granie z płyty winylowej.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

pan_winyl pisze:
25 wrz 2017, 09:13
Jakoś nie grzeje mnie mocne granie z płyty winylowej.
:think: :roll:
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Post autor: dev »

Zdecydowałem się jeszcze na Stonesów, bo lubię ten album.
Jakość wydania / tłoczenia niestety nic specjalnego, typowe tłoczenie GZ, do tego strasznie się elektryzuje i pełna paprochów i ścinków jakichś.
Akcję kryptonim "stonka" oceniam ogólnie pozytywnie, nic więcej już w tym rzucie nie biorę.

Subiektywnie od najlepszego do najsłabszego z tych, które kupiłem oceniając jakość wydania, nie zawartość muzyczną ;)

MoP nieco zawiódł moje oczekiwania, stąd niska ocena, ale za tę cenę sobie ją zostawiam, posłuchać się da.

1. Nevermind 9/10
2. Pet Sounds 7,5/10
3. Some Girls 6/10
4. Master of Puppets 5/10
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
Myszor

A ja kilka zwróciłem. Przyjęli ale poinformowano mnie że w drodze wyjątku gdyż zmienili warunk zwrotów i można zwracać tylko rzeczy wadliwe i to tylko w niektórych kategoriach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A były wadliwe? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

Wojtek pisze:
27 wrz 2017, 19:11
A były wadliwe?
były badziewne.
PS.
Wyszło na moje :D
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
Myszor

Wojtek pisze:
27 wrz 2017, 19:11
A były wadliwe? :morda:
Cash był. Miał kropki z jakiegoś kleju czy czegoś. Nie do doczyszczenia.
Marley był nieotwierany bo drugi raz przez omyłkę kupiłem (i tego nie chcieli przyjąć ale przyjęli).
A MOP grał ujowo więc jakby wadliwy.

Generalnie Biedra odchodzi od zwrotów. Pewnie z powodu tych całych świeżaków. Ludzie kupowali drogie rzeczy, kasowali naklejki i potem zwracali a naklejeczki zostawiali sobie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Myszor pisze:
27 wrz 2017, 23:05
Pewnie z powodu tych całych świeżaków.
Chyba tak.

Cebula zbyt mocna w narodzie :(
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

aaaa może realizują prawo do zwrotu?
asadniczo prawo do odstąpienia od umowy przysługuje konsumentom przy każdej umowie zawartej na odległość. Istnieją jednak produkty, które po dostarczeniu przesyłki i otwarciu zapieczętowanego opakowania nie mogą zostać zwrócone ze względu na ochronę zdrowia lub względów higienicznych (art. 38 pkt 5 ustawy o prawach konsumenta)

Tak jak w przypadku płyt CD lub DVD, produkty których nie można zwrócić ze względów zdrowotnych lub higienicznych powinny zostać odesłane w zapieczętowanym opakowaniu. Co dokładnie oznacza „zapieczętowane opakowanie” dla tej grupy produktów? Zapis ten nie został uściślony w ustawie.

Ustawa nie zawiera informacji lub wskazówek, jakie produkty nie mogą zostać zwrócone ze względu na ochronę zdrowia lub względów higienicznych. Wyjątki od prawa do odstąpienia od umowy podlegają zawsze ścisłej wykładni i w większości przypadków zapis ten jest interpretowany na korzyść konsumenta. Oczywiście dużo zależy od rodzaju sprzedawanego asortymentu w sklepie internetowym. Nie można więc wyjść z założenia, że zapis ten odnosi się dla wszystkich produktów
https://www.trustedshops.pl/wiadomosci/ ... -cz-2.html

Tak że wiesz, no teoretycznie dotyczy to też płyt winylowych chyba. Ale mogę się mylić. Chyba zalezy to od indywidualnej sytuacji. W empiku przyjmą Ci bez problemu, w saturnie słabo a w biedronce to chyba trzeba by kazus ustanowić :D

Zazwyczaj przyjmą Ci wszystko co próbujesz oddać - z tych rzeczy nie spożywczo-przemysłowych. Nie raz widziałem pontony, regały czy telefony oddawane przez ludzi. Z płytami pewnie mają problem bo to rzecz dla kasy nowa i tyle.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja nawet widziałem, jak jeden tatuś z synkiem oddawał pudełka z gier bo "po otwarciu nic nie było w środku" :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Post autor: dev »

Mnie uprzedzali przy kasie za każdym razem, że jak biorę naklejki dla dzieciaków, to zwrot winyla będzie niemożliwy.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
Myszor

pan_winyl pisze:
28 wrz 2017, 09:15
Zazwyczaj przyjmą Ci wszystko co próbujesz oddać - z tych rzeczy nie spożywczo-przemysłowych.
już nie, np. płyt to nie dotyczy:
http://www.biedronka.pl/pl/bulletin,id, ... -biedronka
ODPOWIEDZ