Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

adik75 pisze:Dlatego proponuję założyć osobny wątek, poświęcony płytom drogim/kolekcjonerskim? Kwestia nazewnictwa. Chodzi o to, żeby pokazywać właśnie takie perełki, jak chociażby ten Milian, pewnie trafiłyby tam również niektóre płyty Kurylewicza, może String Beat itp. - jeśli chodzi o polskie podwórko, zagranicznego nie znam... Pozdrawiam.
Po to, żeby każdy handlarz/antykwariusz miał gotowca - żeby ktoś podał mu wiedzę na talerzu?
adik75 pisze:Ale czekając na niektóre okazje życia może zabraknąć.
Okazjom też trzeba pomóc, na nie się nie czeka - ich się szuka.
cezi pisze:Trzeba pamietać, że dla niektórych rynek winyli to lokata kapitału - bo z czasem taniej raczej nie będzie, zwłaszcza w sytuacji, kiedy nastepuje renesans płyty winylowej.
No jasne, ułatwmy psucie frajdy z kupowania fajnych płyt "inwestorom".
mrdanny pisze:No, ale płyta Miliana spokojnie mieści się w tym temacie, sprzedający robi jelenia z kupujących, bo widać po okładce, że ta płyta sporo przeszła i nie wiem jakim cudem ona mogła się zachować "ex/nm"?
To Ty chyba mało płyt kupujesz, zwłaszcza w takich cherlawych okładkach.
tollo pisze:Wszystko zależy od tego jak kto przechowywał album. Czasami płyty walały się z miejsca na miejsce, niesłuchane, okładki dostały mocno w kość a sama płyta w foli mogła jedynie kilka kopertówek zebrać.
Otóż to.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Boguś

Post autor: Boguś »

http://allegro.pl/lenny-valentino-winyl ... 44823.html

Płyta wspaniała, wiadomo, ale ta cena :cry:... Taniej można kupić japońskie wydania albumów Fab Four.
(∞).
Darek

Post autor: Darek »

adik75 pisze:Wojtku, wiem. Dlatego proponuję założyć osobny wątek, poświęcony płytom drogim/kolekcjonerskim? Kwestia nazewnictwa. Chodzi o to, żeby pokazywać właśnie takie perełki, jak chociażby ten Milian, pewnie trafiłyby tam również niektóre płyty Kurylewicza, może String Beat itp. - jeśli chodzi o polskie podwórko, zagranicznego nie znam... Pozdrawiam.
Wojtek pisze:Jak chcesz to zakładaj, choć spodziewać się możesz dyskusji, że nie raz i nie dwa udaje się ludziom w praktyce dorwać za grosze płyty teoretycznie drogie/cenne.
Dobra ja to zrobie. Opieral sie bede na ksiazce i to co natrafie w necie oraz sie gdzies dowiem. Zobaczymy jak to bedzie, ale zakladam z doswiadczenia ze wiele osob nie bedzie chcialo mowic ze dana plyta jest RARE.

Ja wiem ale nie powiem :x Ja mam :P oby tylko nikt tego nie znalazl bede jedyny co to ma :? :pray: jestem gosciu bo mam :snooty:

Glupie podejscie ;) Czesto sobie pomagamy tutaj ale jak ktos raz tylko zrobi najmniejszy walek komukolwiek i to sie rozniesie to jest spalony i nikt mu nie pomoze.
Moze uda mi sie cos zaszczepic
Tylko nie pisac ze to jest niemozliwe. Ludzie poswiecaja czas publikuja w necie i kazdy moze to zobaczyc .... to wszystko bezplatnie. To robia pasjonaci. Zreszta prawie kazdy cos tutaj na forum umiescil co przyda sie innemu i jakos swiat sie nie zawalil. Handlarze znaja plyty RARE i ich szukaja. To ze taka jest to oni wiedza. Mozecie byc tego pewni.
Handlarz wam to pisze :lol: Prawda? :lol:

*edt* Link do tematu http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=28&t=4989
Ostatnio zmieniony 10 mar 2014, 20:39 przez Darek, łącznie zmieniany 1 raz.
adik75

Re: Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Post autor: adik75 »

Po to, żeby każdy handlarz/antykwariusz miał gotowca - żeby ktoś podał mu wiedzę na talerzu?
Winters, przekonało mnie to zdanie

co do okazji - może trochę źle się wyraziłem - aktywnie szukam. Odwiedzam wszystkie znane mi sklepiki, antykwariaty, zaglądam na pchle targi, giełdy staroci, dopytuję wśród znajomych (również muzyków), śledzę net...
mrdanny

Post autor: mrdanny »

Winters pisze:
To Ty chyba mało płyt kupujesz, zwłaszcza w takich cherlawych okładkach.
Nie będę nikogo rozliczał co kupuje za swoje pieniądze. Gdybym trzymał taką płytę w rękach przed zakupem, to jeszcze miałoby to sens, bo zawsze można samemu ocenić, ale kupowanie online, to stan okładki jest wyznacznikiem, czy pochodzi ze zbiorów kolekcjonera (tylko wtedy ma dla mnie sens nadanie płycie "stan mint"), czy wyciągnięto to "psu z pyska", to wydaje mi się jest bliższa tej drugiej opcji. Niestety u nas ludzie nie wiedzą co to znaczy stan "mint", bo w PRL było tylu Kolekcjonerów co kot napłakał, a potem nasi handlarze przyjmując nazewnictwo z Zachodu nie mając pojęcia, jak tam się traktowało płyty w kolekcjach i faktycznie stan doskonały, niegrana, to nie coś co używa się z przymrużeniem oka.
Awatar użytkownika
Winters

Darek pisze:Zobaczymy jak to bedzie, ale zakladam z doswiadczenia ze wiele osob nie bedzie chcialo mowic ze dana plyta jest RARE.
Tu nawet nie chodzi o to całe "rare", bo to nie ma bezpośredniego przełożenia na wartość. W latach 60. tacy Beatlesi sprzedali kosmiczne ilości płyt i sporo tych wydań zachowało się w bardzo dobrym stanie do dzisiaj - na to nie trzeba polować latami, a mimo to się ceni.
Darek pisze:Handlarze znaja plyty RARE i ich szukaja.
Może na Wyspach i generalnie na Zachodzie to tak owszem jest, ale nie zapominaj, że to jest polskie forum. Tu sporo handlarzy to niestety grzyby i zakute łby - taka specyfika rynku -> nawet niektórzy właściciele na pozór lepsiejszych komisów czasem nie mają pojęcia, że płyty można myć czymś innym jak ludwikiem, ew. płynem do mycia szyb.
mrdanny pisze:Gdybym trzymał taką płytę w rękach przed zakupem, to jeszcze miałoby to sens, bo zawsze można samemu ocenić, ale kupowanie online, to stan okładki jest wyznacznikiem, czy pochodzi ze zbiorów kolekcjonera
A jak kolekcjoner 25 lat temu władował swoją kolekcje do mokrej piwnicy i okładki podgniły to już nie są to zbiory kolekcjonera?

Ty zbierasz płyty dla muzyki, czy dla trzymania ich w folijkach, wyciągania z koperty raz na dziesięć lat celem obejrzenia i schowania zaraz spowrotem?

Płyty winylowe to tak naprawdę bardzo trwałe nośniki i wiele potrafią znieść bez znaczącego uszczerbku dla dźwięku.
DIOMEDES KATO
Darek

adik75 pisze:Po to, żeby każdy handlarz/antykwariusz miał gotowca - żeby ktoś podał mu wiedzę na talerzu?

Winters, przekonało mnie to zdanie
Panowie jaka wiedza :D myslicie ze handlarz nie zna plyt rare. Kazdy posiada jakis spis i szuka i nie robi to tylko handlarz. 99% osob na forum to robi. Zreszta ..... mozecie trzymac takie info dla siebie :D a ten co ma ksiazke RCG sie smieje z tego :lol:
Awatar użytkownika
Winters

Darek pisze:Kazdy posiada jakis spis i szuka i nie robi to tylko handlarz
Spis polskiego handlarza winylem:

LET CEPELIN
DIP PARPUL
BADŻI
KRIM
BITELSI
STONSI
AJEN MEJDEN
METALIKA
etc.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Reymont

Post autor: Reymont »

mrdanny pisze:
Gdybym trzymał taką płytę w rękach przed zakupem, to jeszcze miałoby to sens, bo zawsze można samemu ocenić, ale kupowanie online, to stan okładki(...)
Skąd wiesz, że licytujący nie trzymał płyty w rękach :?:

@Winters - masz trochę racji, bo takim bubkom o których piszesz zdecydowanie to sprawę ułatwi. Jednakże obawiam się, że jest też sporo handlarzy, którzy rynek znają doskonale i od 9-17 nie robią nic innego poza klikaniem w poszukiwaniu tych płyt.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Racja.
Bubkom nie ułatwiamy, a z tymi co znają rynek sie ścigamy w poszukiwaniu okazji.
Obrazek
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Winters pisze:AJEN MEJDEN

Za poprawnie ;) Polski wąsacz powiedziałby AJRONI.
Darek

vinylpiotrek pisze:Racja.
Bubkom nie ułatwiamy, a z tymi co znają rynek sie ścigamy w poszukiwaniu okazji.
LOL Nigdy chyba tego nie zrozumiem.
adik75

Post autor: adik75 »

Wojtek, miałeś rację. Nabroiło się :(
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

A nadal nie jest specjalnym problemem dostać te płyty w ładnym stanie poniżej 10 zł.
Obrazek
ODPOWIEDZ