Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wycena oferty na allegro

Post autor: Wojtek »

Dział wyceny jest po to by wycenić coś co chcemy sprzedać, a nie żeby oceniać ile jest warta czyjaś oferta :)
Zapytanie przeniesione tam gdzie trzeba.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
drifter

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: drifter »

Spoko. Jeśli tylko znajdę tu kogoś, kto kupował u tego sprzedawcy ;-)
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Bo z opisu wyglądają na dobrą inwestycję (1 wydanie UK, stan jak nowe), a w takich przypadkach warto czasem zapłacić więcej.
Opis nie wspomina o tym, że to pierwsze wydanie. Wczesne wydanie może oznaczać różne rzeczy. Znaczy, ja nie twierdzę, że to nie jest 1. wydanie, po prostu jestem wyczulony na takie niedopowiedzenia w opisach.
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
adik75

Post autor: adik75 »

Kupowałem u niego jedną płytę, zszedł z ceny dość znacznie, płyta zgodna z opisem, stan rzeczywiście świetny. Zapłaciłem sporo... Płyty Floydów, o których piszesz, kupiłem w stanach EX za 50 zł za sztukę (brytyjskie Meddle i amerykańskie A Momantary). To nie są jakieś megarzadkie tytuły, jest ich sporo.
Ale jeśli Ci zależy, spróbuj wynegocjować cenę, zaproponuj kupno dwóch, np. Meddle i A Momentary... pozdrawiam i powodzenia
drifter

Post autor: drifter »

Dzięki za info. Właśnie tak próbowałem, 300 zł za obie te płyty, ale sprzedający zgodził się tylko na obniżkę 400->350. To było dla mnie wciąż trochę za dużo, 175 za każdy tytuł kupując dwie. No nic, będę szukał dalej w stanie NM, albo wrócę kiedyś do niego, bo "Momentary" się jednak sprzedała za 199 :)

Co do 1 wydania masz rację, właśnie "Momentary" było w 1 wydaniu, a "Meddle" we wczesnym, co de facto dla mnie też jest OK.
Robertson

Post autor: Robertson »

Tiaaa... to ja dzisiaj dostałem od sklepu shochrock z Wrocławia w podobnej kwestii butną odpowiedz ...przecież nie musisz kupować kup se gdzie taniej .Polecam ten sklep.Zdrowe podejście do klijenta !!!
adik75

Post autor: adik75 »

Poluj gdzie indziej, ja za Momentary dałem 50 zł, stan EX, a stare Meddle też chodzą w tej cenie. Z Floyd'ów tak naprawdę droga jest Division Bell, resztę można kupić w przyzwoitych cenach. Teraz też będzie taniej, myślę. Wydaje mi się, że w okresie świątecznym ceny poszalały. Powodzenia!
Awatar użytkownika
nightspy

Kolekcja dla Audiofila Melomana Bach Mozart Verdi

Post autor: nightspy »

Witam
zaznaczam, że nie jest to moja aukcja... ja płyt nie sprzedaję...
http://allegro.pl/kolekcja-dla-audiofil ... 18277.html

pytanie do speców od płyt i od wydań... czy są to faktycznie pierwsze i unikatowe brytyjskie wydania "z jakością nieporównywalną do tego co reprezentowała pozostała część europy"?
i ile ten zestaw może być wart...
kręcić winyla... czy nie kręcić... oto jest pytanie ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przy muzyce klasycznej, zależnie od okresu (jak i samej treści), częstokroć zabawa kończyła się na jednym wydaniu, stąd w większości przypadków bardzo łatwo o pierwsze wydania tych albumów (bo nie było reedycji :) ).

Same nagrania oczywiście mogły być powtarzane i wydawane wielokrotnie, na różnych płytach.
nightspy pisze:"z jakością nieporównywalną do tego co reprezentowała pozostała część europy"?
E tam, handlarz podpicowuje towar ;) Zresztą, cała ta kolekcja jest "europejska", a nie tylko z wysp brytyjskich.
nightspy pisze:i ile ten zestaw może być wart...
Trudno powiedzieć. Pytanie czy w ogóle znajdzie się chętny na to wszystko, za cenę wydumaną przez sprzedawcę, bo przecież mamy tutaj ustawioną cenę minimalną. Można strzelać czy chce 1000 czy 5000 :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
nightspy

Masz rację Wojtek, w muzyce klasycznej i operowej wiele różnych wydań, wiele różnych edycji tej samej opery czy koncertu...
tak myślałem, że w emailu trochę pozmyślał z tymi unikatowymi i jedynymi i super jakościowymi wydaniami...

o to, ile może to być warte, pytałem bo ja słucham takiej muzyki :violin: i byłbym tym zainteresowany... ale nie po wiadomości tego sprzedawcy, że cena minimalna to 4.000 zł a chciałby nawet jeszcze więcej... wg mnie przesadził bo zdarzyło mi się kupować boxy 5-6 płytowe po 2-5 zł :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cóż, to jest jego pierwsze podejście. Jak nie sprzeda to pewnie będzie bardziej skory do zbijania ceny.
Na razie pewnie jest przekonany, że te 4 kafle to gratka :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
nightspy

Wojtek pisze:Cóż, to jest jego pierwsze podejście. Jak nie sprzeda to pewnie będzie bardziej skory do zbijania ceny.
teraz jest przekonany jeszcze bardzie o ich wyższej wartości... teraz dał 4.999 zł kup teraz :doh: :mrgreen: :naughty:
Awatar użytkownika
grummer

Post autor: grummer »

nightspy pisze:
Wojtek pisze:Cóż, to jest jego pierwsze podejście. Jak nie sprzeda to pewnie będzie bardziej skory do zbijania ceny.
teraz jest przekonany jeszcze bardzie o ich wyższej wartości... teraz dał 4.999 zł kup teraz :doh: :mrgreen: :naughty:

I zadziwiają mnie tacy ludzie. Znajdzie się taki handlowiec naturszczyk, który wywinduje cenę tak wysoko, że nikt tego nie kupi. Wystawi nawet 15 razy pod rząd aukcję z taką samą bądź wyższą ceną, a przecież najlepszym punktem odniesienia wartości danego towaru są właśnie takie licytacje od 1zł. Gdyby wystawił na ebay, to może by zarobił nawet więcej niż tutaj. Ostatnio sam miałem do czynienia z takim handlarczykiem, co to nie zejdzie z ceny 27 na 25, bo nie, ale po raz 20-sty wystawia ten sam album będąc już 20 parę złotych do tyłu za samo wystawianie. I nie kupiłem u niego tylko i wyłącznie dla zasady. Na ebayu sprzedałby tę płytę 2x drożej, no ale cóż.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Ciasny łeb i bezmyślność, ot po prostu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Polacy (sprzedający) generalnie boją się eBay, ale to już inny temat :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ