Chore ceny płyt na Allegro/eBay
- vinylpiotrek
- Mr. Moonlight
Ale jaja !!!!!
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon
- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
-
Re: Ale jaja !!!!!
Cena może szokować ale czy jest "chora"? Ja się doliczyłem ok. 80 pozycji, czyli wychodzi średnio ok. 50zł za sztukę. Oczywiście np. "OBYWATEL GC Tak Tak" można dorwać nawet za kilka zł, ale sprzedający wcale nie przesadza ze stwierdzeniem "zestaw zawiera białe kruki oraz pozycje, których raczej nigdy nie znajdziesz na rynku". Wiem, bo sam poluję na "1984" na winylu - ostatnio był na allegro, ale jakoś nie przekonał mnie opis i sam sprzedający, ostatecznie płyta poszła za 449zł (http://allegro.pl/republika-1984-lp-meg ... 27486.html - po przeprowadzeniu śledztwaKasparHauserPL pisze:http://allegro.pl/zestaw-cd-lp-republik ... 45797.html

EDIT: Chyba już zbyt późna pora na matematykę

- KasparHauser
- Gramofon: Nieinterere2000
No, wiesz... Ja nigdy w życiu bym nie oddał takiego zbioru za żadne pieniądze. Nigdy !
A sprawa jest taka, że swego czasu na alle można było kupić nowe płyty Republiki/Ob. G.C. za śmieszne pieniądze. Jest to były pracownik najprawdopodobniej Tonpressu. W sumie to jego brat (czy brat, nie wiem. Strzelam. Nie chciał powiedzieć
) był szefem tejże wytwórni
.
I w ten oto sposób można było kupić nówki taniej niż tu. Cena początkowa od 10zł do 45zł.
Sam kupiłem za 5 zł sztuka dwa nowe single Madame
. Polecam tego człowieka.
Gdybym widział to co wiem to miałbym praktycznie wszystko co było na LP w tej aukcji oprócz 1984. Niestety większość lepszych pozycji już sprzedał. Najważniejsze, że kupcy się do tego nie dobrali. Tu za 40, u siebie za 100. Hołota !
A sprawa jest taka, że swego czasu na alle można było kupić nowe płyty Republiki/Ob. G.C. za śmieszne pieniądze. Jest to były pracownik najprawdopodobniej Tonpressu. W sumie to jego brat (czy brat, nie wiem. Strzelam. Nie chciał powiedzieć

I w ten oto sposób można było kupić nówki taniej niż tu. Cena początkowa od 10zł do 45zł.
Sam kupiłem za 5 zł sztuka dwa nowe single Madame

Gdybym widział to co wiem to miałbym praktycznie wszystko co było na LP w tej aukcji oprócz 1984. Niestety większość lepszych pozycji już sprzedał. Najważniejsze, że kupcy się do tego nie dobrali. Tu za 40, u siebie za 100. Hołota !
-
Jak widać płyty zostały u właściciela
sprzedający nie chce dzielić kolekcji (wcale się nie dziwię!), przystał jedynie na sprzedaż samych LP (nie zbieram siódemek), cena - 2000zł. Odpuszczam sobie 

- Kocewicz
- Kontakt:
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Małe płyty to były dobre do szaf grających
W użytku domowym są trochę niepraktyczne bo ledwo to człowiek położy na talerz a już się kończy
Wyjątek można zrobić dla ulubionych utworów bo 45 rpm daje lepszą jakość. W PRLu 7" były dość popularne bo wychodziło na nich sporo przebojów, które w kraju były nieosiągalne na LP.

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Kocewicz
- Kontakt:
1. Do dzisiaj sporo piosenek jest nieosiągalnych na LP.
2. Można zaopatrzyć się w gramofon ze zmieniarką.
3. Siódemki to nie tylko single, a także epki, niektóre wcale tak szybko się nie kończą.
To w końcu co jest priorytetem, ulubiona muzyka czy format nośnika?
2. Można zaopatrzyć się w gramofon ze zmieniarką.
3. Siódemki to nie tylko single, a także epki, niektóre wcale tak szybko się nie kończą.
To w końcu co jest priorytetem, ulubiona muzyka czy format nośnika?
Are you Shure?
- Obywatel
Jasne, że 7" mają swój urok, sens i zalety.
A propos zmieniarek, to gdzieś kiedyś na forum toczyła się dyskusja, w której padło stwierdzenie, że porządny gramofon i zmieniarka to dwie wykluczające się rzeczy.
A propos zmieniarek, to gdzieś kiedyś na forum toczyła się dyskusja, w której padło stwierdzenie, że porządny gramofon i zmieniarka to dwie wykluczające się rzeczy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Kocewicz
- Kontakt:
Stwierdzić to sobie każdy gbur może, szkoda tylko że bez argumentów
Przecież większość z was i tak używa automatów, a to w gronach audiofilskich jest tak samo niekoszerne jak zmieniarka.

Are you Shure?
- vinylpiotrek
A jeśli już to te (i tak wątpliwe) argumenty odnoszą się do używania zmieniarek do LP, a nie do singli, takie trochę bezsensowne błędne koło.Kocewicz pisze:Stwierdzić to sobie każdy gbur może, szkoda tylko że bez argumentów

- Obywatel
Używam automatycznego gramofonu - celowo, z wyboru i z premedytacją. Audiofilem nie byłem, nie jestem i nie będę - audiofilia to wg mnie nieszkodliwa dewiacja.Kocewicz pisze:Przecież większość z was i tak używa automatów, a to w gronach audiofilskich jest tak samo niekoszerne jak zmieniarka.
Posiadam zarówno płyty 300 mm, jak i 175 mm, a nawet kilka sztuk 250 mm. Najbardziej cenię gramofony z lat '70 - duże, ciężkie i solidne. Proszę mi nie doklejać gęby audiofila tylko dlatego, że wspomniałem, że ktoś gdzieś kiedyś wypowiedział się źle o zmieniarkach.
- Winters
Z lat 60. są większe, cięższe i solidniejszeObywatel pisze:Najbardziej cenię gramofony z lat '70 - duże, ciężkie i solidne

I zrobione z żelaza i mięsa.
DIOMEDES KATO
- Kocewicz
- Kontakt: