Chore ceny płyt na Allegro/eBay

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Obrazek
Awatar użytkownika
Mr. Moonlight

Ale jaja !!!!!

Post autor: Mr. Moonlight »

“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Ale jaja !!!!!

Post autor: KasparHauser »

-basemental-pl-

Re: Ale jaja !!!!!

Post autor: -basemental-pl- »

Cena może szokować ale czy jest "chora"? Ja się doliczyłem ok. 80 pozycji, czyli wychodzi średnio ok. 50zł za sztukę. Oczywiście np. "OBYWATEL GC Tak Tak" można dorwać nawet za kilka zł, ale sprzedający wcale nie przesadza ze stwierdzeniem "zestaw zawiera białe kruki oraz pozycje, których raczej nigdy nie znajdziesz na rynku". Wiem, bo sam poluję na "1984" na winylu - ostatnio był na allegro, ale jakoś nie przekonał mnie opis i sam sprzedający, ostatecznie płyta poszła za 449zł (http://allegro.pl/republika-1984-lp-meg ... 27486.html - po przeprowadzeniu śledztwa ;) wiem że kupujący wystawił pozytywa, trudno - moja strata). Na moje oko gościu po prostu zna wartość tego zestawu, nie chce go oddać za bezcen i moim zdaniem ma rację!

EDIT: Chyba już zbyt późna pora na matematykę :) średnia cena to 62,50, co nieco zmienia postać rzeczy, jednak dalej utrzymuję, że płyt kolekcjonowanych przez pół życia nie oddaje się za darmo.
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

No, wiesz... Ja nigdy w życiu bym nie oddał takiego zbioru za żadne pieniądze. Nigdy !
A sprawa jest taka, że swego czasu na alle można było kupić nowe płyty Republiki/Ob. G.C. za śmieszne pieniądze. Jest to były pracownik najprawdopodobniej Tonpressu. W sumie to jego brat (czy brat, nie wiem. Strzelam. Nie chciał powiedzieć :) ) był szefem tejże wytwórni :).
I w ten oto sposób można było kupić nówki taniej niż tu. Cena początkowa od 10zł do 45zł.

Sam kupiłem za 5 zł sztuka dwa nowe single Madame :) . Polecam tego człowieka.

Gdybym widział to co wiem to miałbym praktycznie wszystko co było na LP w tej aukcji oprócz 1984. Niestety większość lepszych pozycji już sprzedał. Najważniejsze, że kupcy się do tego nie dobrali. Tu za 40, u siebie za 100. Hołota !
-basemental-pl-

Post autor: -basemental-pl- »

Jak widać płyty zostały u właściciela :) sprzedający nie chce dzielić kolekcji (wcale się nie dziwię!), przystał jedynie na sprzedaż samych LP (nie zbieram siódemek), cena - 2000zł. Odpuszczam sobie :)
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

-basemental-pl- pisze:nie zbieram siódemek
Czemu?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Małe płyty to były dobre do szaf grających ;) W użytku domowym są trochę niepraktyczne bo ledwo to człowiek położy na talerz a już się kończy :roll: Wyjątek można zrobić dla ulubionych utworów bo 45 rpm daje lepszą jakość. W PRLu 7" były dość popularne bo wychodziło na nich sporo przebojów, które w kraju były nieosiągalne na LP.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

1. Do dzisiaj sporo piosenek jest nieosiągalnych na LP.
2. Można zaopatrzyć się w gramofon ze zmieniarką.
3. Siódemki to nie tylko single, a także epki, niektóre wcale tak szybko się nie kończą.
To w końcu co jest priorytetem, ulubiona muzyka czy format nośnika?
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Obywatel

Jasne, że 7" mają swój urok, sens i zalety.

A propos zmieniarek, to gdzieś kiedyś na forum toczyła się dyskusja, w której padło stwierdzenie, że porządny gramofon i zmieniarka to dwie wykluczające się rzeczy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Stwierdzić to sobie każdy gbur może, szkoda tylko że bez argumentów ;) Przecież większość z was i tak używa automatów, a to w gronach audiofilskich jest tak samo niekoszerne jak zmieniarka.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Kocewicz pisze:Stwierdzić to sobie każdy gbur może, szkoda tylko że bez argumentów
A jeśli już to te (i tak wątpliwe) argumenty odnoszą się do używania zmieniarek do LP, a nie do singli, takie trochę bezsensowne błędne koło.
Obrazek
Awatar użytkownika
Obywatel

Kocewicz pisze:Przecież większość z was i tak używa automatów, a to w gronach audiofilskich jest tak samo niekoszerne jak zmieniarka.
Używam automatycznego gramofonu - celowo, z wyboru i z premedytacją. Audiofilem nie byłem, nie jestem i nie będę - audiofilia to wg mnie nieszkodliwa dewiacja.

Posiadam zarówno płyty 300 mm, jak i 175 mm, a nawet kilka sztuk 250 mm. Najbardziej cenię gramofony z lat '70 - duże, ciężkie i solidne. Proszę mi nie doklejać gęby audiofila tylko dlatego, że wspomniałem, że ktoś gdzieś kiedyś wypowiedział się źle o zmieniarkach.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Obywatel pisze:Najbardziej cenię gramofony z lat '70 - duże, ciężkie i solidne
Z lat 60. są większe, cięższe i solidniejsze ;)
I zrobione z żelaza i mięsa.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Are you Shure?
ODPOWIEDZ